Remoska šetří čas i peníze. Známe 4 nejlepší recepty, které nestihnou ani vychladnout a hned zmizí

Žena drží vršek remosky v kuchyni Remoska

Vzpomínáte na charakteristický kulatý hrnec s víkem, ve kterém babička dokázala vykouzlit úžasné pokrmy? Remoska, tento ryze český vynález, prožívá v současnosti zasloužený návrat na výsluní. Není divu - její všestrannost umožňuje připravit téměř cokoliv od šťavnatých mas přes zeleninové pokrmy až po nadýchané koláče, buchty nebo domácí chléb. Pro zaneprázdněné kuchaře, milovníky zdravého vaření i ty, kdo sledují rodinný rozpočet, představuje remoska neocenitelného pomocníka. Přinášíme vám 4 jednoduché recepty ze slané i sladké kuchyně, které vás přesvědčí o jejích kvalitách.

Přečtěte si také

Co se jedlo na Velikonoce před 100 lety? Budete překvapeni! Lidé si dopřávali i žabí stehýnka

Jakou má pečicí hrnec spotřebu?

Remoska je vlastně elektrický pečicí hrnec a existuje více než 70 let. Podobný produkt jako remoska je i pečenka od ETA. Pokud s ní ale zatím nemáte zkušenost, bude se vám hodit několik tipů pro začátek. Skvělé je, že spotřebuje až o 80 % méně elektřiny než klasická trouba.

Při současných cenách se tedy vyplatí do ní investovat. Navíc pečicí hrnec ocení i vyznavači zdravého životního stylu. Díky nepřilnavému povrchu v ní totiž můžete většinu pokrmů připravovat bez tuku. Jen myslete na to, že byste remosku měli co nejméně otevírat, aby se jídlo nevysušilo. A pokud v ní pečete koláč, použijte pečicí papír.

Kolik stojí elektrický pečicí hrnec?

Originální remosku můžete pořídit ve velkých elektroprodejnách a nejvýhodněji ji pořídíte, když si na ni počíháte v nějaké slevové akci. Nejlevněji pořídíte 2l remosku za cenu kolem 2 000 Kč. Ceny se pak šplhají nahoru podle velikosti nádoby a výbavy. Pečenku pak pořídíte v závislosti na objemu i modelu také okolo 2 000 až 2 500 Kč.

Který pečicí hrnec je nejlepší?

Podle uživatelských recenzí jsou lidé nejspokojenější s remoskou Prima P32, která zvládne až 6 porcí a disponuje servírovacím stojanem. Mezi nejlépe hodnocené pečenky se pak řadí model ETA Pečenka 0133 s rozmanitým příslušenstvím. Tento model zvládne dušení, vaření, grilování, pečení a zapékání.

Musí se nechat remoska rozehřát?

„Reálně není potřeba remosku zahřívat, její podstatnou výhodou je, že se jedná o malý spotřebič a své ideální teploty na pečení 160 a 180 °C dosáhne za poměrně krátkou dobu. Tím, že není potřeba remosku předehřívat, dosáhne zákazník v podstatě další úspory elektrické energie,“ vysvětluje pro Kupi.cz Alžběta Chalupová z klientské podpory a správy e-shopu REMOSKA s.r.o.

Jaký je rozdíl mezi remoskou a pečenkou?

V obchodech můžete narazit na typově remosce velmi podobný spotřebič pod názvem pečenka. V podstatě se jedná o totožné produkty, pouze s tím rozdílem, že pečenku vyrábí ETA a má hranatý tvar, zatímco léty zažitá remoska je kulatá.

Jak funguje pečicí hrnec?

Výhodou pečicího hrnce je, že teplo z víka sálá shora a je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Teplota v nádobě je závislá na množství a druhu připravovaného jídla, pohybuje se mezi 160 až 180 °C a nelze ji regulovat či naprogramovat.

Dozlatova upečená kuřecí stehna ETA

Dozlatova upečené kuře z remosky – recept

Milujete šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? V remosce ho připravíte téměř bez práce.

Budete potřebovat:

  • 1 menší kuře
  • šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 malou cuketu
  • 0,5 kg brambor
  • 100 g slaniny
  • 50 g másla
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 lžičku římského kmínu
  • snítku rozmarýnu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Kuře opláchněte a jemně otřete papírovou utěrkou. Potom ho celé potřete solí. Položte ho do remosky hřbetem dolů, posypte římským kmínem a opepřete.
  2. Šalotku i česnek oloupejte a cuketu nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm. Očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vše položte okolo kuřete a dochuťte pepřem a solí. Přidejte ještě rajčátka a rozmarýn. Na kostičky nakrájenou slaninu pak nasypejte na kuře, tenké plátky másla a zakápněte citrónem.
  3. Remosku opatrně přiklopte, zapněte a pečte přibližně hodinu, než bude kuře nazlátlé a maso půjde dobře od kosti.
Zapečené brambory s vejcem a uzeným masem Remoska

Farmářské brambory – recept

Zapékané brambory nebo těstoviny patří k jídlům, která z remosky chutnají nejlépe. Vyzkoušejte tento recept s chřestem.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 150 g slaniny
  • polovinu balíčku bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce mléka
  • vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř na dochucení
Restované brambory
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Restované brambory

Restované brambory s brokolicí, žampiony, slaninou a modrým sýrem si určitě zamilujete. Na přípravu je tento pokrm velmi jednoduchý a hotový bude jedna dvě. A pokud patříte mezi vegetariány, stačí vynechat anglickou slaninu a můžete si pochutnat také.

Restované brambory
Zapečené těstoviny s ricottou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zapečené těstoviny s ricottou

Hledáte rychlý a chutný recept na večeři, který potěší celou rodinu? Vyzkoušejte naše zapečené těstoviny s ricottou! Toto jídlo kombinuje krémovou ricottu, šťavnatá rajčata a aromatické bylinky s oblíbenými penne. Výsledkem je pokrm, který vás přenese přímo do srdce Itálie. Příprava je snadná a zvládnete ji za méně než hodinu.

Zapečené těstoviny s ricottou

Postup:

  1. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2 mm. Oloupaný česnek prolisujte, chřest také oloupejte a nakrájejte na 2 až 3 cm dlouhé kousky, které krátce povařte v osolené vodě a nechte okapat.
  2. Potom si připravte zálivku ze zakysané smetany, rozšlehaných vajec, česneku a mléka a podle chuti přidejte sůl a pepř, případně i kmín.
  3. Remosku vytřete máslem a na dno dejte polovinu nakrájených brambor. Na ně položte polovinu slaniny a chřest, který zakryjte druhou částí slaniny a brambor.
  4. Pak brambory osolte a pečte zhruba 25 minut. Nyní je čas přidat zálivku a nechat brambory dopéct dozlatova.

Podávejte se zeleninou jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.

Muž se dívá pod pokličku pečenky ETA

Hrnkový drobenkový koláč – recept

Pokud máte nejraději rychlé hrnkové moučníky, upečte v remosce tento drobenkový koláč. My jsme ho dělali s jahodami, ale můžete použít i jiné ovoce.

Suroviny

Na koláč:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • polovinu kypřicího prášku
  • jahody

Na drobenku:

  • půl hrnku moučkového cukru
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžíce másla

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně promíchejte. Jahody nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Smícháním všech ingrediencí připravte drobenku.
  2. Remosku vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Na jeho povrch naaranžujte jahody a přidejte dostatečnou vrstvu drobenky.
  3. Pečte přibližně 35 minut. Nechte koláč vychladnout a můžete podávat.
Pečenka naplněná špízy ETA

Šlehačková bábovka – recept

V remosce snadno připravíte i výbornou bábovku. Těsto bude krásně vláčné a nadýchané.

Budete potřebovat:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 350 g mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml šlehačky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balíček čokoládové polevy
  • moučkový cukr
  • citronovou kůru
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání remosky
Olejová bábovka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Olejová bábovka

Olejová bábovka patří k tradičním receptům, po kterých saháme hlavně o víkendech. Její jednoduchá příprava z pár surovin nám zaručí, že během chvilky bude domov krásně vonět a ke kávě můžeme podávat moučník, na kterém si rád pochutná každý.

Olejová bábovka
Tvarohová bábovka s kakaem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka s kakaem

Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Tvarohová bábovka s kakaem

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte v dostatečně velké míse.
  2. Těsto rozdělte na dvě části a první z nich vlijte do remoskové mísy. Do druhé poloviny nejprve nasypte kakao a promíchejte. Pak ji dolijte do remosky.
  3. Nakonec bábovku ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou, do které můžete přidat trochu moučkového cukru a nastrouhané citronové kůry.

Zdroje: Kupi.cz