Vzpomínáte na charakteristický kulatý hrnec s víkem, ve kterém babička dokázala vykouzlit úžasné pokrmy? Remoska, tento ryze český vynález, prožívá v současnosti zasloužený návrat na výsluní. Není divu - její všestrannost umožňuje připravit téměř cokoliv od šťavnatých mas přes zeleninové pokrmy až po nadýchané koláče, buchty nebo domácí chléb. Pro zaneprázdněné kuchaře, milovníky zdravého vaření i ty, kdo sledují rodinný rozpočet, představuje remoska neocenitelného pomocníka. Přinášíme vám 4 jednoduché recepty ze slané i sladké kuchyně, které vás přesvědčí o jejích kvalitách.
Remoska je vlastně elektrický pečicí hrnec a existuje více než 70 let. Podobný produkt jako remoska je i pečenka od ETA. Pokud s ní ale zatím nemáte zkušenost, bude se vám hodit několik tipů pro začátek. Skvělé je, že spotřebuje až o 80 % méně elektřiny než klasická trouba.
Při současných cenách se tedy vyplatí do ní investovat. Navíc pečicí hrnec ocení i vyznavači zdravého životního stylu. Díky nepřilnavému povrchu v ní totiž můžete většinu pokrmů připravovat bez tuku. Jen myslete na to, že byste remosku měli co nejméně otevírat, aby se jídlo nevysušilo. A pokud v ní pečete koláč, použijte pečicí papír.
Originální remosku můžete pořídit ve velkých elektroprodejnách a nejvýhodněji ji pořídíte, když si na ni počíháte v nějaké slevové akci. Nejlevněji pořídíte 2l remosku za cenu kolem 2 000 Kč. Ceny se pak šplhají nahoru podle velikosti nádoby a výbavy. Pečenku pak pořídíte v závislosti na objemu i modelu také okolo 2 000 až 2 500 Kč.
Podle uživatelských recenzí jsou lidé nejspokojenější s remoskou Prima P32, která zvládne až 6 porcí a disponuje servírovacím stojanem. Mezi nejlépe hodnocené pečenky se pak řadí model ETA Pečenka 0133 s rozmanitým příslušenstvím. Tento model zvládne dušení, vaření, grilování, pečení a zapékání.
„Reálně není potřeba remosku zahřívat, její podstatnou výhodou je, že se jedná o malý spotřebič a své ideální teploty na pečení 160 a 180 °C dosáhne za poměrně krátkou dobu. Tím, že není potřeba remosku předehřívat, dosáhne zákazník v podstatě další úspory elektrické energie,“ vysvětluje pro Kupi.cz Alžběta Chalupová z klientské podpory a správy e-shopu REMOSKA s.r.o.
V obchodech můžete narazit na typově remosce velmi podobný spotřebič pod názvem pečenka. V podstatě se jedná o totožné produkty, pouze s tím rozdílem, že pečenku vyrábí ETA a má hranatý tvar, zatímco léty zažitá remoska je kulatá.
Výhodou pečicího hrnce je, že teplo z víka sálá shora a je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Teplota v nádobě je závislá na množství a druhu připravovaného jídla, pohybuje se mezi 160 až 180 °C a nelze ji regulovat či naprogramovat.
Milujete šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? V remosce ho připravíte téměř bez práce.
Zapékané brambory nebo těstoviny patří k jídlům, která z remosky chutnají nejlépe. Vyzkoušejte tento recept s chřestem.
Hledáte rychlý a chutný recept na večeři, který potěší celou rodinu? Vyzkoušejte naše zapečené těstoviny s ricottou! Toto jídlo kombinuje krémovou ricottu, šťavnatá rajčata a aromatické bylinky s oblíbenými penne. Výsledkem je pokrm, který vás přenese přímo do srdce Itálie. Příprava je snadná a zvládnete ji za méně než hodinu.
Podávejte se zeleninou jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.
Pokud máte nejraději rychlé hrnkové moučníky, upečte v remosce tento drobenkový koláč. My jsme ho dělali s jahodami, ale můžete použít i jiné ovoce.
Na koláč:
Na drobenku:
V remosce snadno připravíte i výbornou bábovku. Těsto bude krásně vláčné a nadýchané.
Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.
Zdroje: Kupi.cz