Sezóna brambor je v plném proudu, a proto tuto surovinu koupíte za výhodné ceny. I přesto se jim však nevyhnulo zdražování. Víte, o kolik vzrostla jejich cena? Napovíme vám, kde nakoupíte rané i pozdní brambory ve slevě, a poradíme, kam si zajít pro exotické batáty a kolik za ně utratit.
U nedělního oběda by rozhodně neměly chybět – tato zelenina původem z Ameriky si během historie postupně našla svoji cestu do našich kuchyní a dnes patří mezi nejběžnější přílohy u nás.
Brambory najdete ve sklepě či spíži téměř každého Čecha, jejich zdražování je proto velmi patrné. Pokud si na poli nebo na zahrádce nepěstujete vlastní, nárůst jejich ceny jste zajisté postřehli. Oproti loňskému roku zdražily všechny druhy v průměru o 17 %.
Víte, které brambory máte na talíři? Většina z nás si již navykla na jejich klasické členění podle varného typu:
Kupte se slevou Brambory konzumní pozdní.
Kromě běžného členění lze brambory rozlišit i na základě doby jejich sklizně, a to na rané a pozdní. Rané brambory se sklízí do konce června, dozrávají rychleji a obsahují menší množství škrobu, ale více bílkovin. Ty pozdní se naopak sklízí až od července a právě dle množství škrobu se dělí na výše zmíněné varné typy.
Nejen v kuchyni je dobré je rozlišovat, i v obchodech je totiž můžete nakoupit za rozdílné ceny.
Pokud vás už obyčejné brambory omrzely, vyzkoušejte jejich exotické varianty. Jihoamerické batáty (též známé jako sladké brambory) mají vyšší nutriční hodnoty a obsahují vitamíny A, C a B6. Hodí se především coby příloha, v podobě hranolků či pyré.
Kupte se slevou Batáty.
Na nové brambory pak běžně narazíte i u nás. Sklízejí se ještě před začátkem léta a vyznačují se tenkou slupkou, kterou nemusíte loupat. Nejlepší jsou jen tak, s máslem a trochou soli.