Znáte balkánský džuveč? Šťavnaté rizoto z jednoho hrnce je super snadné a rychlé na přípravu

Džuveč vytvarovaný do kopečku na talíři s chilli papričkami Angelika Heine / Shutterstock.com

Rizoto po srbsku, džuveč nebo balkánské rizoto. Pod těmito názvy se skrývá jediný recept na jídlo z jednoho hrnce, v němž kromě rýže najdeme maso, zeleninu a koření a který je rozšířen především na Balkáně. Tuto lahůdku, kterou můžete použít jako přílohu nebo ji konzumovat jen tak, si však zvládnete připravit i v našich končinách, a to podle velmi jednoduchého receptu.

Přečtěte si také

Nejhorší zlozvyky zákazníků: Jí nezaplacené zboží a stříkají si deodoranty. Supermarkety to radši přehlíží

Recept se liší podle regionu

Receptů na džuveč je opravdu hodně, často se liší podle regionu a dostupných surovin. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, v němž se jídlo původně připravovalo.

Základem je rýže, zelenina a maso, a to buď skopové, vepřové, hovězí, nebo výjimečně i drůbeží. Maso může být nakrájené na kostky nebo mleté.

Spousta zeleniny a koření

Ze zeleniny do receptu patří především cibule, rajčata, paprika, zelené fazolky, cuketa, lilek či okra. Rýže v receptu může, ale nemusí být, někdy se také používají brambory. K dochucení je nejpoužívanější petržel, česnek a sladká červená paprika. Zelenina se dusí v kotlíku, dokud nepustí šťávu, poté se přidá maso s vývarem a nakonec se eventuálně do směsi nasype rýže.

Suroviny na džuveč: rýže, cibule, paprika, mrkev, mleté maso, hrášek chriscasey / Shutterstock.com

Recept na balkánský džuveč bez masa

Džuveč můžete uvařit s masem, ale také v bezmasé verzi. Takto připravené rizoto podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

Na recept budete potřebovat:

  • 300 g kulatozrnné rýže (např arborio)
  • asi 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 4 dcl bílého vína
  • červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • bílé papriky
  • červená paprika
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • hrst čerstvé petržele
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Rizoto z červené řepy
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rizoto z červené řepy

Rizoto z červené řepy s kozím sýrem a bazalkovým pestem má velmi jemnou, lahodnou chuť a obsahuje našemu tělu prospěšné vitamíny a minerály. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, oběd nebo večeři tedy vykouzlíte během chvilky.

Rizoto z červené řepy
Srbské rizoto
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Srbské rizoto

Srbské rizoto, někdy také džuveč, má s klasickým italským rizotem společného jen velmi málo. Tento pokrm pocházející pravděpodobně z Turecka kombinuje maso, hrášek, papriku a další zeleninu s rýží. Příprava rizota je velmi snadná a podává se s nakládanou okurkou posypané strouhaným sýrem.

Srbské rizoto

Postup přípravy:

  1. Cibuli a papriky nakrájejte nadrobnovhoďte do hluboké pánve na rozpálený olej.
  2. Poté přisypte suchou rýži, chvíli ji opékejte a nakonec zalijte vínem.
  3. Když se víno vyvaří, vsypte nakrájená rajčata.
  4. Přidejte česnek a koření, naběračku vývaru a duste, dokud rýže nezměkne. Vývar průběžně přilévejte.
  5. Jakmile bude rýže měkká, odstavte pánev z plotny a vmíchejte lžíci másla na zjemnění.
  6. Nakonec přimíchejte hrst čerstvé petržele.

Zdroj: Kupi