Žitné pečivo zaplní žaludek více než to klasické, proto je velmi oblíbené u lidí, kteří chtějí jíst zdravě

Ruce držící bochník žitného chleba ElenaBoronina / Shutterstock.com

Jestliže se chcete zaměřit na zdravou stravu, ale myšlenka na vyřazení pečiva je pro vás nepředstavitelná, pak je žitné pečivo ideální volbou. Právě díky vysokému podílu žita je bohaté na vlákninu, která přispívá ke správné činnosti střev v rámci vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Přečtěte si také

Už vás nebaví pořád ta stejná rýže? Přidání těchto surovin ji skvěle oživí

Vsaďte na poctivé české obiloviny a užijte si příjemnou chuť křupavého a nadýchaného pečiva. Je libo zdravé chlebíčky na posezení s přáteli a rodinou? Zvolte například zeleninovou pomazánku s žitnou vekou a úspěch máte zaručený.

Jestliže potřebujete rychlou snídani před odchodem do práce, žitný rohlík nebo chléb vás nejen dostatečně nasytí, ale také dodá dostatek energie.

Vyměňte pšenici za žito

Žitné výrobky jsou ve srovnání s těmi pšeničnými hutnější, a to díky škrobu a dalším polysacharidům, které jsou součástí vlákniny. „Žito je skvělým zdrojem sacharidů a bílkovin, ty přispívají právě ke vzniku hutné struktury těsta. To je také důvod, proč váš žaludek žitné pečivo zaplní více než to klasické,“ vysvětluje produktový specialista pro pekařské výrobky Edita Čítková ze společnosti Zeelandia.

Žitný chléb Zeelandia

Když se pečiva nemůžete vzdát

U bílého pečiva dochází k odstraňování klíčku ze zrn, a tudíž ke ztrátě většiny zdraví prospěšných látek. Naopak u toho žitného klíček zůstává – právě v něm se nacházejí minerální látky jako hořčík, draslík, vápník nebo železo a také prospěšné vitamíny B a E.

„Konzumace žitného pečiva představuje vhodnější variantu pro všechny milovníky pečiva. Ideální je vždy jej doplnit bílkovinou potravinou (vysokoprocentní šunka, tvrdý sýr do 30 % tuku v sušině, polotučný tvaroh do pomazánky či vejce připravené na malém množství kvalitního oleje), tukem (máslo nebo rostlinné tuky) a zeleninou či ovocem. Získáte tak vyváženou snídani nebo svačinu,“ říká nutriční terapeutka Miroslava Matějková.

Vyzkoušejte ho

Zdraví na prvním místě

Žito, resp. žitná mouka, obsahuje již zmíněné polysacharidy. Ty při průchodu trávicím traktem „čistí“ střevní sliznici. Díky vysokému podílu vlákniny je navíc žitné pečivo vhodné pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a pro diabetiky, neboť zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů. Má i kladný vliv na kardiovaskulární systém a napomáhá při redukci tělesné hmotnosti.

Rozličné druhy pečiva BartTa / Shutterstock.com

Přidejte žitné pečivo na nákupní seznam

Výběr pečiva je u nás poměrně široký a je těžké se vyznat v tom, co je pro nás nejlepší volbou. První, co byste při nákupu měli kontrolovat, je složení. U baleného pečiva bývá vypsané na obale, u nebaleného na štítku s cenovkou. „Základní pravidlo je sledovat podíl mouky. Procenta jsou značená z celkové hmotnosti použitých mouk. Žitné pečivo by mělo obsahovat ideálně 90 % žitné mouky. Menší podíl už značí, že jde o jiný druh pečiva,“ vysvětluje Čížková.

Vsadit můžete i na to domácí

Déle čerstvé, déle lepší

A jak pečivo skladovat? V případě, že je ještě teplé nebo i jen trochu vlažné, nechte ho před uložením vychladnout. Vhodná je pokojová teplota, zhruba do 18 °C. Pečivo nechte vytažené venku, v chlebníku, v nádobě, případně zabalené do čisté utěrky.

Další možností, která zabrání vyhazování zbylého pečiva, je zamrazení. Jednoduše ho vložte do uzavíratelného sáčku a dejte do mrazáku. Před konzumací výrobek ohřejte v mikrovlnce či troubě.

Dřevěná lžíce s moukou, žitné klasy a plátky chleba Natipcnelsis / Shutterstock.com

Žitné pečivo je vhodnou volbou

Žitná mouka je lépe zpracovatelná pro váš trávicí systém, bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny a také má nižší glykemický index. Pečivo z ní vás krásně zasytí, dodá energii a je vhodné i při redukčních dietách. Ačkoli se výběr pečiva může zdát složitý, není tomu tak. Jakmile se naučíte, co všechno si u složení pohlídat, bude to pro vás hračka. Dejte tomu chvíli a prostudujte si etikety – určitě nebudete litovat.