Znáte ajvar? Balkánská pochoutka je k dostání i u nás a má mnoho využití

Ajvar ve sklenici, tři plátky chleba s ajvarem Melica / Shutterstock.com

Ajvar, balkánská pochoutka z pečených paprik a lilků, si získává srdce gurmánů i v Česku. Objevte jeho všestranné využití v kuchyni a nechte se inspirovat receptem na domácí přípravu. S ajvarem od Podravky navíc podpoříte dobrou věc. Prozkoumejte chutě jihu a ozvláštněte své pokrmy!

Přečtěte si také

Jak nahradit vajíčka v kuchyni? 6 nejlepších alternativ

Co je ajvar?

Ajvar je 100% veganský, připravuje se z pečených paprik a většinou i lilků. Pro dochucení se používá hlavně cibule a česnek, ale také chilli, které mu dodá pikantní chuť. Někdo ho ale naopak preferuje na sladko nebo zvýrazňuje jeho chuť octem.

Jde o pochoutku s velmi univerzálním využitím v teplé i studené kuchyni. Můžete si ho dát jako omáčku k masu, dip k hranolkům nebo pomazánku na chleba. Záleží jen na vaší fantazii. Někdy se ajvar označuje i jako čalamáda, ale na tu není potřeba zeleninu tepelně upravovat.

Pečené i čerstvé papriky, ajvar v misce a ve sklenicích Cherries / Shutterstock.com

Kde ajvar koupit?

Nemusíte pro něj na Balkán ani do specializovaných prodejen. Prodává ho většina řetězců i online supermarketů, například Kaufland nebo Tesco. Jeho cena začíná zhruba na 50 Kč za 300 g, ale záleží na kvalitě, složení i značce. Za stejné balení tedy můžete zaplatit i dvakrát tolik. A pokud máte raději výhodné větší množství, nejspíš uvítáte, že se prodává i ve sklenicích o velikosti 500 g.

Ajvar jemný od Podravky Podravka

Recept na domácí ajvar

Budete potřebovat:

  • 600 g paprik
  • 200 g lilku
  • 30 g česneku
  • 5 g uzené papriky
  • 20 ml oleje
  • sůl a pepř

Postup:

Srbové sice doporučují opékat papriky nad žhavým dřevěným uhlím, ale v domácích podmínkách bude úplně stačit trouba. Vložte je tedy i s lilky na plech s pečicím papírem a pečte zhruba půl hodiny. Potom papriky oloupejte a ještě teplé je dejte do nádoby zakryté fólií, aby se zapařily. Pak přidejte i vydlabanou dužinu z lilku a rozmixujte.

Směs přendejte do hrnce, osolte a okořeňte. Potom ji zalijte olejem a můžete začít s „ohříváním“, které by mělo trvat zhruba tři hodiny. Nejde o vaření v pravém slova smyslu, protože nesmíte dosáhnout bodu varu. Udržujte tedy jen mírný plamen a neustále míchejte, než vznikne hustá pasta. Nakonec ji nalijte do sklenic, které zavařte, aby ajvar vydržel alespoň několik měsíců.