Šašliky: Dobrota z masa, kterou si zamiluje každý masožravec. Hoďte je na gril a oblíznete všech deset

Tác masových šašliků zdobených snítkami bylinek BearFotos / Shutterstock.com

Chcete ozvláštnit svůj jídelníček a připravit si něco nového z masa? Nechte stranou obvyklé steaky a karbanátky a vyzkoušejte šašliky. Tento tradiční pokrm, který má kořeny už ve starověku, si získal srdce gurmánů především ve střední Asii, na Kavkaze, v Rusku a na Ukrajině. Dnes sice zarmoutíme vegetariány, ale zato masožravci si přijdou na své. Šašliky jsou totiž vyrobeny výhradně z masa a jejich příprava je snadná. Věříme, že si je zamilujete stejně jako my.

Přečtěte si také

Usměvavá červenovláska Rossi vám poradí líp než prodavačka. Rossmann jako první drogerie představuje novou asistentku

Co je to ten šašlik?

Šašlik se tradičně vyrábí z jehněčího nebo kozího masa, ale v současnosti se používají všechny druhy, zejména vepřové, kuřecí a hovězí.

Připravuje se marinováním kostek masa v omáčce na bázi jogurtu nebo octa, která díky své kyselosti silně vynikne, prodlouží chuť a maso změkčí. Kostky se napíchnou na špejli a poté se grilují na rozpáleném dřevě nebo uhlí, dokud nejsou propečené a zvenčí lehce zuhelnatělé.

V závislosti na regionu se na špejli přidává zelenina, jako je cibule, paprika, rajče nebo houby, aby se vytvořily různé chutě. Obvykle se také podává buď s plackami nebo rýží, opět v závislosti na regionu.

Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí špíz na zeleném chřestu

Kuřecí špíz na zeleném chřestu je rychlý pokrm, který budete mít na stole jedna dvě a zaručeně si na něm pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Souvlaki
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Souvlaki

Souvlaki je lahodné jídlo původem z Řecka. Jedná se o špízy z marinovaného jehněčího masa. Jako příloha se skvěle hodí opečené chlebové pita placky, tzatziki nebo opečené brambory. Tuto ikonickou středomořskou lahůdku si snadno připravíte doma v troubě nebo na grilu.

Souvlaki

Pokrm s dlouhou historií

Možná vám vrtá hlavou, odkud samotné slovo pochází. Objevilo se už ve středověku a původ má u krymských Tatarů. Slovo pochází z jejich výrazu „shish“, což znamená „plivat“, a „shishlik“, což znamená „něco na rožni“. Původ se dá ovšem vystopovat až do starověku, různé variace používali už Římané.

Pokrm se dostal do celého světa v různých obměnách a pod různými názvy – na Balkáně můžeme ochutnat ražniči, v Řecku souvlaki a samozřejmě jsou po celém světě populární špízy, které kromě masa kombinují i různé druhy zeleniny. Někdo označuje šašliky za typické ruské jídlo, ale do ruské kultury se dostalo teprve koncem 19. století. Lze je tedy označit za světový pokrm, který se postupně vyvíjel zejména v Evropě a Asii.

Kousky hovězího masa na prkénku s česnekem a kořením Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Jak šašliky připravit?

Příprava je snadná, ale je třeba si vše nachystat s předstihem.

Budete potřebovat:

  • 500 g masa nakrájeného na větší kostky (ideálně 3 × 3 cm)
  • 1 cibuli
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • ¼ šálku suchého červeného vína
  • 3 nakrájené stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky chilli
  • ½ svazku nasekané petrželky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ¼ šálku rostlinného oleje

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience. Poté přikryjte a nechte 1–2 dny odležet v lednici.
  2. Ze směsi vyberte kousky masa, marinádu si nechte na podlévání.
  3. Maso rovnoměrně napíichujte na grilovací jehly nebo na špejle. Můžete napíchnout i pár kousků zeleniny dle chuti.
  4. Zažehněte gril na dřevěné uhlí a ujistěte se, že je rozpálené. Pokud nemáte gril, použijte troubu a zapněte ji na 220 °C.
  5. Šašliky umístěte na gril nebo do trouby a pravidelně je potírejte marinádou. Během přípravy je alespoň jednou otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
  6. Do 20–30 minut budou hotové a můžete je servírovat buď samotné nebo s přílohou.
Šašlik se zeleninou na grilu PanuShot / Shutterstock.com

Šašliky v různých variantách

Narazili jste někde na jiný postup? Žádný jednotný recept neexistuje, základem je ovšem vždy marinované maso na špejli. Jinak existuje nespočet variant, s různými druhy masa i marinád. Recept je tedy vhodné si přizpůsobit podle toho, co preferujete. Nebojte se experimentovat – šašliky jsou ideálním pokrmem na letní grilování a pokaždé si je můžete vychutnat trochu jinak.

Zdroj: Kupi