Naplánujte dětskou oslavu, kterou ohromíte nejen děti! Tipy na neodolatelně dobré občerstvení

Děti jsou na dětské oslavě a foukají konfety na barevný dort FamVeld / Shutterstock.com

Léto přímo vybízí k pořádání venkovních akcí, ať už jde o pikniky, grilování nebo zahradní párty. Těchto radovánek si užívají jak dospělí, tak i děti. Chystáte-li se uspořádat oslavu pro ratolesti, je třeba kromě vymyšlení tématu a zajištění místa věnovat pozornost také pohoštění. Naštěstí už jsou pryč časy, kdy se dětem servírovaly jen přeslazené limonády a chipsy. Současný trend zdravého stravování klade důraz na čerstvé a výživné pokrmy i během oslav. I s respektováním těchto zásad ale můžete připravit mlsoty, které malým oslavencům zachutnají a zpříjemní jim letní radovánky.

Přečtěte si také

Proč jsou mražené ovoce i hrášek vždy lepší než čerstvé z obchodu? Důvod vás překvapí!

Uspořádejte venkovní oslavu

Pokud se chystáte uspořádat dětskou oslavu v létě, jednoznačně nejlepší bude udělat ji venku, kde se děti dostatečně vyřádí, aniž by přišel k újmě nábytek v domě. Vyhráno máte zejména v případě, že máte vlastní zahradu, kde můžete dětem kromě občerstvení připravit i nějaké venkovní hry. Než rozešlete pozvánky, kontaktujte rodiče pozvaných dětí a zjistěte si, jakými alergiemi jejich ratolesti případně trpí. Pokud se nějaké objeví, přizpůsobte tomu menu.

Domácí dort potěší nejvíc

Koupený dort od zkušené cukrářky bude možná hezčí, ale ten doma upečený dochutíte přesně tak, jak má vaše rodina ráda. Nechte složité kreace odborníkům a vyzkoušejte nepečenou variantu s piškoty, mascarpone a ovocem. Jemný a svěží zákusek je na léto stejně vhodnější než těžký máslový dort. Nebo dort vynechte úplně a malým strávníkům připravte tvarohový dezert do skleniček, upečte palačinky nebo vláčné mrkvové muffiny.

Dva muffiny ozdobené marcipánovou mrkvičkou Jukov studio / Shutterstock.com

Recept na mrkvové muffiny

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 100 g tučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 mrkve
  • 50 g vlašských ořechů (pokud nehostíte alergika)
  • 100 g hladké špaldové mouky (může být i polohrubá)
  • 1 lžička prášku do pečiva

Vejce vyšlehejte spolu s tvarohem a oběma typy cukru. Vmíchejte najemno nastrouhanou mrkev a drcené vlašské ořechy. Nakonec přimíchejte mouku a prášek do pečiva. Troubu předehřejte na 180 °C. Košíčky na muffiny nebo muffinovou formu naplňte do tří čtvrtin těstem a dejte péct na 25 minut. Po upečení můžete dozdobit dle libosti nebo tématu oslavy.

Občerstvení do ruky

Tzv. finger food je ve světě oblíbenou variantou večírkového občerstvení. Výhodou nejrůznějších sendvičů, jednohubek a mini dortíků je jejich snadná konzumace jednou rukou. V té druhé totiž hosté většinou drží sklenku s pitím. To sice v případě dětí nehrozí, miniaturní občerstvení ale ocení z jiných důvodů. V zápalu hry přece není čas posadit se a v klidu si dát svačinu! Finger food je přitom možné konzumovat takříkajíc za běhu, a ještě bude na dětské oslavě působit roztomile.

Meloun a v něm napíchané ovocné špízy z banánu, kiwi, melounu, ananasu a hroznového vína FCerez / Shutterstock.com

Ovocné špízky pro malé mlsouny

Efektní a rychlé občerstvení vykouzlíte třeba z listového těsta. Nejrůznější tyčinky, šneky a další tvary vám navíc děti mohou pomoci připravovat. Stálicí dětských oslav je však jednoznačně ovoce, a to především to sezónní. Připravit z něj můžete třeba ovocné špízy, na které napíchnete meloun, jahody, kolečka banánu, hroznové víno, borůvky či ostružiny. Špízky poté můžete napíchat například do půlky melounu nebo jablka a takto ozdobně je servírovat.

Pitný režim je důležitý

Kromě dobrých a zdravých chuťovek nezapomeňte ratolestem připravit také osvěžující drinky. Do tvořítek na led zamrazte den předem bobulové ovoce, vhoďte do džbánku s rozmačkanými malinami, zalijte perlivou vodou a domácí malinovka je na světě!

Chutná bude také bezová limonáda, kterou vykouzlíte jen z bezového sirupu a perlivé vody, nebo citronáda, na níž stačí vymačkat pár citronů, přihodit několik větviček máty a zalít vodou. Co se týče servírování, zkuste zavařovací sklenice nebo papírové kelímky. A samozřejmě nesmí chybět brčka!

Vláček vytvořený z kousků zeleniny, vagóny jsou z paprik a v nich jsou naskládané kousky mrkve, okurek a kedluben. Micky Picture / Shutterstock.com

Je libo zeleninový vláček?

Určitě také nezapomeňte nakrájet zeleninu, jako je mrkev, okurka nebo cherry rajčátka. Uvidíte, kolik jí malí rošťáci při hře „zchroupají“. I zeleninu lze servírovat hravě – zkuste třeba pomocí špejlí sestavit zeleninový vláček, který zvláště v parném létě občas oroste vodou v rozprašovači. Při konzumaci pak nezapomeňte dohlédnout na vyndání špejlí. Zeleninu ale můžete také obyčejně nakrájet na špalíčky a podávat třeba s jogurtovým dipem.

Míša nanuky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Míša nanuky

Míša nanuk patří mezi nejoblíbenější zmrzliny u dětí i dospělých. Zkuste si je připravit doma bez zbytečných aditiv. Chutnají ještě lépe než kupované a můžete si je vyzdobit podle svých představ.

Míša nanuky
Borůvkové muffiny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Borůvkové muffiny

Borůvkové muffiny ze zakysané smetany jsou velmi jemné, vláčné a takřka se rozplývají na jazyku. Díky obsahu špaldové mouky jsou plné vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů. Příprava je velmi jednoduchá a hotové budou během chvilky.

Borůvkové muffiny
Pomerančová limonáda
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pomerančová limonáda

Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.

Pomerančová limonáda

Vezměte děti na piknik

Ať už je to na výletě, v parku nebo na vaší vlastní zahradě, jednou z oblíbených letních aktivit je nepochybně piknik. Posezení s rodinou nebo přáteli na měkoučké dece uprostřed přírody slunného léta potěší nejen děti, ale i dospělé. S sebou zabalte čerstvé pečivo, koláč, ovoce, zeleninu a nezapomeňte také na pití. Rozhodně ale vynechte majonézu, ryby nebo mléčné produkty, ty by se mohly v teplém počasí zkazit a nadělat tak víc škody než užitku. Kvalitu jídla i pití udrží nejrůznější termo dózy či tašky.

Zdroje: Kupi, Klub maminek