Snad každý si vybaví lahodnou chuť kešu oříšků, které se tak skvěle konzumují u večerního filmu. Patří mezi nejpopulárnější ořechy, ale měli byste vědět, že vlastně nejde o ořechy, ale spíše o semena, ačkoliv jsou nutričním složením ořechům poměrně blízká. Tato pochoutka je velmi zdravá a málokdo tuší, jak vypadá syrová nebo jaké přínosy a nebezpečí může přinášet.
Strom kešu se nazývá ledvinovník západní a roste v tropických oblastech s ročními srážkami od 400 do 4 000 mm a s hladinou moře až do nadmořské výšky 1 000 m.
Pěstuje se především v Indii, Vietnamu, Pobřeží slonoviny, Guineji-Bissau, Tanzanii, Beninu, Brazílii a dalších zemích východní a západní Afriky a jihovýchodní Asie. Stromy kešu jsou stálezelené a mohou rychle růst až do 20 m, ale obvykle dosahují výšky 8–12 m.
Strom kešu plodí měkké, lesklé a šťavnaté ovoce známé jako kešu jablko, které má na dně jednosemenný ořech pokrytý tvrdou šedou skořápkou. Tento ořech je nejcennějším produktem, ale ne jediným. Šťáva z kešu jablek se používá k výrobě nápojů, a to jak přírodních, tak fermentovaných. Dále lze z ovocné dřeně vyrobit želé, sirup, kandované ovoce a zavařeniny. Kešu jablečná šťáva je bohatá na vitamín C, antioxidanty, minerály a cukry.
Samotné kešu ořechy mají ledvinovitý tvar a v obchodech je můžete většinou pořídit jako bezpečný a jedlý produkt. Skutečně syrové kešu ořechy nejsou bezpečné ke konzumaci, protože obsahují látku známou jako urushiol, která se nachází v jedovatém břečťanu. Urushiol je jedovatý a kontakt s ním může u některých lidí vyvolat kožní reakci. Kešu jádra se při zpracování vaří, aby se odstranila tato toxická kapalina.
Kešu oříšky jsou obzvláště bohaté na nenasycené tuky. Mají také nízký obsah cukru, jsou zdrojem vlákniny a obsahují téměř stejné množství bílkovin jako ekvivalentní množství vařeného masa. Kromě toho v nich najdete značné zastoupení mědi, minerálu nezbytného pro tvorbu energie, zdravý vývoj mozku a silný imunitní systém.
Jsou také skvělým zdrojem hořčíku a manganu, živin důležitých pro zdraví kostí. Dále jsou bohaté na karotenoidy a polyfenoly, dvě kategorie antioxidantů, které mohou pomoci snížit zánět a nabídnout ochranu před nemocemi.
V uzavřené nádobě a na chladném místě vydrží kešu oříšky čerstvé i půl roku. V nabídce obchodů najdete kešu ořechy v mnoha podobách – syrové, solené, slazené nebo kandované. Zdravé a bezchybné ořechy by měly mít světle krémovou barvu bez prasklin, plísní, skvrn a zatuchlého zápachu. V domácnosti kešu oříšky skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě, ideálně v lednici. Takto skladované kešu ořechy si zachovají čerstvost 5 až 6 měsíců.
U některých lidí se může při konzumaci kešu oříšků objevit alergická reakce, ale nejrizikovější skupinou jsou malé děti. Mezi příznaky alergické reakce na kešu patří mírné svědění kůže, kopřivka, potíže s dýcháním, bolesti břicha, zvracení a průjem.
Alergické projevy vyvolává kyselina anakardová. K podobným alergickým reakcím může dojít i při konzumaci manga nebo pistácií, které rovněž obsahují kyselinu anakardovou. Alergie na kešu ořechy převažuje u dětí a žen.
Máslo z kešu ořechů je zdravou a v kuchyni velmi oblíbenou surovinou, kešu stačí rozmixovat a máslo je na světě. Přirozená sladká chuť másla bez přidaných cukrů, solí a tuků se hodí do mnoha sladkých i slaných receptů.
Pokud nechcete kešu oříšky žvýkat jako svačinu, můžete si máslo z nich namazat na jakýkoli chléb nebo ho přimíchat do oblíbených proteinových nápojů. V kuchyni se máslo z kešu ořechů používá také jako přísada do různých pokrmů připravovaných na pánvi. Kešu máslo je zároveň zdravým doplňkem jídelníčku a po jeho konzumaci můžete zapomenout na všechny výčitky svědomí.
Zdroje: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, kupi.cz