Levandule: Využijte její antistresové a protizánětlivé účinky naplno. Použití je překvapivě jednoduché

Záhon s levandulí Vera Larina / Shutterstock.com

Něžné fialové okvětní lístky a charakteristická vůně, která dokáže okouzlit každého. Ano, řeč je o levanduli, bylince, jež si získala srdce mnoha zahradníků i milovníků přírody. Pokud patříte mezi obdivovatele této houževnaté krásky, pak je na čase objevit rozmanité možnosti využití jejích voňavých květů. Připravili jsme pro vás několik tipů a triků, které vás možná příjemně překvapí a inspirují k novým experimentům s levandulí.

Přečtěte si také

Spolupráce PENNY s Nesnězeno překonává očekávání: Češi v obchodě zachrání 95 % potravin, které by jinak skončily v koši

Levandule do každé rodiny

Lékařská, korunkatá, úzkolistá. Druhů levandule je hned několik – a to jsme ani zdaleka nevyjmenovali všechny. Jedno však mají společné – překrásnou uklidňující vůni. K čemu všemu lze rostlinu s bohatým aroma využít? Hodit se může v ložnici, na terase, v kuchyni i koupelně. Tady jsou naše tipy!

Jak využít levanduli?

Aromaterapie a odpuzování komárů

Nejen krásný vzhled, ale i příjemné provonění místnosti. To je důvod, proč umístit levanduli na svůj noční stolek. Aromaterapie udává, že jemná vůně uklidňuje a snadno ukolébá ke spánku. To však není jediný důvod, proč ji mít v ložnici. V letní sezóně zatočí s nevítanými návštěvníky – odpuzuje komáry a další hmyzí druhy, které by vám usínání mohly znepříjemnit.

Sušená levandule, aromalampa, olejíček, sušené růže FotoHelin / Shutterstock.com

Esenciální olej

A že si s pěstováním nevíte rady? Použít můžete i sušené květy nebo esenciální olej z levandule. Hodit se vám bude aromadifuzér, který rychle provoní ovzduší. I ten se může stát dekorací vaší ložnice, aniž by narušil její celkové vyznění. Vyberte si třeba atraktivní orientální či dřevěný difuzér. Difuzéry fungují na bázi ultrazvuku, mohou dokonce i zvlhčovat vzduch a díky možnosti použití éterických olejů vykouzlí voňavou atmosféru na počkání.

Čaj z levandule

Bylinné sirupy zná každý. Ale věděli jste, že si z nejrůznějších květů můžete připravit lahodný čaj? Levandulový čaj uklidňuje, zbavuje nervozity a nespavosti. Šálek před spaním vás příjemně naladí a vy se voňavě rozpustíte do říše snů.

Recept na levandulový čaj

Jak si tento zajímavý šálek čaje připravit? Postačí vám sušené květy v bio kvalitě. Jednu až dvě lžičky zalijte horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Je na vás levandule až příliš silná? Zkuste jemnější květový čaj z růžových poupat. I růže má své kouzlo, ale o tom zase příště.

Levandulový čaj, sušená levandule, pytlíček s levandulí Chamille White / Shutterstock.com

Relaxační koupel

Je toho na vás poslední dobou až příliš? Všichni ten pocit dobře známe, je však čas s ním zatočit. Zpomalit. Zastavit. Dopřejte si horkou lázeň. Hrst himálajské soli smíchejte s esenciálním olejem z levandule a hrstí kvítků. Promíchejte v šálku horké vody a přilijte do koupele. Vonné páry vás rychle zbaví stresu a koupel vám umožní chvíli nerušeně relaxovat. Radíme: Stres nechte za zavřenými dveřmi koupelny – kdo ví, možná se mezitím vypaří…

Levandulová voda na akné

Levandule je díky obsaženým silicím protizánětlivá. To je důvod, proč je možné ji využít v kosmetice. Problematickou pleť pohladí květový hydrolát z levandule, což není nic jiného než vedlejší kapalina, která vzniká při výrobě esenciálního oleje.

Hydrolát z levandule hydratuje, regeneruje a bojuje proti zánětu, navíc je vhodný také pro vlasy a pokožku hlavy. Pomáhá stimulovat růst vlasů a reguluje produkci mazu. Pokud máte mastné vlasy, levandulová voda může pomoci regulovat produkci mazu a udržovat vlasy déle čisté.

  • Tip: Hydrolát (květovou vodu) nejen z levandule seženete ve své oblíbené drogerii.
Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup
Levandulová limonáda
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda je perfektní osvěžující nápoj, ukrývající v sobě jemně aromatickou vůni levandulí, která k létu prostě patří. Dopřejte si s námi tuto přírodní alternativu trendy nápoje, který si díky kombinaci limetky, medu a květinového aroma zajisté zamilujete.

Levandulová limonáda

Jak vyrobit levandulovou vodu?

Jakousi obdobu levandulové vody si můžete vyrobit i doma.

Budete potřebovat:

  • Hrst čerstvých nebo sušených levandulových květů
  • Destilovanou vodu
  • Skleněnou nádobu s víčkem

Postup:

  1. Pokud používáte čerstvé levandulové květy, jemně je omyjte a nechte oschnout. Sušené květy omývat nemusíte.
  2. Vložte levandulové květy do skleněné nádoby a zalijte je destilovanou vodou tak, aby byly zcela ponořené.
  3. Nádobu pevně uzavřete víčkem a nechte ji stát na slunném místě po dobu 24 až 48 hodin.
  4. Po uplynutí této doby sceďte levandulové květy přes jemné sítko nebo plátno a výslednou tekutinu přelijte do čisté skleněné lahvičky.
  5. Levandulovou vodu uchovávejte v lednici, kde vydrží až 2 týdny.

Tuto domácí levandulovou vodu můžete použít jako pleťovou vodu, přidat ji do koupele nebo použít jako osvěžující sprej na polštář pro klidnější spánek. Levandulová voda má uklidňující účinky, zmírňuje podráždění pokožky a příjemně voní.

  • Tip: Pro delší trvanlivost můžete do levandulové vody přidat trochu vodky nebo konzervačních látek vhodných pro kosmetiku.
Sušená levandule, levandulové sérum, olej, tělové máslo beton studio / Shutterstock.com

Jak pěstovat levanduli?

Líbí se vám krásná levandule? Jde o malý keř a pěstování má svá pravidla – když je budete dodržovat, odmění se vám překrásným květenstvím.

Jak pěstovat levanduli na zahradě?

Pokud ji budete pěstovat na zahradě, zvolte jí slunné místo. Velká a častá chyba je přemokření, které levandule nesnese. Hlinitopísčité půdy jsou pro krásku ideální, substrát před zalitím nechte klidně úplně vyschnout.

Jak a kdy stříhat levanduli?

Již zasazenou levanduli je potřeba pravidelně stříhat. Řez se postará o tvar keře a samozřejmě i o voňavé květy, které jsou pastvou pro smysly. V létě ostříhejte odkvetlé kvítky pouze na začátku stonků. Následně můžete keře sestříhat do požadovaného tvaru, ale ne do dřeva – držte se nad novými lístky. Naopak na jaře může jít o radikálnější řez – keříky zastřihněte na pět až osm centimetrů. Levandule brzy nadšeně vyraší a odhalí se v celé své kráse.

Jak ji pěstovat doma v květináči?

Jednoduše: Potřebuje světlé místo, bylinkový substrát, drenáž proti přemokření a jen občasnou zálivku.

Zdroj: Kupi, Healthline, Medical News Today