Pěstování morušovníku, jehož sladké plody připomínají ostružiny a maliny, u nás není příliš běžné. Moruše přitom hojně využijete v kuchyni a zároveň vám budou krásně zdobit zahradu. Poradíme vám, jak moruši pěstovat a na jaké zahrady se hodí.
Morušovník je impozantní strom, který pochází z Asie a dorůstá výšky až 15 metrů. Existuje ale také morušový keř nebo převislé stromky, známé pod názvem moruše převislá. Ty jsou vhodné i na menší zahrady, protože zpravidla dorůstají výšky 2 metry.
U nás lze pěstovat morušovník s bílými, černými a červenými plody, které mají válcovitý tvar a délku okolo 3 centimetrů. Díky své sladké chuti se dají zpracovat podobně jako ostružiny do džemu, sirupu, různých moučníků a podobně.
Morušovník je teplomilný strom a u nás se mu bude nejlépe dařit na místě, kde se pěstuje vinná réva. Ideální jsou pro něj regiony s průměrnou roční teplotou nad 8 °C. Potřebuje hodně slunce a dobře propustnou půdu. Pokud byste morušovník umístili na stinné a zamokřené místo, brzy by vám uhynul.
Chcete-li si morušovník zasadit na zahradu, myslete na to, že potřebuje hodně místa. I v případě, že byste si pořídili morušový keř nebo moruši převislou, měl by mít kolem sebe dostatek prostoru bez jiných rostlin.
Plody morušovníku hodně opadávají a bohužel tomu nelze nijak zabránit, proto nedoporučujeme sázet strom blízko cest a teras, které by pak byly věčně špinavé. Naopak je vhodné plochu pod ním zatravnit, aby se vám plody dobře sbíraly.
V zahradnictví většinou pořídíte mladé roubované stromky menšího vzrůstu. Ty je dobré sázet na začátku podzimu nebo na jaře běžným způsobem k opěrnému kůlu. Nejprve je třeba vyhloubit jámu, kterou vystelete směsí kvalitní zeminy a kompostu. Místo prolijte a můžete posadit stromek.
Morušovník nemá rád jílovitá stanoviště, naopak prospívá na hlinitopísčitých půdách, tudíž je důležité, abyste místo výsadby dobře připravili. Zasazený strom stačí zalévat jen chvíli. Výhodou morušovníku je totiž jeho bohatý kořenový systém, který sahá hodně do hloubky, většinu živin si tak obstará sám.
Z počátku je důležité občasné sestřihávání stromku. V předjaří, dokud jím ještě neproudí míza, je třeba výhonky střechovitě krátit. Tato práce vás nečeká, máte-li moruši převislou. Řez nepotřebují ani starší stromy.
Morušovník můžete také občas přihnojovat, nemusíte to ale nijak přehánět. I při nejlepší péči se prvních plodů dočkáte nejdříve 3 roky po vysazení – můžete je sklízet česáním, sbírání opadaných kousků ze země, nebo plody setřást do plachty umístěné pod stromkem. Sklizené ovoce je dobré zpracovat co nejdříve, protože příliš dlouho nevydrží.
Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.
Pokud nevíte co s bohatou úrodou malin, připravte si z nich osvěžující malinových cheesecake do skleničky. Zamiluje si jej celá rodina. Je snadný na přípravu a můžete jej připravit i úplně bez cukru. S tímto svěžím dezertem zabodujete v horkých letních dnech i u návštěvy.
Morušovník lze pořídit v hobbymarketech, které mají oddělení zahrad. Například v prodejnách Hornbach mají Morušovník bílý „Pendula“ polokmen, výška cca 130 cm za 3 099 Kč. Větší výběr s nižšími cenami pak nabízí různá zahradnická centra a jejich e-shopy – třeba na stránkách Prodej stromků můžete objednat sazenici moruše černé převislé – Pendula za 1 200 Kč.
Zdroje: Kupi, Naše zahrada