Užijte si chřestovou sezónu naplno a využijte příležitosti ochutnat tuto delikatesu v nejrůznějších lahodných kombinacích. Vyzkoušejte například chřest na pomerančích nebo lahodnou krémovou polévku se ztraceným vejcem. A pokud rádi objevujete netradiční chutě, do třetice pro vás máme recept na exotický chřestový salát s mangem a chilli.
Jak chřest kombinovat?
Klasické kombinace chřestu zahrnují mléčné výrobky jako sýry (zejména parmazán), máslo a smetanové omáčky. Chřest se také skvěle pojí s vejci, lanýži nebo pancettou či slaninou. Další tradiční kombinací je chřest s krevetami, krabím masem nebo mušlemi.
Slavní šéfkuchaři kombinují chřest například s kalamáry, mátou a citrónem, kozím sýrem, olivami a semínky, jogurtem s vanilkovým medem nebo se sépií. Chřest je všestranná surovina, která se dá připravit mnoha způsoby a kombinovat s různorodými ingrediencemi od klasických po netradiční.
Chřest na pomerančích podle šéfkuchaře Martina Kortuse – recept
Budeme potřebovat:
- 500 g chřestu (jeden svazek)
- 2 pomeranče
- olivový olej
- sůl
Jak na to?
- Z chřestu odkrojíme ztvrdlé konce (odkrojky se hodí třeba na vývar nebo polévku) a výhonky opatrně oloupeme škrabkou směrem od hlavičky ke konci. Pokud máme bílý chřest, pak ho oloupeme celý, pokud zelený, tak stačí jen poslední třetina stonku, abychom se zbavili nepříjemných vláken.
- Z pomerančů oškrábeme nudličky oranžové kůry (buďto vybírejte chemicky neošetřený plod, nebo jej omyjte speciálním přípravkem na čistění ovoce a zeleniny) a poté pomeranče odšťavníme a získanou šťávu si dáme bokem. Trochu kůry si necháme na závěrečné posypání.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme do ní chřest. Vaříme pár minut, dokud nebude tzv. al dente (tedy křupavý „na skus“).
- Poté si nahřejeme pánev, na kterou kápneme trochu olivového oleje, přidáme uvařený chřest, pomerančovou kůru a vše zalijeme pomerančovou šťávou. Povaříme minutku až dvě, dokud šťáva s olivovým olejem nevytvoří emulzi.
- Chřest vyndáme z pánve a položíme na předem nahřátý talíř. V pánvi poté ještě chvíli redukujeme zbylou tekutinu. Můžeme přidat trošku olivového oleje, aby byla textura pomerančové omáčky krásně krémová.
- Zredukovanou omáčkou přelijeme chřest na talíři a vše podáváme posypané kousky pomerančové kůry.
Jan Macuch / Shutterstock.com
Chřestová polévka z bílého chřestu podle Garden & Kitchen – recept
Na polévku budeme potřebovat:
- 500 g bílého chřestu
- 3–4 brambory
- 1 dl bílého vína
- 1 středně velkou cibuli
- 30 g másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1,3 l zeleninového vývaru
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Na ztracená vejce:
- 4 vejce (množství odpovídá počtu porcí)
- ocet
- sůl
Chřestový koláč se šunkou
Chřestový koláč se šunkou je výtečnou jarní delikatesou, která se vám bude vyloženě rozplývat na jazyku. Spojení chřestu, schwarzwaldské šunky a křehkého listového těsta vytvoří chuťově naprosto dokonalý výsledek.
Chřestový koláč se šunkou
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Jak na to?
- Chřest oškrábeme (nejlépe speciální škrabkou) a poslední třetinu výhonku vždy odkrojíme. Odkrojky nevyhazujeme, ale použijeme s ostatní zeleninou na vývar.
- V hrnci rozpustíme lžíci másla se lžicí olivového oleje a osmahneme najemno pokrájenou cibuli. Přilijeme bílé víno a necháme ho částečně vyvařit. Poté do hrnce vsypeme pokrájené brambory a chřest. Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme 25 minut.
- Uvařenou polévku rozmixujeme a poté přecedíme přes cedník (zbavíme se tak vláken chřestu). Opět přivedeme k varu, dochutíme muškátovým oříškem, popřípadě solí a pepřem a zjemníme smetanou.
- Na závěr si připravíme ztracené vejce: V širším hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžíci octa, sůl, zmírníme oheň a pomocí vařečky vytvoříme vír. Doprostřed vložíme rozklepnuté vajíčko a vaříme na mírném ohni zhruba 4–5 minut, nakonec vytáhneme.
- Tip: Pokud potřebujete připravit více ztracených vajec zaráz, můžete si vypomoci praktickou vychytávkou: Z potravinové fólie vystřihněte větší čtverec, vystelte jím menší misku, vnitřek fólie ještě vymažte olejem a dovnitř vyklepněte vajíčko. Zamotejte a zauzlujte nebo zavažte, aby bylo v balíčku co nejméně vzduchu. Všechna takto připravená vajíčka vložte do vroucí vody a povařte 5 minut. Poté opatrně ustřihněte vršek fólie a vajíčka vybalte a podávejte.
OlgaBombologna / Shutterstock.com
Chřestový salát s mangem a chilli – recept
Na salát (cca 4 porce) budeme potřebovat:
- 500 g zeleného chřestu
- 1 větší zralé mango
- 1 červenou cibuli
- hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
Na zálivku:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci medu
- 5 lžic olivového oleje
- 1 menší čerstvou chilli papričku
Jak na to?
- Z chřestových výhonků odkrojíme zdřevnatělé konce a poslední třetinu opatrně oloupeme škrabkou.
- Chřest dáme vařit do osolené vroucí vody tak, aby hlavičky vykukovaly nad hladinu a zachovaly si svou křupavost – pomůže, když se vaří v hlubokém hrnci svázaný ve stoje. Chřest vaříme asi 3 až 4 minuty a po uvaření ihned přendáme do misky s ledovou vodou. Poté vyjmeme, osušíme a dáme stranou.
- V misce si smícháme všechny ingredience na zálivku: Citronovou šťávu, med, olivový olej a najemno nasekanou chilli papričku a vše společně dobře promícháme.
- Chřest nakrájíme na kousky, přidáme pokrájené mango, najemno nakrájenou cibuli, případně koriandr, promícháme a podáváme přelité zálivkou.
Dobrou chuť!
Zdroj: Kupi, Elle republic