Věděli jste, že čedar je tím vůbec nejrozšířenějším druhem sýra na světě? Je tomu tak díky anglickým mořeplavcům, kteří si jeho kusy o váze téměř třiceti kil vozili na svých lodích – v době kolonizace se tak dostal do Ameriky, Austrálie či na jih Afriky. Jeho masové rozšíření má ale i svá negativa, ne všechny čedary jsou totiž stejně kvalitní jako originál. Jak poznat dobrý čedar od toho špatného?
Čedar je polotvrdý sýr s tuhou konzistencí z kravského mléka, který se při tlaku správně nesmí ohnout, nebo dokonce rozdrobit. V závislosti na druhu zraje tři měsíce až dva roky – mladé sýry jsou jemné a je v nich cítit náznak sladkosti a jemné tóny ořechů, s rostoucím stářím však sladkost nahrazuje kyselé aroma.
Kupte se slevou Sýr Cheddar Valley Spire.
Čedar je doma v Anglii ve vesničce Cheddar v hrabství Somerset – v jejím okolí se pak nachází několik jeskyní, kde originální čedar zraje zabalený do plátna. První zmínka o jeho výrobě se datuje kolem roku 1 200 n. l., do Británie ho však možná původně přinesli Římané. Přesný původ nikdo nezná.
Ve světě je název čedar běžně používán, protože sýr nemá chráněné označení původu. V roce 2007 ovšem vzniklo označení „West Country Farmhouse Cheddar“, kterým se mohou pyšnit pouze sýry vyrobené z místního mléka.
Originální anglický čedar v České republice koupíte spíše výjimečně – setkáte se s ním ve specializovaných prodejnách lahůdek. Na jaké různé druhy a varianty lze narazit?
Na pultech jsou taktéž k vidění různě barevné varianty čedaru – originál má lehce nažloutlou barvu, která může na první pohled působit poněkud špinavým dojmem. Žlutý coloured čedar je pak obarvený annattem, což je přírodní barvivo z keře oreláníku.
Nejbližším příbuzným čedaru je Red Leicester, který vzniká podobným technologickým postupem a přidává se do něj i barvivo annatto. Na rozdíl od klasického čedaru zraje kratší dobu, díky čemuž má sladší chuť a je drobivý. Na našem trhu často dochází k záměně těchto dvou rozdílných výrobků.
Americkou obdobou je potom sýr Monterey Jack původem z Kalifornie. Vyroben je taktéž z kravského mléka a vyniká lahodně jemnou chutí a strukturou. Při zahřátí se dobře roztéká a používá se do tradičních amerických sýrových sendvičů nebo burgerů.
Zárukou kvality je samozřejmě originální čedar s označením původu – ten je hůře sehnatelný a samozřejmě dražší, avšak cena rozhodně není vždy tím pravým ukazatelem kvality.
Česká republika je taveňáková velmoc – řada lidí v supermarketu sáhne po akčním výrobku a nijak je nezajímá kvalita. Dobré sýry ovšem lze i v klasických obchodech sehnat, pakliže pečlivě hledáte a zkoumáte etikety. Sázkou na jistotu jsou pak prodejny sýrů nebo lahůdek, kde vám jistě s výběrem poradí, a vy si tak pochutnáte na opravdu kvalitním výrobku.