Máte rádi sladkou ovesnou kaši k snídani nebo dopolední svačině, ale nestíháte si ji ráno připravit? Ideálním řešením je populární „overnight“ kaše, kterou si můžete nachystat předem – klidně i na celý týden. Co budete potřebovat k její přípravě a jak ji můžete dochutit? Vše o této studené variantě ovesných vloček se dozvíte v našem článku.
„Overnight oats“ neboli kaše „přes noc“ je ovesná kaše připravovaná za studena, tedy bez vaření. Aby vločky krásně nabobtnaly a vytvořily krémovou strukturu, je důležité nechat je odležet delší dobu. Minimálně cca dvě až čtyři hodiny, nejlépe ale právě přes noc. Výsledná kaše má trochu jinou texturu než ta klasicky vařená – je jemnější, více pudinková a podle mnoha lidí i chuťově lepší.
Výhodou takto připravené kaše je, že vám v lednici vydrží i 5–7 dní. Můžete si proto vytvořit zásobu zdravých a dietních snídaní nebo svačin na celý týden dopředu, a ušetřit tak spoustu času. Každý den jen sáhnete do lednice a jdete! Vločky namáčené za studena jsou také snáze stravitelné a zachovávají si více svých cenných látek, mezi které patří bílkoviny, vláknina, antioxidanty a další.
Základ kaše se skládá ze 3 surovin: ovesných vloček, mléka a trochy bílého jogurtu. K základu je ideální doplnit také chia semínka, nějaké sladidlo, případně vanilkový extrakt či jiné kapky s příchutí bez cukru. Pokud si budete připravovat větší množství kaše na více dní dopředu, doporučujeme vyrobit si do skleniček pouze základ (viz recept níže) a ovoce, džemy, sladké pomazánky a další ingredience přidat až před konzumací.
Na přípravu 1 porce základu „overnight“ kaše budete potřebovat:
Pro ozdobení a dochucení můžete použít:
Všechny ingredience na základ dobře promíchejte a dejte do sklenice s víčkem (můžete použít i obyčejnou sklenici nebo misku, kterou něčím zakryjte). Nechte odležet v chladu minimálně 4 hodiny, ideálně ale přes noc v ledničce. Hotovou kaši podle své chuti dozdobte.
Ze začátku to možná bude více o experimentování s množstvím surovin a chutěmi, jakmile ale najdete svůj ideální poměr, příprava bude opravdu rychlá a jednoduchá.
K hotové základní kaši můžete přidat:
Zdroje: Kupi, NCBI