Jablečný ocet je skvělým pomocníkem v kuchyni, při úklidu, ale i pro zdraví a krásu. Vyplatí se ho proto mít vždycky doma po ruce. Máme pro vás jednoduchý návod na domácí výrobu jablečného octa jen ze dvou surovin. Vyjde vás na pár korun a v ledničce vydrží klidně i celý rok.
V kuchyni využijete jablečný ocet k dochucení salátů, zálivek, marinád, polévek nebo omáček. Tím ovšem seznam jeho přínosů v domácnosti teprve začíná. Jaké další výhody má a na co všechno se může hodit?
Je přírodním antibiotikem a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku. Pomáhá také snižovat krevní tlak, cholesterol a posiluje imunitu. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku. Při aplikaci na bradavici může pomoci ničit viry a podporovat její vymizení.
Jablečný ocet má antimykotické účinky, které mohou pomoci omezit růst houby způsobující mykózu nehtů. Má i protizánětlivé účinky snižující bolest a zánět spojený s ostruhou.
Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat metabolismus, zpomalovat ukládání tuků i podporovat činnost střev. Každé ráno doporučujeme vypít nalačno dvě lžičky octa rozmíchané ve vodě.
Můžete jej používat i jako oplach během mytí. Vlasy zbaví nečistot, dodá jim lesk a pomáhá také v boji s lupy. A nahradit jím lze (v poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody) i pleťové tonikum. Pleť krásně vyčistí, vypne a zmírňuje známky stárnutí. Obsahuje také kyselinu octovou, která pomáhá vyrovnat pH pokožky, omezuje přebytečný olej a je prospěšná v boji proti akné.
Jablečný ocet má, stejně jako ten obyčejný, antibakteriální a odmašťovací účinky a dokáže zbavovat zápachu. V kombinaci s vodou jej můžete používat na umývání povrchů v koupelně a v kuchyni (odstraňuje navíc vodní kámen), na umývání oken (dodá lesk) nebo dřevěných podlah.
Ovoce, zelenina i potraviny jako maso se doporučuje oplachovat v jablečném octu, který dokáže povrch zbavit chemických látek a pesticidů i zlikvidovat velké množství škodlivých bakterií. Potraviny omyté octem vám vydrží v lednici také déle čerstvé.
Na kvalitě jablek určitě záleží. Vzhledem k tomu, že slupky i dužina budou procházet procesem kvašení, není dobré mít v tekutině přítomné jiné mikroorganismy než kvasinky. Vyhněte se proto nahnilým plodům i tzv. padavčatům.
Při výrobě krásně zužitkujete i „odpadní“ slupky. Pokud budete používat i slupky (můžete tak ideálně zužitkovat odpad z domácího jablečného džusu nebo koláče), před samotnou přípravou jablka dostatečně očistěte vodou s kuchyňským octem (pokud je nemáte v bio kvalitě). Z těch červených bude ocet narůžovělý, ze zelených a žlutých bude světlejší.
Vždy počítejte s množstvím cca 400–500 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody. Kvasná, skleněná nádoba nebo zavařovací sklenice by měla mít vždy zhruba dvojnásobný objem, než je množství vody. Tedy na 2 l vody počítejte 1 kg jablek a nádobu o objemu 4 l.
Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.
Existuje několik způsobů, jak pít jablečný ocet. Zde je několik možností:
Pokud je pro vás jablečný ocet příliš kyselý, můžete ho zředit větším množstvím vody nebo kombinovat s jinými přísadami. Je také důležité si uvědomit, že velké množství jablečného octa může dráždit žaludek, proto je doporučeno začít s malým množstvím a postupně navyšovat.
Zdroje: Kupi, Healthline, WebMD