Podzim je tu – a s ním oblíbené dýně. Oranžová kráska, která neslouží jen jako podzimní dekorace, ale také coby pochoutka, jež v gurmánské kuchyni nesmí chybět. Je oblíbená nejen pro rozmanitost receptů, pro které se hodí, nýbrž i pro výživovou hodnotu a lahodnou chuť. Proto přinášíme hned tři různé recepty – připravte si podzimní polévku s jablky, výjimečný dýňový dezert nebo populární hranolky.
Na podzim si na zahrádce nebo v obchodech lze vybírat hned z několika druhů dýní. Oblíbená je nejen ta jemná máslová, odrůda Hokkaidó a špagetová dýně, ale i muškátová tykev či dýně Goliáš.
A co z této zeleniny vytvořit? Přece něco dobrého, na čem si pochutnáte s celou rodinou. Směle do kuchyně!
Zapomeňte na tradiční dýňovou polévku, kterou zná každý. Tentokrát si s námi připravte podzimní voňavou variantu – dýňový krém s jablky. Spojení dvou chutí a barev podzimu si zamilujete. Co budete potřebovat?
Kupte se slevou Jablka Golden Delicious.
Na másle osmahněte nakrájenou cibuli. Provoňte ji česnekem, strouhaným zázvorem a nakrájenou dýní. Okořeňte a následně směs zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte nakrájená jablka a vařte zhruba půl hodiny do změknutí dýně a jablek. Na závěr dochuťte solí a citronovou šťávou.
Polévku rozmixujte na hladký krém a můžete ji podávat – ozdobte lžící zakysané smetany a třeba i plátkem jablka.
Tip: Ať již zvolíte jakákoliv jablka do této originální pochoutky, vyplatí se vám sáhnout po těch ve slevě. Aktuálně doporučujeme například odrůdu Golden Delicious, v Kauflandu za 19,90 Kč, či jablka červená z Albertu také za 19,90 Kč.
Zdravé hranolky? Existují – vyzkoušejte třeba ty z máslové dýně. Stejně tak nicméně můžete použít i odrůdu Hokkaidó. Postup je tak jednoduchý! Potřebujete:
Dýni zbavte slupky, dužinu nakrájejte na hranolky a v míse zaprašte kořením a solí. Zakápněte několika kapkami olivového oleje a dobře promíchejte. Hranolky poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190 °C zhruba 35 minut. Podávejte jako přílohu anebo jen tak, ideálně s oblíbeným dipem. Dobrou chuť!
Lehounký a bezlepkový dezert z dýně, který provoní váš domov. Jak na něj? Jednoduše! Hurá pro máslovou dýni, je čas upéct něco na zub. Připravte si:
Kupte se slevou Dýně máslová.
Potřebujete kulatou formu na koláč o průměru 28 cm. Než se pustíte do přípravy receptu, je potřeba upéct celou dýni – na 150 °C ji nechte péct zhruba 45 minut. Po vychladnutí vydlabejte její dužinu a nakrájejte ji na kostky.
V míse zatím smíchejte čtyři vejce a dva bílky, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vyšlehejte a během míchání pomalu přidávejte kukuřičný škrob. V kastrůlku přiveďte k varu smetanu, přidejte dýni a rozmixujte ji dohladka. Dýňový, smetanový krém vmíchejte do již připravené vaječné směsi.
Formu na koláč vymažte máslem a naplňte ji připravenou kombinací. Flan pečte na 140 °C 80 minut. Dezert podávejte vlažný… a nechte si chutnat!