Křupavé cuketové trojhránky se sýrem: Dokonalá večeře i rychlovka pro návštěvy, kterou zvládnete do 10 minut

Talíř s cuketovými trojhránky Martina Lancingerová

Kolikrát už se vám vyplatilo mít v lednici vyválené listové těsto? Dokáže zachránit situaci, kdy vás přepadne nečekaná návštěva, chuť na něco dobrého nebo všetečný dotaz u vás doma: „A to bude k večeři jenom polévka?“ V tu chvíli stačí vytáhnout těsto z lednice a připravit například slané tyčinky na sto způsobů, sýrové twistery nebo šunkové šneky. A co ještě? Zkuste slané trojhránky se svěží cuketou a balkánským sýrem.

Přečtěte si také

Lehký salát s kozím sýrem a fíky: Jednoduchá a zatraceně dobrá rychlovka k večeři

Vydařený omyl

Málokterý polotovar je tak vděčný a univerzální, jako právě listové těsto, které můžete použít jak naslano, tak nasladko. Těžko by si jeho údajný vynálezce Glaudo Gelée pomyslel, že se jeho zpackaný pokus o chléb stane v kuchyni něčím tak populárním a že na něj nedají dopustit ani cukráři po celém světě.

V 17. století se tento mladý Francouz začal zaučovat v oboru pekař-cukrář. Než však stačil získat dost zkušeností, jeho mistr onemocněl, a tak mu zůstaly volné ruce. Chtěl mistrovi předvést, jak se činí, a proto se pustil do výroby chleba po francouzském způsobu z pšeničné mouky.

Tyčinky z listového těsta
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tyčinky z listového těsta

Zatočené tyčinky z listového těsta s parmskou šunkou (prosciutto) jsou jednoduché na přípravu. Vhodné na oslavy, večerní pohodu k televizi či pro návštěvu.

Tyčinky z listového těsta
Twistery z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Twistery z listového těsta

Twistery z listového těsta – tento naprosto jednoduchý recept můžete využít vždy, když je potřeba mít na stole něco sladkého. Tyhle zakroucené tyčinky jsou neskutečně jednoduché, křupavé a velmi chutné. Můžete je upéct na oslavu, posezení s přáteli nebo jen tak k víkendové kávě.

Twistery z listového těsta

Jestli zapomněl zapracovat tuk omylem, nebo vložil kus másla do těsta s jistým záměrem, se neví. Nicméně ve snaze vpravit tuto složku do těsta se Geleé pokoušel hmotu překládat a vyvalovat tak dlouho, dokud neměl pocit, že je dostatečně protkané tukem, a tím pádem i zvláčněné.

Po upečení byl velice překvapený, když vytahoval obrovskou nafouklou kouli. Při dalších pokusech docílit ještě větší lehkosti a vzdušnosti vynechal kvasnice a zaměřil se pouze na zdokonalení technologie. Což, jak se ukázalo, se podařilo na výbornou.

Cuketové trojhránky na plechu Martina Lancingerová

Díky Geléeho vynálezu si dnes můžeme jednoduše vykouzlit vynikající chuťovky a dezerty, záviny i koláče. Koláč naslano se perfektně hodí jako předkrm či doplněk k polévce – a právě verze s cuketou výborně doplní třeba tu rajčatovou, špenátovou nebo pórkovou.

Trojhránky se budou zároveň skvěle vyjímat jako pohoštění pro návštěvu – a přitom s jejich přípravou strávíte pouhých 10 minut. Než se koláč upeče, stačíte vybrat vhodné víno či vyluxovat.

Recept na cuketové trojhránky se sýrem

Ingredience:

  • 1 rozválené listové těsto
  • 150 g zakysané smetany
  • ½ lžíce najemno pokrájeného tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 střední cuketa
  • 100 g balkánského sýru
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Rozválené těsto rozložte na plech.
  2. Zakysanou smetanu promíchejte s tymiánem, mletým muškátovým oříškem a větší špetkou soli a vše rozetřete rovnoměrně po těstě.
  3. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte po povrchu koláče. Zasypejte nadrobno rozdrobeným balkánským sýrem a nakonec opepřete čerstvě drceným pepřem z mlýnku.
  4. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10–13 minut, dokud nezačne sýr zlátnout. Poté ztlumte na 150 °C a dopékejte 5 minut.
  5. Vystydlý koláč překrojte podélně napůl a z každé poloviny odkrajujte trojhránky.
Cuketové trojhránky na talíři Martina Lancingerová

Tento snadný, a přesto tak výborný pokrm můžete podávat coby přílohu k polévkám, předkrm k hlavnímu chodu i jako lákavé pohoštění ke skleničce vína. Vyzkoušejte jej a najděte si tu nejlepší variantu. Dobrou chuť!

Zdroj: Markéta Lancingerová