Tlakové hrnce jsou součástí většiny českých domácností. Již dávno jsou pryč doby, kdy se v nich hospodyně bály připravovat jídlo pro rodinu. Oproti těm starým hliníkovým, které si ještě možná někdo pamatuje u babiček, jsou ty moderní vybaveny bezpečnostními pojistkami, a tudíž nehrozí, že by vám nedělní guláš vymaloval kuchyň. Česká obchodní inspekce však objevila na trhu tlakový hrnec, který by mohl pro spotřebitele představovat riziko.
Výhod vaření v tlakovém hrnci je celá řada, ale tou největší je bezesporu to, že je jídlo vařené pod tlakem rychleji připravené. Užitečného pomocníka do kuchyně sestrojil v roce 1679 francouzský fyzik a matematik Denis Papin, jehož jméno Papinovy hrnce, hovorově zvané papiňáky, dodnes nesou.
Silnostěnné hrnce slouží k vaření za vyššího tlaku. Ten činí zhruba 280–300 kPa, což je hodnota vyšší než běžný atmosférický tlak. Díky vyššímu tlaku se pak v hrnci dosahuje vyšších teplot vaření, konkrétně v rozmezí 120–130 °C. Při normálním tlaku je přitom teplota varu vody pouhých zhruba 100 °C.
3 kusy tlakového hrnce pro domácí použití BRAVO typ De Luxe B-4569 zkontrolovali inspektoři ČOI. A u dvou ze tří testovaných vzorků následně zjistili:
U jednoho ze tří vzorků se při zkoušce ověření regulátoru tlaku červená pojistka nevysunula do koncové polohy, netěsnila a nebylo možné dosáhnout pracovních tlaků.
Česká obchodní inspekce proto uložila dovozci ochranné opatření (ust. § 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh), kterým je zákaz dodávání na trh a stažení daného výrobku, který již byl uveden na trh.
Nákupní rádce Kupi.cz vám ušetří peníze, čas i starosti s nákupy potravin, drogerie a dalších produktů denní spotřeby. Každý den můžete porovnávat 15 000 akčních cen ze 300 akčních letáků.
Nově na Kupi.cz naleznete také recepty na dezerty, hlavní jídla, nápoje, omáčky, polévky, předkrmy, přílohy, saláty nebo zavařování.