Jak koupit opravdu kvalitní kuřecí maso? Dobré od špatného poznáte na první pohled

Žena si vybírá chlazené balené kuře z regálu v supermarketu New Africa / Shutterstock.com

Kuřecí maso je po celé zemi velmi oblíbené. Jeho příprava je rychlá a snadná a je považováno za dietní a lehce stravitelné. Oproti jiným masům je navíc i poměrně levné. Jak ale rozpoznat, jestli je kuřecí či drůbeží maso v obchodech opravdu kvalitní, abyste si na něm náležitě pochutnali?

Přečtěte si také

Chcete přečkat zimu bez nemocí? Začněte imunitu posilovat už teď. Musíte udělat víc, než jen doplnit Céčko

V roce 2022 vzrostla v ČR spotřeba drůbežího masa na téměř 30 kg na osobu. A jeho popularita stále roste. V supermarketech je nabízeno jeho nepřeberné množství, a tak nebývá úplně jednoduché si vybrat. Určitě byste se však neměli řídit pouze jeho cenou – o dost podstatnější jsou totiž i další faktory.

Než kuřecí maso vložíte do košíku

Předtím, než maso vložíte do košíku, pečlivě zkontrolujte obal. Ten musí být neporušený, abyste měli jistotu, že s výrobkem nikdo nemanipuloval. Při porušení obalu navíc hrozí kontaminace zvenčí.

Jak má vypadat čerstvé maso

Dobré maso můžete od toho špatného rozeznat už na první pohled:

  • Čerstvé kuřecí maso by mělo mít světle růžovou barvu. Nesmí být našedlé ani výrazně tmavší.
  • Maso by se mělo hezky lesknout a nemělo by být nikde oschlé. Dejte si ale pozor, aby nebylo ani slizké.
  • Ve vůni by neměl být ani sebemenší náznak zápachu.
  • Kůže kuřete by neměla mít tmavé či nažloutlé skvrny.
Plátky kuřecích prs na prkénku Alesia.Bierliezova / Shutterstock.com

Co poznáte z etikety

Kuřecí maso musí mít na etiketě uvedeno zejména název výrobku, výrobce a jeho adresu. Chybět nesmí ani podmínky uchovávání masa, datum použitelnosti, země původu a údaj o třídě jakosti a stavu, ve kterém je maso uváděno na trh, tedy zda se jedná o maso mražené či čerstvé.

Nalézt byste měli také identifikační značku – označení, které zajišťuje nezávadnost výrobku a nese kód státu a registrační číslo výrobce.

Mezi nepovinné informace naopak spadají ty o délce výkrmu a způsobu chovu. Je tedy pouze na dodavateli, jestli tytu údaje uvede.

Telefon s logem biopotraviny na prázdném talíři, vedle talíře nůž a vidlička Ralf Liebhold / Shutterstock.com

Bio kuře a běžné kuře

Bio maso je sice o kousek dražší, investice do něj se ale jistě vyplatí. Maso v bio kvalitě má mnohem lepší chuť a více výživných složek, jeho koupí navíc podpoříte lokální ekofarmáře, kteří se o svá zvířata starají, jak nejlépe dovedou.

Tip: Bio masa v obchodě snadno rozlišíte díky názvu a logu ekologické produkce – evropským bio lístkem.

Krmivo i pohyb má vliv na chuť masa

Bio kuřatům je podáváno kvalitní krmivo, které musí být složeno nejméně z 90 % z produktů ekologického zemědělství. Nemusíte se tudíž obávat ani žádných chemických hnojiv a pesticidů, ani antibiotik či růstových hormonů.

Kuřata z bio chovu mají zajištěný i neustálý pohyb, díky čemuž mají více svalové hmoty, méně tuku a jejich maso je mnohem zdravější, chutnější a je zdrojem cenných výživných složek.

Bio kuřata mají navíc možnost zůstat déle u své matky, což je pro ně naprosto přirozené a důležité pro jejich vývoj. A také délka výkrmu je u nich delší – zatímco ta běžná jdou na porážku po 38 dnech výkrmu, bio kuřata až po 56 až 84 dnech.

Proč jíst kuřecí maso?

V kuřecím mase se nacházejí různé minerální látky, vitamíny a taktéž bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty.

V porovnání s ostatními druhy masa má navíc to kuřecí jen nepatrné množství tuku a cholesterolu, tudíž je vhodné při redukci hmotnosti. A drůbeží tuk má i příznivé složení nenasycených mastných kyselin.

Zdroje: Kupi, ČSÚ, WebMD, dTest