Neopomíjejte krupici. Je důležitým zdrojem pro zdravý vývoj dětí a povzbudí i sportovce

Krupice je v mnoha domácnostech neprávem přehlíženou surovinou New Africa / Shutterstock.com

Pšeničná krupice má v kuchyni širší využití, než by se na první pohled mohlo zdát. Svůj kuchařský um můžete rozšířit jak o sladké, tak i o slané recepty z ní. Pro svůj vysoký obsah sacharidů je vhodná zejména pro děti ve vývinu a pro sportovce coby zdroj energie, občas si s ní ale může zahřešit každý. Dokonce i celiaci – na trhu už je řádku let k dispozici také její bezlepková varianta.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Mnoho tváří krupice

Krupice vzniká tím, že se pšeničná zrna obilí, na rozdíl od klasické mouky, umelou nahrubo, čímž se zbaví téměř všech obalových částí. Výsledkem je krupice bílé až žluté barvy s nízkým obsahem vlákniny – díky tomu je dobře stravitelná i pro děti a lidi s trávicími potížemi. I přes hrubý proces mletí si však zachovává zdraví prospěšné živiny, jako jsou bílkoviny, železo, draslík či vitamíny E a B.

Pokud však chcete svůj jídelníček obohatit o vlákninu, volte krupici ze špaldy, pohanky či kukuřice. Kromě množství vlákniny je rozdíl i v ceně – zatímco klasickou dětskou krupičku pořídíte už od 14 Kč, za kukuřičnou zaplatíte o deset korun více a za špaldovou od 33 Kč. Nejdražší je krupice bezlepková, její cena začíná na 90 Kč.

Nehledě na to, z jaké obiloviny krupice pochází, si můžete v obchodech vybrat hrubou či jemnou (též známá jako dětská). Nejkvalitnější je pak krupice semolina umletá z tvrdozrnné pšenice. Těstoviny z ní připravené se spíše nerozvaří a nesou i vyšší nutriční hodnotu, jelikož obsahují více minerálů, bílkovin i vitamínů. Kvůli velkému množství lepku ji ale nemohou konzumovat celiaci.

Krupice v akci se bude hodit

Recept na klasickou krupicovou kaši zná asi každý, co ale v kuchyni zkusit něco nového? Následující recepty si můžete připravit jak z krupice pšeničné, tak i z jejích zdravějších variant uvedených výše.

Krupicové flameri s ovocem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • ½ litru mléka
  • 70 g jemné (dětské) krupice
  • 2 vejce
  • 60 g cukru nebo 2 lžíce medu
  • špetku soli
  • ovoce dle chuti

Nejdříve si připravíme tuhý sníh z bílků. Do hrnce vlijeme studené mléko, přidáme krupici, žloutky, špetku soli, cukr či med a za stálého míchání přivedeme k varu. Do uvařené kaše pak opatrně vmícháme sníh a následně rozdělíme do misek. Zdobíme například nakrájenými broskvemi, melounem či jiným ovocem podle chuti.

Krupicové flameri s nektarinkou Alžběta Šírková

Nadýchané krupicové bosáky s uzeným masem

Na 20 kousků budeme potřebovat:

  • ½ litru vody
  • ¼ litru hrubé krupice
  • 200 g uzeného masa
  • 6 lžic oleje
  • sůl
  • kysané zelí

Do hrnce vlijeme vodu, olej a sůl. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen a za stálého míchání přisypeme krupici. Mícháme do té doby, dokud nevznikne koule, která se k hrnci nelepí. Uzené maso nakrájíme nadrobno, opečeme na pánvi a vmícháme do těsta, které necháme odpočinout 10 minut, aby krupice lépe držela.

Poté za pomoci velké lžíce vykrajujeme a tvoříme kulaté či šišaté knedlíčky, které zprudka opečeme na pánvi, na níž jsme předtím připravovali maso. Výsledné knedlíčky podáváme s kysaným zelím.

Mokrá tvarohová buchta s krupičkou Alžběta Šírková

Mokrá tvarohová buchta s krupičkou

Na tento recept si nachystáme:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 3 vejce
  • 5 vrchovatých lžic dětské krupice
  • 100 g másla
  • 125 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • půl balíčku rozinek
  • půl balíčku sušených švestek či meruněk
  • šťávu z půlky citronu
  • vanilkový extrakt

Nejdříve si ušleháme sníh z bílků. Do větší mísy dáme tvarohy, žloutky, rozpuštěné máslo, krupici, cukr, vanilkový extrakt a prášek do pečiva a vše zakápneme šťávou z citronu. Všechny suroviny zpracujeme mixérem. Poté postupně vmícháme sníh, přisypeme nakrájené sušené ovoce a zamícháme.

Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 až 40 minut, dokud vrch nechytí zlatavou barvu. Test pomocí špejle v tomto případě není směrodatný, protože moučník bude vždy mokřejší. Po vypnutí trouby necháme buchtu ještě 15 minut dojít.