Bagel, pečivo, které v České republice zatím není příliš známé, jsme mohli poprvé ochutnat třeba v obchodech Marks & Spencer nebo v moderních bistrech. Právě tam jsme mohli objevit, jak všestranně se dá s tímto kruhovým pečivem s dírou uprostřed pracovat. Možná si řeknete: „To je nějaká americká specialita.“ Ale věděli jste, že bagel má své kořeny v Polsku?
Ač je to pro vás možná překvapující novinka, je historicky doloženo, že bagel pochází z roku 1610, kdy ho poprvé vytvořila židovská komunita v Krakově. Ve své knize se o tom zmiňuje i spisovatel Leo Rosten, jehož rodina při své emigraci roku 1910 tento recept dost možná převezla přes Atlantik do New Yorku. A tam si místní bagel natolik oblíbili, že založili spolek Bagel Bakers Local 338, převzali toto pečivo za své, a proto jej nyní často považujeme za tradičně americkou záležitost.
Za mnoho let se ale jeho receptura změnila a z původně chlebového těsta se tak vyvinuly nadýchanější obměny, které si rádi dáváme jak naslano, tak i nasladko.
S tímto univerzálním receptem (který naleznete níže) si můžete splnit své sny o dokonalém bagelu i vy. Pro sladkou variantu stačí přidat do těsta například vanilku, skořici, brusinky, oříšky nebo kousky čokolády a jako oblohu zvolit tvaroh, našlehané mascarpone, ricottu anebo jiný „neutrální“ sýr. Bagel pak můžete doplnit čerstvým ovocem podle chuti a pro doslazení například přelít medem či posypat kousky ořechů nebo kokosem.
Pro slanou variantu zkuste těsto ochutit třeba bylinkami, sušenými rajčaty, olivami anebo sýrem. K potření použijte čerstvé sýry, ale i různé pomazánky – bylinkovou, tvarůžkovou, tuňákovou, vajíčkovou či guacamole. Dokončete delikatesu plátky šunky, lososa, roastbeefu apod. Místo masa můžete ale použít i opečené halloumi nebo grilovanou zeleninu. A na závěr můžete přidat křupavé listy salátu, plátky okurky anebo špenát. Zkrátka kouzlete podle chuti.
Tip: A pokud si nejste jistí výběrem anebo rádi experimentujete, vyzkoušejte vynikající sladko-slanou variantu. Získáte ji například spojením kozího sýra a fíků anebo čerstvého sýra s prosciuttem a melounem.
Ingredience na 6 ks
Postup
Tak co, povedla se vám stejně nádherná svačina? Pokud ne, nezoufejte – můžete to zkusit znovu, a nebo si raději pohlídat, kdy bude v akci bagel již hotový.
Zdroj: Autorský recept Kupi