Rukola si u nás získala velkou popularitu, která stále roste. Tato listová zelenina s unikátní hořce peprnou chutí je typickou součástí jídelníčků ve Francii, Itálii či Řecku. Chuť rukoly skvěle vynikne v salátech, má však i daleko bohatší využití. Ne každému sice její štiplavé listy vyhovují, její blahodárné účinky by ale měly přitáhnout pozornost všech, kteří hledají novou superpotravinu. Co všechno se v ní nachází a jak ji nejlépe využít?
První zmínky o rukole se objevují už ve spisech z 1. století našeho letopočtu ze starověkého Říma. Římané věřili, že funguje jako afrodiziakum. Po staletí se jednalo o velmi oblíbenou ingredienci ve středomořských kuchyních (nejen v Itálii či Řecku, ale také v Maroku a Turecku).
Ve 100 gramech listů rukoly se nachází pouze asi 25 kalorií. Malá energetická hodnota je ovšem bohatě vyvážená obsahem velkého množství tělu prospěšných živin. O těch nejdůležitějších si něco povíme dále, kromě nich ale nesmíme zapomenout zmínit také omega 3 mastné kyseliny, mangan, hořčík či slušnou porci vlákniny.
Rukola obsahuje opravdu hodně vitamínů. Jedná se o skvělý způsob, jak do sebe dostat velkou část denní dávky vitamínů A, C, K a B-komplexu, které fungují jako silné antioxidanty a pomáhají vašemu imunitnímu systému ustát útoky nejrůznějších toxinů, bakterií či virů.
Chcete se chránit proti osteoporóze a dalším onemocněním pohybového ústrojí? Tak hurá do obchodu pro rukolu. Obsahuje totiž relativně velké množství vápníku ve spojení s vitamínem K, který zlepšuje absorpci tohoto veledůležitého minerálu do těla.
Pravidelný přísun zdravé dávky draslíku v rukole zlepší kondici vašeho kardiovaskulárního i nervového systému. Draslík také redukuje negativní účinky sodíku (hojně přijímaného ve slaných jídlech), konzumaci rukoly tudíž doporučujeme i lidem s vysokým tlakem.
Rukola obsahuje látku zvanou diindolylmetan, obvykle známou pod zkratkou DIM, která účinně bojuje s virovými a bakteriálními infekcemi v našem těle. V současné době je DIM studován v souvislosti se zpomalováním postupu lidského papilomaviru (HPV).
Nastávající maminky by měly jíst rukolu pro její obsah železa a folátu. Dohromady tyto látky chrání plod před vrozenými vadami a udržují správnou hladinu červených krvinek v těle.
Na mnoha místech stále ještě najdete zmínky o rukole jako o roketě. Nejedná se však o stejnou rostlinu. Obě patří do čeledi brukvovitých a mají podobnou chuť, ale liší se vzhledem listů. V mnoha receptech nicméně rukolu skutečně můžete roketou nahradit.
Kupte se slevou Sýr Ricotta.
Rukola se dá pěstovat podobně jako řeřicha na tácu s navlhčenou vatou. Posypte vatu semínky a dejte tác na místo s dostatkem slunečních paprsků. První použitelné lístky by se měly objevit už po dvou týdnech. Občas je ovšem velmi těžké najít v obchodech vhodná semínka – můžete tedy sáhnout i po výše zmíněné alternativě jménem roketa.
Rukola rozsvítí svojí typickou chutí mnoho druhů jídel. V Itálii se běžně sype čerstvá na pizzu, můžete ji ale použít i vařenou. Dobře jako příloha doplní ryby, a pokud ji nakrájíte a smícháte s ricottou, máte hned ideální letní pomazánku.