Už jste slyšeli o mátovém džemu nebo želatině? Že ne? Příprava je velmi jednoduchá. Nejenže báječně chutnají, jsou to i oku lahodící dobroty, které udělají z obyčejného chleba s máslem delikatesu. Mátový džem navíc dokáže vyléčit bolesti břicha a nadýmání nebo také nachlazení. Ne nadarmo jej používaly naše babičky, když nebyla po ruce stará dobrá Alpa a kostka cukru.
Peprmint, větrové koření či fefrmincka – řeč je o mátě, aromatické bylince, kterou si mnozí pěstují na zahrádkách či v květináčích zejména pro její široké využití a zdravotní benefity. Ať už si z ní připravujete mátový čaj, přidáváte ji do vaření nebo její lístky přihazujete do mojita, své využití najde v každé domácnosti. Máta je skvělá pro své protizánětlivé účinky, pomáhá také při nachlazení a zlepšuje zažívání. Zkuste si z ní připravit mátový džem nebo želé a objevte nové podoby této známé bylinky!
Mátu propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Společně s citronem (i s kůrou) ji nadrobno nakrájejte a dejte do většího hrnce i s půllitrem vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut. Poté směs přeceďte a nechte zchladnout. Do vychladlé směsi přidejte cukr a vařte na mírném stupni. Během vaření je důležité směs pravidelně míchat – jakmile začne směs houstnout máte hotovo. Džem dejte do čistých sklenic s víčkem a dobře uzavřete.
Tip: Mátový džem se skvěle hodí k palačinkám v kombinaci s hořkou čokoládou.
Mátové želé se naprosto fantasticky hodí do dezertů a skvěle chutná, když ho dáte lžičku na chlebíčky a toasty nebo k masu, kde na talíři krásně vynikne jeho zelená barva.
V hrnci nechejte ve 100 ml vody nabobtnat želatinu podle návodu. Mezitím v mixéru rozmixujte do hladké konzistence čerstvou mátu se zbytkem vody (200 ml) a 3 lžícemi cukru. Směs z mixéru nalijte do hrnce k želatině a na mírném stupni želé nechejte probublávat, dokud se želatina nerozpustí a želé nemá požadovanou konzistenci gelu.
Zdroje: Kupi, MedicalNewsToday, Healthline