Jak zužitkovat staré pečivo? Strouhanka je klasika, ale jsou i lepší způsoby

Opečené plátky chleba s česném a bylinkami v ošatce C_KAWI / Shutterstock.com

Zbyl vám chléb nebo jiné pečivo, které je vám líto vyhodit? Existuje pár dobrých tipů, jak ho rychle zpracovat, a ještě si na něm i po pár dnech pochutnat. Naučíme vás, jak si připravit výborné domácí krutonky do salátu i polévek, chipsy nebo rychlé topinky.

Přečtěte si také

Květinové vody: Dokáží s vaší pletí zázraky, vybrat musíte ale tu správnou pro váš typ

Strouhanky a drtě

Vaříte guláš a říkáte si, že by nebylo od věci jej poctivě zahustit strouhaným chlebem? Pro tyto případy se vyplatí udělat si ze zbytků kváskových chlebů strouhanku. Může být jemnější právě na zahuštění či rozbitá v mixéru na hrubší kusy. Tu potom využijete k výrobě jemných nádivek do masa nebo krustiček s máslem a bylinkami na pečenou rybu.

  • Tip: Vyzkoušejte polévku, omáčku nebo guláš zahustit drtí ze starého pečiva, budete překvapeni výsledkem a příště to už nebudete chtít dělat jinak!
Opékané krutony v misce se salátem DronG / Shutterstock.com

Sušené nebo opékané krutony

Jak udělat domácí krutony? Chléb či pečivo nakrájejte na kostičky nebo na větší kusy a nechte buď na teplém místě uschnout, nebo s troškou oleje dozlatova upečte v troubě. Jde o to dostat z chleba co nejvíc vlhkosti pryč, což se lépe povede, když kousky rozložíte na plech do trouby než při opékání na pánvi. Poté vychladlé uložte do vzduchotěsné nádoby.

  • Kostičky s olejem spotřebujte dříve: Do salátů na posyp, do krémových polévek, do česnečky, jako zpestření míchaných vajíček nebo omelet, do různých masových směsí nebo jako mlsání, kdy můžete tyto kostičky znovu zahřát v troubě na režim gril posypané sýrem.
  • Suché kostičky vydrží bez úhony až měsíc: Používejte je stejně jako ty s olejem, případně z nich snadno a rychle můžete udělat v mixéru strouhanku nebo drť, zahustit výpek či hustou polévku.

Tip: Už jste vyzkoušeli olivový olej ve spreji? Je naprosto skvělý pro přípravu salátů, na vymazání forem při pečení a obzvlášť se hodí právě na krutonky pečené v troubě. Rozprašovač pečivo „omastí“, ale jen tenkou vrstvou oleje.

Domácí Bake Rolls

Tence nakrájené pečivo okořeníme podle chuti (tymián, provensálské bylinky, rozmarýn, česnek) nebo učiníme pikantním (chilli, pepř, kurkuma, různé druhy hotových kořenicích směsí dle chuti, grilovací, masové). Poté ho nasucho nebo částečně s olejem opečeme a máme hotový snack k televizi, který navíc pár dnů vydrží.

  • Tip: Nakrájejte rohlíky na tenká kolečka a okořeňte je tím, co máte rádi. Dejte na plech a lehce zakápněte olivovým olejem. Krátce opečte v troubě a máte vynikající domácí chipsy, podobné těm, které se dají koupit v obchodech pod názvem Bake Rolls.

Opět nezapomeňte i takto udělané dobroty uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, na volném vzduchu a ve vlhku by rychle ztratily na chuti i konzistenci.

Tatarák na talíři s topinkami Stepanek Photography / Shutterstock.com

Topinka

Další možností, jak neplýtvat chlebem, je udělat z něj topinky. Jednoduše ho opražte nasucho či lehce s olejem na pánvi. Topinky jsou skvělou večeří nebo svačinkou. Nemusíte je sníst hned, když je necháte vychladnout a uchováte ve vzduchotěsné nádobě, můžete si na nich pochutnat i další den. Křupavé topinky jsou skvělé na výlet nebo jen tak s pomazánkou či paštikou.

  • Tip: Topinky potřete česnekem, dejte na ně na kolečka pokrájená rajčátka, plátky mozzarelly a posypte čerstvou bazalkou. Tuto kombinaci skvěle doplní krémové balsamico, které seženete v supermarketech za cenu kolem 90 Kč.
Nádivka z opečených žemlových krutonů
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Nádivka z opečených žemlových krutonů

Nádivka z opečených žemlových krutonů s anglickou slaninou a kopřivami je chuťově velmi zajímavým, netradičním pokrmem. Nádivku můžete podávat nakrájenou samostatně nebo také jako přílohu.

Nádivka z opečených žemlových krutonů

Bagetky nebo rohlíky s bylinkovým olejem

Nakrájejte několik dní staré bagetky nebo housky na menší asi 2 cm plátky. V misce si rozmíchejte olivový olej, přisypte provensálské bylinky nebo čerstvě nasekané bylinky, které máte rádi, a přidejte prolisovaný česnek podle chuti. Mašlovačkou potřete pečivo, které pak zapékejte v troubě, dokud nebude krásně zlaté a křupavé.

Zdroj: Kupi