Zbyl vám chléb nebo jiné pečivo, které je vám líto vyhodit? Existuje pár dobrých tipů, jak ho rychle zpracovat, a ještě si na něm i po pár dnech pochutnat. Naučíme vás, jak si připravit výborné domácí krutonky do salátu i polévek, chipsy nebo rychlé topinky.
Vaříte guláš a říkáte si, že by nebylo od věci jej poctivě zahustit strouhaným chlebem? Pro tyto případy se vyplatí udělat si ze zbytků kváskových chlebů strouhanku. Může být jemnější právě na zahuštění či rozbitá v mixéru na hrubší kusy. Tu potom využijete k výrobě jemných nádivek do masa nebo krustiček s máslem a bylinkami na pečenou rybu.
Jak udělat domácí krutony? Chléb či pečivo nakrájejte na kostičky nebo na větší kusy a nechte buď na teplém místě uschnout, nebo s troškou oleje dozlatova upečte v troubě. Jde o to dostat z chleba co nejvíc vlhkosti pryč, což se lépe povede, když kousky rozložíte na plech do trouby než při opékání na pánvi. Poté vychladlé uložte do vzduchotěsné nádoby.
Tip: Už jste vyzkoušeli olivový olej ve spreji? Je naprosto skvělý pro přípravu salátů, na vymazání forem při pečení a obzvlášť se hodí právě na krutonky pečené v troubě. Rozprašovač pečivo „omastí“, ale jen tenkou vrstvou oleje.
Tence nakrájené pečivo okořeníme podle chuti (tymián, provensálské bylinky, rozmarýn, česnek) nebo učiníme pikantním (chilli, pepř, kurkuma, různé druhy hotových kořenicích směsí dle chuti, grilovací, masové). Poté ho nasucho nebo částečně s olejem opečeme a máme hotový snack k televizi, který navíc pár dnů vydrží.
Opět nezapomeňte i takto udělané dobroty uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, na volném vzduchu a ve vlhku by rychle ztratily na chuti i konzistenci.
Další možností, jak neplýtvat chlebem, je udělat z něj topinky. Jednoduše ho opražte nasucho či lehce s olejem na pánvi. Topinky jsou skvělou večeří nebo svačinkou. Nemusíte je sníst hned, když je necháte vychladnout a uchováte ve vzduchotěsné nádobě, můžete si na nich pochutnat i další den. Křupavé topinky jsou skvělé na výlet nebo jen tak s pomazánkou či paštikou.
Nádivka z opečených žemlových krutonů s anglickou slaninou a kopřivami je chuťově velmi zajímavým, netradičním pokrmem. Nádivku můžete podávat nakrájenou samostatně nebo také jako přílohu.
Nakrájejte několik dní staré bagetky nebo housky na menší asi 2 cm plátky. V misce si rozmíchejte olivový olej, přisypte provensálské bylinky nebo čerstvě nasekané bylinky, které máte rádi, a přidejte prolisovaný česnek podle chuti. Mašlovačkou potřete pečivo, které pak zapékejte v troubě, dokud nebude krásně zlaté a křupavé.
Zdroj: Kupi