Jak jednoduše připravit domácí ořechová másla, která chutnají dětem i dospělým?

Domácí ořechová másla jsou chutná a zdravá Oleksandra Naumenko / Canva

Jsou chutná, bohatá na zdravé tuky a můžete je i pojídat lžičkou, kdykoliv vás honí mlsná. Řeč je o ořechových máslech, která pravděpodobně znají a používají všichni ti, kteří zdravě jedí či sportují. Ořechová másla se vyrábějí ze všech druhů ořechů a přidávají se do kaší, smoothies, koláčů nebo se pojídají jen tak. Pokud už vás omrzely ty z obchodů, máme pro vás 3 tipy na to, jak si je pohodlně připravit i doma.

Přečtěte si také

Zrychlete sušení prádla v zimě pomocí triku s ručníkem a pračkou, o kterém málokdo ví

Z čeho vyrábět ořechová másla?

Domácí ořechová másla můžete vyrábět téměř ze všech druhů ořechů. Nejvhodnější jsou klasické arašídy, dále mandle, kešu, pistácie, lískové ořechy, vlašské ořechy, pekany nebo para ořechy.  

Ořechy se míchají s kokosem, čokoládou, javorovým sirupem, slaným karamelem či medem. Jejich chuť podpoříte, pokud přidáte špetku soli. A jestli chcete opravdu netradiční ořechové máslo, vyzkoušejte přidat ovoce sušené mrazem (například jahody, borůvky, maliny nebo banány). 

Pro kešu v akci

Kupte se slevou Kešu Alesto.

Porovnat slevy

Domácí arašídové máslo Oleksandra Naumenko / Canva

Jak připravit ořechové máslo?

Na domácí ořechové máslo budete kromě ořechů potřebovat opravdu výkonný mixér. Tyčový mixér nestačí, je potřeba kvalitní food processor. Pokud takový přístroj nemáte, raději se do výroby ani nepouštějte, protože byste mohli brzy ztratit nervy.

Do mixéru se vloží ořechy, ze kterých se nejprve stane ořechová mouka a poté se pomalu začnou měnit na husté máslo. Čím déle budete mixovat, tím bude máslo tekutější a jemnější, což není na škodu. Tekutější máslo se vám bude z mixéru lépe vyndávat.

Jak připravit ořechy před mixováním?

Máte 3 možnosti. Ořechy můžete rozmixovat tak, jak jste si je přinesli z obchodu. Nebo je můžete předem namočit, aby pustily cenné látky (čím tvrdší ořechy, tím delší namáčení). Do třetice pak můžete ořechy předem upéct, aby se rozvoněly a získaly výraznější chuť. Pečte na 175 stupňů, dokud nechytí zlatavou barvu. A pozor, ať je nespálíte. 

Základní recept na domácí ořechové máslo

  1. Do mixéru vložte ořechy (předem namočené, upečené nebo suché).
  2. Rozmixujte je na ořechovou mouku. 
  3. Nyní přidejte další ingredience podle chuti (kokos, čokoládu, med, javorový sirup, slaný karamel, sůl).
  4. Mixujte vše tak dlouho, dokud není hmota zcela hladká a jemná. 
  5. Hotové ořechové máslo nalijte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici.
  6. Zkonzumujte do 14 dní. 

Recept na jednoduché arašídové máslo

  1. Do mixéru vložte 500 g arašídů a špetku soli.
  2. Mixujte tak dlouho, dokud se ořechy nezmění v hladké máslo.
  3. Pojídejte s banánem, mažte na palačinky, natírejte na chleba s marmeládou a tak dále. 
Domácí mandlové máslo s kokosem Oleksandra Naumenko / Canva

Recept na domácí mandlové máslo s kokosem

  1. Do mixéru vložte 500 g předem dozlatova upečených mandlí a umixujte v mandlovou mouku.
  2. Přidejte 100 g strouhaného kokosu, špetku soli a rozmixujte dotekuta. 
  3. Hladké mandlové máslo nalijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.
  4. Přidávejte do ovesné kaše, smoothie nebo pojídejte jako dezert na čtverečku čokolády. 

Dalších 5 tipů na chutné kombinace ořechových másel

  • Kešu + kokos
  • Lískové ořechy + čokoláda 
  • Arašídy + slaný karamel
  • Pistácie + kokos
  • Vlašské ořechy + javorový sirup