Jsou chutná, bohatá na zdravé tuky a můžete je i pojídat lžičkou, kdykoliv vás honí mlsná. Řeč je o ořechových máslech, která pravděpodobně znají a používají všichni ti, kteří zdravě jedí či sportují. Ořechová másla se vyrábějí ze všech druhů ořechů a přidávají se do kaší, smoothies, koláčů nebo se pojídají jen tak. Pokud už vás omrzely ty z obchodů, máme pro vás 3 tipy na to, jak si je pohodlně připravit i doma.
Domácí ořechová másla můžete vyrábět téměř ze všech druhů ořechů. Nejvhodnější jsou klasické arašídy, dále mandle, kešu, pistácie, lískové ořechy, vlašské ořechy, pekany nebo para ořechy.
Ořechy se míchají s kokosem, čokoládou, javorovým sirupem, slaným karamelem či medem. Jejich chuť podpoříte, pokud přidáte špetku soli. A jestli chcete opravdu netradiční ořechové máslo, vyzkoušejte přidat ovoce sušené mrazem (například jahody, borůvky, maliny nebo banány).
Kupte se slevou Kešu Alesto.
Na domácí ořechové máslo budete kromě ořechů potřebovat opravdu výkonný mixér. Tyčový mixér nestačí, je potřeba kvalitní food processor. Pokud takový přístroj nemáte, raději se do výroby ani nepouštějte, protože byste mohli brzy ztratit nervy.
Do mixéru se vloží ořechy, ze kterých se nejprve stane ořechová mouka a poté se pomalu začnou měnit na husté máslo. Čím déle budete mixovat, tím bude máslo tekutější a jemnější, což není na škodu. Tekutější máslo se vám bude z mixéru lépe vyndávat.
Máte 3 možnosti. Ořechy můžete rozmixovat tak, jak jste si je přinesli z obchodu. Nebo je můžete předem namočit, aby pustily cenné látky (čím tvrdší ořechy, tím delší namáčení). Do třetice pak můžete ořechy předem upéct, aby se rozvoněly a získaly výraznější chuť. Pečte na 175 stupňů, dokud nechytí zlatavou barvu. A pozor, ať je nespálíte.