Chlebíček je pro mnohé typicky českou doménou. Ne každý ale musí být sytý a vydatný, nést typicky české suroviny či fungovat pouze naslano. Vyhněte se zažitým představám o tom, jak má chlebíček vypadat. Tato pochoutka k experimentům a vynalézavosti přímo vybízí – a uvidíte, že jakmile jednou zkusíte třeba ty se sezónním ovocem, sklidíte mnoho úspěchů. Pojďte se inspirovat!
Možná se před návštěvou nepouštíte do velkého pečení, protože nevěříte svým cukrářským dovednostem. A nebo vás spíše zajímají nové chutě a hledáte něco originálního. V obou případech pro vás máme řešení – vsaďte na dostupné sezónní ovoce a ozdobte jím svěží chlebíčky. K jejich přípravě vám bude stačit jen pár surovin, výsledek bude ale vždy jedinečný!
Jako základ chlebíčku sáhněte po dobré bagetce, kterou byste mohli servírovat například k sýrovému prkénku. Vyhněte se pečivu s velkými dírkami, které sice může vypadat lákavě, ale jak pomazánka, tak i ovoce jím může ve výsledku propadnout. Chlebíček by tak sice mohl na talíři vypadat krásně, málokomu by se ale chtělo hned při prvním kousnutí stírat tvaroh z podlahy.
Snažíte-li se docílit zdravého pohoštění a nejste si jisti výběrem správného pečiva, můžete si ho zkusit upéct i doma. V tomto případě jej pak můžete vylepšit i oříšky, medem nebo sušeným ovocem.
Lahodné chuti docílíte použitím čerstvého sýru typu lučina, případně tvarohu. Sýr můžete dochutit podle své chuti, například pomocí oříšků a medu, anebo třeba mátou či meduňkou. Kravský sýr můžete pro některé z variant vyměnit za sýr kozí, který skvěle chutná s fíky, jahodami a meruňkami.
Kupte se slevou Lučina.
Sáhněte nejlépe po sezónním ovoci, které je plné chutí a vůní. Na jaře a v létě jsou v nejlepší kondici jahody, později třešně, borůvky, maliny a ostružiny, broskve, nektarinky či meruňky. Krom toho kvete venku i spousta jedlých květin, které pomohou chlebíčky perfektně dekorovat.
Koncem léta sáhněte po švestkách a blumách, pomalu můžete ale zařadit i trošku sušeného ovoce, a to jak toho klasického, tak i sušeného mrazem. A v zimě se zkuste orientovat na ovoce exotické, případně jablka, hrušky a například i některé druhy kompotovaného ovoce.
Nebojte se experimentovat a kombinovat různé přísady. Chlebíčky dozdobte oříšky i semínky, kokosem, čokoládou, ale například i medem. Kousek čerstvé bylinky dokáže také zázraky.
Pamatujte, že ať budete připravovat chlebíček jakýkoliv, vždy je nejlepší ten čerstvý – a to jak chuťově, tak i vzhledově. Obzvlášť čerstvé ovoce i zelenina a bylinky mají tendenci rychle vadnout a osychat. Chlebíčky proto připravujte těsně před servírováním.
Než přijdou hosté, přikryjte je papírovou utěrkou nebo ubrouskem, pokropte vodou a v této formě uložte do lednice.
Už víte, jaké kousky na vaši další párty uchystáte?