Víte, kolik kofeinu denně vypijete? Latte není slabá kávička, jiné ho obsahují ještě mnohem víc

Muž drží dřevěný podtácek s šálkem kávy, kolem rozhozená kávová zrna a lžička worradirek / Shutterstock.com

Víte, kolik kofeinu obsahuje překapávaná, espresso, rozpustná káva či latte? Možná budete překvapeni. Kofein má sice schopnost probudit nás k životu, většinou ale pak následuje další pokles energie, a to ve větší míře. Podívejte se, jaké množství obsahuje šálek vaší oblíbené kávy.

Přečtěte si také

Poštěstil se vám plný košík čerstvých hub? Připravte si nepřekonatelnou houbovou smaženici

Jak to s tím kofeinem je?

Výrazná chuť kávy ještě automaticky neznamená, že je káva silnější. Obecně obsahují méně kofeinu tmavě pražená zrna než ta jemně pražená. Čím jemněji je nameleme, tím více kofeinu šálek obsahuje. Rozhodující je ale způsob přípravy a doba louhování. Platí, že v déle připravované kávě najdeme více kofeinu. Navíc se během přípravy uvolňují látky, které dráždí žaludek.

Základní fakta o kofeinu

Základem pro obsah kofeinu je druh kávy. Robusta se používá při výrobě levnějších kávových směsí a instantních káv a obsahuje až 2× více kofeinu než arabica. Nejméně kofeinu má druh arabiky s názvem excelsa. Kofein najdeme i v kakaovníku, čajovníku, guaraně a kolovníku.

Káva posiluje paměť, soustředění, chápání a reflexy. Podporuje však i nespavost, má diuretické účinky a ve vyšších dávkách způsobuje i průjem.

  • Chemický název kofeinu je 1,3,7-trimethylxanthin.
  • Kofein zvyšuje množství dopaminu v těle, zlepšuje náladu a schopnost soustředění, blokuje adenosinové receptory a brání v ospalosti.
  • Kofein působí trochu jako kokain nebo heroin, jen s mnohem mírnějšími účinky. Pro sportovce je zakázaný před závody.

Způsob a čas konzumace kávy

  • Káva má nejvyšší účinek, pokud ji pijeme na lačno.
  • Povzbuzující je asi 100 až 500 mg kofeinu.
  • Citlivost na kofein je individuální a pravidelná konzumace kofeinu zároveň snižuje stimulační projevy.
  • Kofein začíná působit za 15 až 20 minut, nejvyšší účinky má asi 45 minut po užití a působí 8 až 14 hodin.

Podle některých studií kávou s cukrem zvýšíte pozitivní působení na paměť a soustředění. Nutno však dodat, že zvýšíte i svůj energetický příjem a váhu. Některé studie také ukazují, že kávou s mlékem více zatížíte žaludek a bude vám těžko.

Dlaně drží zrnka kávy, v pozadí přístroj na mletí zrn Ushuaia studio / Shutterstock.com

Obsah kofeinu

Nejvíce kofeinu má káva připravovaná v tzv. džezvě (turecká nádobka na přípravu kávy), po ní pak káva filtrovaná. Káva z kafetiéry (moka konvičky) a turecká obsahují o něco méně kofeinu, ale zato více terpenu, který zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Překvapivě 2× méně kofeinu má malé espresso nebo také ristretto než pomaleji extrahované lungo. U instantní kávy záleží na druhu.

Obsah kofeinu v šálku

  • Filtrovaná arabica – 80 až 130 mg
  • Filtrovaná robusta – 140 až 200 mg
  • Filtrovaná káva bez kofeinu – 2 až 12 mg
  • Espresso ristretto – 30 až 100 mg, nejčastěji 75 mg
  • Espresso lungo – 60 až 185 mg, nejčastěji 150 mg
  • Nespresso Espresso kapsle – 55 až 65 mg
  • Nespresso Lungo kapsle – 75 až 90 mg
  • Instantní káva – 25 a 175 mg, průměrně a také nejčastěji 65 až 90 mg
  • Černé čaje různě podle druhu – 40 až 120 mg
  • Zelené čaje různě podle druhu – od 15 do 75 mg
  • Hotové ledové čaje dle druhu – 7 mg až 27 mg
  • Colové nápoje ve sklenici dle druhu – 30 až 38 mg
  • Energetické nápoje – 80 mg, některé však mohou obsahovat až 200 mg na plechovku
Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

Vyznat se v názvech není snadné

Caffè latte se dělá z espressa či dvojitého ristretta a zalije se našlehaným mlékem, obsah kofeinu ale mlékem nesnížíte. Latte macchiato se připravuje z našlehaného mléka a do něj se naopak lije silné espresso, takže je to podobné. Latte macchiato neboli mléko se skvrnou obsahuje jen nepatrné množství silné kávy. Nutno dodat, že jde o italský název a CH se zde čte jako K, nikoliv Č – tedy „makiato“.

Zdroj: Kupi, Healthline, NCBI, Sciencedaily