Víte, kolik kofeinu obsahuje překapávaná, espresso, rozpustná káva či latte? Možná budete překvapeni. Kofein má sice schopnost probudit nás k životu, většinou ale pak následuje další pokles energie, a to ve větší míře. Podívejte se, jaké množství obsahuje šálek vaší oblíbené kávy.
Výrazná chuť kávy ještě automaticky neznamená, že je káva silnější. Obecně obsahují méně kofeinu tmavě pražená zrna než ta jemně pražená. Čím jemněji je nameleme, tím více kofeinu šálek obsahuje. Rozhodující je ale způsob přípravy a doba louhování. Platí, že v déle připravované kávě najdeme více kofeinu. Navíc se během přípravy uvolňují látky, které dráždí žaludek.
Základem pro obsah kofeinu je druh kávy. Robusta se používá při výrobě levnějších kávových směsí a instantních káv a obsahuje až 2× více kofeinu než arabica. Nejméně kofeinu má druh arabiky s názvem excelsa. Kofein najdeme i v kakaovníku, čajovníku, guaraně a kolovníku.
Káva posiluje paměť, soustředění, chápání a reflexy. Podporuje však i nespavost, má diuretické účinky a ve vyšších dávkách způsobuje i průjem.
Podle některých studií kávou s cukrem zvýšíte pozitivní působení na paměť a soustředění. Nutno však dodat, že zvýšíte i svůj energetický příjem a váhu. Některé studie také ukazují, že kávou s mlékem více zatížíte žaludek a bude vám těžko.
Nejvíce kofeinu má káva připravovaná v tzv. džezvě (turecká nádobka na přípravu kávy), po ní pak káva filtrovaná. Káva z kafetiéry (moka konvičky) a turecká obsahují o něco méně kofeinu, ale zato více terpenu, který zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Překvapivě 2× méně kofeinu má malé espresso nebo také ristretto než pomaleji extrahované lungo. U instantní kávy záleží na druhu.
Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.
Caffè latte se dělá z espressa či dvojitého ristretta a zalije se našlehaným mlékem, obsah kofeinu ale mlékem nesnížíte. Latte macchiato se připravuje z našlehaného mléka a do něj se naopak lije silné espresso, takže je to podobné. Latte macchiato neboli mléko se skvrnou obsahuje jen nepatrné množství silné kávy. Nutno dodat, že jde o italský název a CH se zde čte jako K, nikoliv Č – tedy „makiato“.
Zdroj: Kupi, Healthline, NCBI, Sciencedaily