Jak správně zaštipovat rajčata pro bohatou úrodu? Jednoduchý návod pro každého pěstitele

Zaštipování rajčat CatherineLProd / Shutterstock.com

Chcete si letos pochutnat na šťavnatých rajčatech z vlastní zahrádky? Pak byste měli vědět, že nestačí jen zasadit semínka a čekat na úrodu. Pro bohatou sklizeň je důležité rajčata pravidelně zaštipovat. Nevíte si rady? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak na to. Stačí jen trocha péče a trpělivosti.

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Proč zaštipovat rajčata?

Vyštipování rajčat je velmi jednoduchý způsob, jak se starat o rostlinky, nevyplatí se ho však podceňovat. Pokud proces provedete správně, můžete se těšit z bohaté úrody. Přibližně 1x týdně je potřeba oběhnout všechny sazeničky rajčat a věnovat jim náležitou péči, mladé výhony se totiž zalamují nejsnadněji. Ale pozor, vyštipují se pouze tyčková rajčata, u keříčkových není tato péče nutná.

Video návod, jak zaštipovat rajčata

Přínosy zaštipování rajčat

Jestliže chcete mít větší a kvalitnější úrodu rajčat, je nutné vyštipovat boční výhony, tzv. zálistky, rostoucí v paždí listů na hlavní ose rostliny. Jejich odstraněním se rostlina nebude tolik vysilovat a k plodům se dostane více slunce, díky čemuž rychleji dozrají. Zalamováním zálistků také rostlinku rajčete chráníte před napadením plísněmi a houbami, které milují vlhké a tmavé prostředí.

Záběr na zaštipování rajčat Jurga Jot / Shutterstock.com

NÁVOD: Jak zaštipovat rajčata?

  1. Do zaštipování se pusťte, jakmile sazenice rajčete doroste přibližně do výšky 20 centimetrů.
  2. Palcem a ukazováčkem (případně nehtem) vylomte každý boční výhon, který se objeví za listem.
  3. Zaštipování mladých zálistků jde velmi snadno. Na pomoc si můžete vzít i nůžky, zahradnické nebo kuchyňské, abyste omezili riziko případného poškození rostliny. Použitím nůžek však zvyšujete riziko přenosu viróz z jednoho rajčete na druhé.
  4. Po zaštipování rajčat je dobré jim poskytnout podporu, například pomocí rostlinného vaziva nebo kůly, které jim umožní růst ve vzpřímené poloze. Vše potřebné koupíte v hobbymarketech.

Tip: Stejným způsobem můžete vyštipovat i papriky.

Zdroj: Kupi