Vybrat kvalitní kečup není vůbec snadné, obchody totiž nabízejí nepřeberné množství. O kvalitě nám příliš neřekne ani stylový obal, ani cena. Rozhodně neplatí rovnice, že vyšší cena rovná se vyšší podíl rajčat. Ano, podíl rajčat je to, na co bychom se měli bezpochyby zaměřit, ale není to to jediné.
Není kečup jako kečup. V obchodě se tak můžete setkat s různými kečupovými omáčkami, červenými omáčkami, které kečup připomínají, či zkomoleninami slova kečup, jako je například „kečap“. Pokud se však omáčky připomínající kečup jmenují jinak, pravděpodobně se o kečup v pravém slova smyslu nejedná.
To, po čem bychom se měli u kečupu dívat, je obsah rajčat. Jeho minimální hodnota je stanovena na 140 gramů ve 100 gramech kečupu. Pokud se podíváme do vyhlášky č. 397/2021 Sb., která mimo jiné stanovuje požadavky pro zpracovanou zeleninu, což kečup je, najdeme zde, že refraktometrická sušina v kečupu by měla být nejméně 12 %, přičemž minimálně 7 % musí činit refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou.
Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.
Kečup je druh rajčatové omáčky, oblíbený především u dětí, dopustit na něj však nedají také někteří dospělí. Pokud se vám doma urodilo tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě si jej vyzkoušejte připravit. S naším receptem to hravě zvládnete.
Kromě „obyčejných“ kečupů se také můžeme setkat s kečupy s označením prima, extra nebo speciál. Refraktometrická sušina v nich by měla být nejméně 30 % a nejméně 10 % z ní musí tvořit refraktometrická sušina vnesená rajčatovou surovinou. Taková označení by tedy měla být zárukou kvalitního kečupu.
Pokud tedy hledáte především kvalitu, ať už u kečupu, rajčatového pyré nebo protlaku, je podíl rajčat základním ukazatelem, podle kterého byste se měli řídit. Opravdu kvalitní kečupy obsahují 200 g rajčat na 100 gramů kečupu. U těch levnějších si můžete všimnout, že podíl rajčat často suplují cukry, škroby apod.
Výše zmíněná vyhláška také stanovuje, jak by měl kečup vypadat. Konzistence a vzhled kečupu jsou podle ní „řídce kašovité až kašovité, homogenní, jemné, případně s hrubšími částicemi přísad (zeleniny), bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez černých částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření.“
Základními surovinami pro výrobu kečupu jsou tedy rajčatový protlak, pitná voda, přírodní sladidla, kvasný ocet, sůl a koření. Kečupy nesmějí být dobarvovány žádnými barvivy.
Mezi kvalitní kečupy s vysokým podílem rajčat patří:
Ke konzervaci kečupu se pak využívá sterilizace anebo konzervační látky, jako jsou kyselina sorbová a benzoová či jejich soli, případně jejich kombinace. Na etiketách ve složení výrobku tak můžete najít E200 konzervant kyselina sorbová (lze použít také její soli E201 či E203) či E210 kyselina benzoová, anebo její soli E211, E212 či E213.
Zdroje: Kupi, Bezpečnost potravin, Akademie kvality, Zákony pro lidi