Pesto je tradiční italská záležitost z bazalky, kterou se dále dochucují různé pokrmy. Pochází ze severu Itálie, ale zdomácněla po celém světě a rozhodně se nemusíte omezovat jen na bazalku. Existuje spousta různých bylinek, které vás zaujmou svou chutí.
Piniové oříšky si můžeme předem opražit na pánvi, ale není to nezbytně nutné. Tradičně se pesto vyrábí třením v hmoždíři, kdy se postupně přidávají všechny ingredience, než dosáhneme požadované hrubosti.
V současné době si můžeme snadno vypomoci výkonným mixérem, který odvede veškerou práci za nás. Stačí jednoduše smíchat všechny suroviny a mixovat dohladka. Výsledná konzistence by měla být mírně tekutá díky olivovému oleji.
Kupte se slevou Pesto Italiamo.
Pesto skladujeme v dobře vymytých skleněných nádobách v lednici. Před uzavřením se zakápne olivovým olejem, který zde vytvoří cca 0,5–1 cm vysokou vrstvu. Takto připravená sklenice vydrží čerstvá týden, maximálně měsíc. Skladovat jej lze i v plastových nádobách v mrazničce, ale počítejte s mírnou změnou chuti. Doporučujeme raději vyrábět pesto pravidelně a v menších dávkách.
Při výrobě pesta můžeme experimentovat a použít i jiné druhy bylinek. Skvěle se hodí například kudrnatá petrželka nebo oregano. Tato pesta si vyrobíme stejným způsobem jako to z bazalky.
Samozřejmě, že můžete pesto vyrobit i z jiných bylinek nebo klidně vícedruhové. K orientálním pokrmům se bude hodit pesto z koriandru. Velmi netradiční chuti dosáhnete pestem z meduňky, která chutná slabě po citronu a skvěle doplní obyčejné vařené brambory nebo bramborové placky.
Bát se nemusíme ani divokých bylinek, které si nasbíráme v přírodě. Na jaře roste na mnoha místech medvědí česnek, který je nejen velmi chutný, ale také zdravý.
Pesto dokonce nemusí být jen zelené. Skvělou službu odvedou i sušená rajčata, která v kombinaci s česnekem a olivovým olejem vyniknou a ozvláštní všechny pokrmy. Rajčatové pesto stačí natřít na obyčejnou bílou bagetu nebo jím můžete ochutit kuřecí roládu doplněnou mozzarellou a plátky šunky.
V našich podmínkách můžete dokonce vyměnit piniová semínka za vlašské ořechy. Chuť pesta se pozmění, ale jistě vám zachutná i tato varianta. Šetřit byste však neměli na kvalitním oleji a parmazánu. Komu nesedí typická chuť olivového oleje, může sáhnout i po méně výrazném slunečnicovém či řepkovém oleji, vybírejte však ty kvalitní, lisované za studena.
Pesto je tradiční italský výrobek, skvěle se tedy hodí do tamní kuchyně. Vyzkoušejte těstoviny s pestem nebo jím dochuťte smetanovou omáčku. Výborně vynikne i s bramborovými gnocchi, které obalí, pro finální servírování tak už postačí jakýkoliv oblíbený sýr.
Šikovní pekaři jej využijí i při přípravě domácího pečiva. Čerstvě upečená focaccia potřená pestem vytvoří jednoduchou přílohu k letnímu salátu. Stejně dobře pesto vynikne na rozpečeném kváskovém chlebu. Návštěvu jistě překvapíte, pokud jí předložíte variaci na italskou bruschettu, kterou zapečete s rajčaty a na talíři ji dochutíte pestem dle potřeby.
Kupte se slevou Bylinky v květináči.
V letní sezóně se jej nebojte servírovat během grilovacích párty. Dobře poslouží jako dip ke grilovanému masu nebo do něj maso přímo naložte. Pesto vynikne spíše s jemnějšími druhy masa, jako jsou kuřecí, krůtí či rybí. K vepřovému se bude hodit spíše pesto ze sušených rajčat než bylinek. Při grilování masa naloženého v pestu používejte tácek nebo alobal, na přímém žáru by mohlo dojít ke spálení bylinek a jejich zhořknutí.