Chystá se k vám návštěva, anebo se naopak chystáte na návštěvu vy a nechcete dorazit s prázdnýma rukama? Během chvíle můžete vytvořit nadýchané, jemné koblížky z tvarohového těsta, které si zamilují děti i dospělí. Uvidíte, že sklidí větší obdiv než další lahev vína.
Historie koblih sahá až do doby starověkého Říma, kdy bylo kulatému pečivu přezdíváno „globuli“. V našich končinách jsou spojeny především s érou Rakouska-Uherska. Údajně poprvé tuto lahůdku upekla pekařka Cäcilie Krapf ve Vídni během masopustu v roce 1690. V Německu se koblížkům říká „krapfen“ na počest této tvůrkyně.
Další zajímavý příběh se váže k jednomu berlínskému cukráři, který v 18. století pekl koblihy ve tvaru dělových koulí pro vojáky ve válce. A aby byly tyto „dělové koule“ opravdu dokonalé, nesměla chybět typická a tradiční meruňková náplň. Tak se začala psát historie těchto oblíbených pochoutek, které se dodnes těší oblibě po celém světě.
Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.
Nemusíte být mistrem cukrářem, abyste své blízké pohostili zlatavými koblížky lehkými jako pírko. S tímto receptem je zvládnete připravit během několika málo minut. A potřebujete na to jen pár surovin, které doma běžně najdete.
Dobrou chuť!
Zdroje: autorský recept a foto Martina Lancingerová, regiony.rozhlas.cz