Chlebíčky vonící jarem: Recept na jednoduchou pomazánku s medvědím česnekem

Dva namazané krajíce chleba na černém prkénku Martina Lancingerová

Ještě donedávna zapomenutá bylinka, dnes se však dostává medvědí česnek do repertoáru oblíbených receptů českých profesionálních i amatérských kuchařů. Byla by proto škoda nevyužít naplno jeho sezóny, která bohužel netrvá tak dlouho. Vyzkoušejte například jednoduchou pomazánku na skvělé jarní chlebíčky.

Přečtěte si také

Nestárnoucí klasika pod stromeček? Nadělte letos retro hry a hračky, které možná sami pamatujete z dětství

Jak zpracovat medvědí česnek?

Medvědí česnek chutná nejen v pomazánkách, ochutí skvěle i maso a zeleninové pokrmy. Bylinka je perfektním základem chutného pesta, které vynikne nejen v těstovinách, ale i v salátech, na avokádovém toustu anebo ke grilovanému sýru halloumi. Jen si dejte pozor, kde česnek sbíráte, často totiž roste v chráněných územích. Ideální je také trhat z každého trsu jen pár listů, aby nedošlo k poškození celé rostliny.

  • Tip: Medvědí česnek je na jaře k dostání také v některých supermarketech nebo na farmářských trzích a často se objevuje i v paštikách nebo klobáskách.

Recept: Jarní chlebíčky s pomazánkou z medvědího česneku

Suroviny na 2 porce:

Pomazánka:

  • 150 g tvarohu
  • 100 g cottage sýru
  • 20 g medvědího česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Dva namazané krajíce chleba na černém prkénku Martina Lancingerová

Dále budete potřebovat:

  • žitný chléb
  • natvrdo uvařené vejce
  • ředkvičky
  • medvědí česnek na posypání

Postup:

  1. Cottage rozmačkejte vidličkou a promíchejte s tvarohem. Přidejte nadrobno pokrájený medvědí česnek, špetku soli a pepře a promíchejte.
  2. Potřete plátek chleba pomazánkou a rozřízněte napůl. Obložte kouskem vejce a plátky ředkviček. Medvědí česnek nakrájejte najemno a posypejte.

Zdroj: Martina Lancingerová