Chřest není zelenina jen pro bohaté! Koupíte ho v akci okolo 30 Kč a dá se snadno uvařit, když víte, jak na to

Žena drží stonky chřestu LightField Studios / Shutterstock.com

V obchodech už vykukují z regálů roztomilé hlavičky bílého i zeleného chřestu, a to znamená jediné. Chřestová sezóna právě začala. Je proto nejvyšší čas povědět si, jak se chřest správně konzumuje. Spousta lidí se totiž bojí, že si jej nebude umět připravit, a proto ho ani nekupuje. A to je velká škoda. Chřest je totiž velká pochoutka a jeho příprava je stejně snadná jako v případě brokolice.

Přečtěte si také

Už vás nebaví pořád ta stejná rýže? Přidání těchto surovin ji skvěle oživí

Která varianta chřestu je chuťově výraznější?

Zelený chřest je chuťově výraznější než jeho bílá varianta. Čím mladší chřest je, tím má tenčí stonky a lepší chuť. V obchodě vybírejte chřest, který je na omak pružný, má sytě zelenou barvu a při rozkrojení z něj vytéká šťáva.

Jak upravit zelený chřest?

Zelený chřest stačí omýt a zbavit bílých lístečků na stoncích. Na rozdíl od bílého chřestu není třeba ho loupat celý. Pokud má dřevnaté konce, je třeba je odlomit. Poté můžete chřest nakrájet nebo nechat v celku a použít na rizoto, jako přílohu, do polévky nebo třeba zapéct.

Jak zelený chřest vařit?

Připravený zelený chřest dejte vařit do vroucí osolené vody, trvá to zhruba 5 až 7 minut. Aby si zachoval krásnou barvu, ihned po uvaření ho zchlaďte v ledové vodě. A je hotovo.

Jak vznikne bílý chřest?

Bílý chřest roste pod plachtou, takže na něj nesvítí sluníčko. Odtud jeho bledá, bílá barva. V obchodě vybírejte bílý chřest, který je na omak pevný, pružný a nemá příliš dřevnaté konce. Čím tenčí, tím mladší chřest je.

Jak upravit bílý chřest?

Před použitím je bílý chřest vždy potřeba umýt a dokonale oloupat, kromě hlaviček. Tím ho zbavíte tvrdých vláken, která by vám při jídle vadila. Nakonec odlomte nebo odřízněte dřevnaté konce a chřest dále upravte. Nejlíp vynikne s holandskou omáčkou, bešamelem, se slaninou nebo jako příloha k lososovi.

Jak bílý chřest vařit?

Oloupaný, připravený bílý chřest dejte do vroucí osolené vody a vařte 8 až 10 minut. Jeho chuť zvýrazníte, když do vroucí vody přidáte lžičku cukru, citrónovou šťávu nebo bílé víno.

Zelený chřest v košíčku DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Jak připravit holandskou omáčku?

Teď už víme, jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem. A jak oba upravit a uvařit. Můžeme se tedy pustit do holandské omáčky! Poradíme vám, jak na to.

Co potřebujete?

  • 1 balení chřestu
  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku horké vody
Těstoviny s chřestem a petrželkou
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s chřestem a petrželkou

Těstoviny s chřestem, petrželkou, se sterilovanými artyčoky a sušenými i čerstvými rajčátky vás zaručeně ohromí. Díky pečlivě zvoleným surovinám vznikne nevšední oběd nebo večeře, přičemž příprava vám zabere jen pár chvilek.

Těstoviny s chřestem a petrželkou
Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí špíz na zeleném chřestu

Kuřecí špíz na zeleném chřestu je rychlý pokrm, který budete mít na stole jedna dvě a zaručeně si na něm pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Zelený chřest s citronovou omáčkou
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Zelený chřest s citronovou omáčkou báječně vypadá a ještě lépe chutná. Tato jarní nízkokalorická zelenina je plná draslíku, vápníku, hořčíku a dalších vitamínů. Podávejte ideálně s brambory a můžete dochutit také nahrubo nakrájenými vlašskými ořechy osmaženými na másle dozlatova.

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Jak postupovat?

  1. Bílý nebo zelený chřest připravte podle návodu výše a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Na holandskou omáčku si rozpusťte máslo a přiveďte ho ke 100 stupňům.
  3. Do vyšší nádoby dejte žloutek, špetku soli a pepře, citrónovou šťávu, horkou vodu a začněte šlehat ponorným tyčovým mixérem. Po kapkách přilévejte horké máslo a pořád šlehejte, omáčka nabude na objemu a bude krásně hladká.
  4. Holandskou omáčku naservírujte na uvařený chřest a ihned konzumujte.
Chřest v holandské omáčce na bílém talíři diamant24 / Shutterstock.com

Tip na závěr

  • Holandskou omáčku nikdy neohřívejte, srazila by se.
  • Omáčku konzumujte ihned po uvaření, stáním získá nevzhledný škraloup.
  • Žloutky mohou samozřejmě nést riziko salmonely, proto tuto omáčku raději neservírujte dětem ani těhotným ženám.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi