Velikonoce se kvapem blíží! Mazanec, jidáše nebo velikonoční nádivka – to všechno už jistě znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to!
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Upečené cukroví s otvorem štědře posypte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovanými díly.
Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny – skladujte je podobně jako linecké cukroví.
Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především ty citrusové. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je – lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat, a to obzvlášť právě v kombinaci s levandulí a vanilkou.
Zdroje: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi