Česneková pomazánka, která se výborně hodí i k pivu: Skvěle štiplavá a hotová do 10 minut

Krajíc chleba s česnekovou pomazánkou na bílém talíři, kolem stroužky česneku Anna Kolásková

Chcete si zpříjemnit večery u filmu nebo seriálu něčím dobrým k zakousnutí? Máme pro vás bleskurychlý recept na česnekovou pomazánku, která báječně doplní sklenku piva. Stačí vám jen pár surovin a 10 minut času. Vsaďte na ostrý český česnek a užijte si lahodnou chuť pomazánky s křupavými domácími rohlíky.

Přečtěte si také

Nevíte, co k obědu? Do špaget s rajčatovo-česnekovou omáčkou se zamilujete

Česneková pomazánka (pro 2 osoby)

Co budete potřebovat:

  • 120 g tvarohu v papíru (půlka kostky)
  • 40 g nastrouhaného sýra (např. gouda)
  • 2 velké stroužky česneku
  • 3 lžíce smetany nebo mléka
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • čerstvou pažitku
  • 1 lžičku hořčice (nemusí být)
  • sůl a pepř podle chuti
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Rychlá tuňáková pomazánka
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Rychlá tuňáková pomazánka

Pomazánek není doma nikdy dost. A pokud je jejich příprava navíc rychlá a není k nim potřeba příliš mnoho surovin, poslouží jako blesková svačina či večeře pro celou rodinu. A to je také případ tuňákové pomazánky, na kterou budete potřebovat pouze plechovku tuňáka, pomazánkové máslo, cibuli a trochu hořčice.

Rychlá tuňáková pomazánka

Postup

  1. Nastrouhejte najemno oblíbený tvrdý sýr a dejte ho do misky, ve které budete pomazánku míchat.
  2. Prolisujte dva stroužky česneku a na prkýnku je utřete se solí. Připravený česnek přidejte do misky společně s tvarohem, smetanou a citrónovou šťávou.
  3. Pomazánku dobře promíchejte, a pokud je málo ostrá, přidejte další stroužek česneku.
  4. Na závěr ochutnejte a podle chuti pomazánku osolte, opepřete nebo přidejte hořčici.
  5. Podávejte nejlépe s domácími rohlíky.

Tip navíc:

Pokud máte rádi tzv. budapešťskou pomazánku, přidejte na závěr malou lžičku mleté papriky, sladké nebo pálivé.

Česneková pomazánka v bílé misce, vedle dva citrony Anna Kolásková

Český paličák vs. čínský česnek

V Česku se pěstuje česnek setý (Allium sativum) neboli česnek kuchyňský, který se sklízí v období července a srpna. Mezi jeho oblíbenou vlastnost patří štiplavost, také má antibakteriální účinky. Proto se česnek doporučuje při nachlazení nebo jako domácí antibiotikum.

Zmíněnou ostrost má ale pouze česnek český. Pokud kupujete čínský česnek, nikdy tak štiplavé chuti nedosáhnete, protože je zkrátka jiný. V obchodě tedy raději sáhněte po českém paličáku, který je zdravější. A navíc podpoříte místní pěstitele.

Zdroj: Anna Kolásková, dTest, Healthline