Chcete si zpříjemnit večery u filmu nebo seriálu něčím dobrým k zakousnutí? Máme pro vás bleskurychlý recept na česnekovou pomazánku, která báječně doplní sklenku piva. Stačí vám jen pár surovin a 10 minut času. Vsaďte na ostrý český česnek a užijte si lahodnou chuť pomazánky s křupavými domácími rohlíky.
Co budete potřebovat:
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.
Pomazánek není doma nikdy dost. A pokud je jejich příprava navíc rychlá a není k nim potřeba příliš mnoho surovin, poslouží jako blesková svačina či večeře pro celou rodinu. A to je také případ tuňákové pomazánky, na kterou budete potřebovat pouze plechovku tuňáka, pomazánkové máslo, cibuli a trochu hořčice.
Postup
Pokud máte rádi tzv. budapešťskou pomazánku, přidejte na závěr malou lžičku mleté papriky, sladké nebo pálivé.
V Česku se pěstuje česnek setý (Allium sativum) neboli česnek kuchyňský, který se sklízí v období července a srpna. Mezi jeho oblíbenou vlastnost patří štiplavost, také má antibakteriální účinky. Proto se česnek doporučuje při nachlazení nebo jako domácí antibiotikum.
Zmíněnou ostrost má ale pouze česnek český. Pokud kupujete čínský česnek, nikdy tak štiplavé chuti nedosáhnete, protože je zkrátka jiný. V obchodě tedy raději sáhněte po českém paličáku, který je zdravější. A navíc podpoříte místní pěstitele.
Zdroj: Anna Kolásková, dTest, Healthline