Vláčné těsto a příjemně nakyslá chuť. To je nadýchaná jogurtová bábovka, díky které vaše kuchyně ožije jarními barvami i květy. Recept není vůbec složitý, stačí vyšlehat pár ingrediencí a do 75 minut máte hotový moučník na stole. Jak na jeho přípravu?
Česká bábovka je téměř k nerozeznání od rakouské varianty, která nese název Gugelhupf. V rakouské kavárenské kultuře má pevné místo jako klasický dezert, který se nedá přehlédnout.
Jeho typický kulatý tvar s dírou uprostřed je provázen věhlasem, který získal díky oblibě u císaře Františka Josefa I. v 19. století.
Ingredience v receptu stačí na malou bábovkovou formu. Pokud máte klasickou velkou formu, vynásobte poměry 2krát, případně 3krát.
Řiďte se podle gramáže mouky. V našem receptu je 150 g, které stačí na malou formu. Do střední formy se vejde 300 g mouky a největší forma určitě pojme až 450 g mouky.
Čokoládový mug cake je lahodný a vláčný dezert z mikrovlnné trouby, který budete mít připravený během pár minut. Tahle rychlovka díky své šťavnaté a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky čokoládových dortíků.
Pokud by bábovka při pečení na povrchu příliš hnědla, zakryjte ji alobalem.
Díky citronové šťávě, kůře a jogurtu má bábovka příjemně nakyslou chuť. Tu navíc podpoříte, pokud bábovku ozdobíte citronovou polevou, kterou jednoduše vyrobíte smícháním moučkového cukru s troškou citronové šťávy. Tekutinu do cukru přidávejte po kapkách a míchejte. Aby poleva na bábovce držela a neroztékala se, je potřeba, aby byla opravdu hustá.
Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.
Než poleva zaschne, ozdobte bábovku jedlými květy (dají se koupit v obchodech, jako je Makro nebo JIP potraviny). Použít můžete sedmikrásky i fialky. Vyzkoušejte si doma vyrobit také jednoduchý sedmikráskový med.
Zdroje: apetitonline.cz, kupi.cz