Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Domácí sedmikráskový med Anna Kolásková

Na oslazení čaje, při pečení nebo třeba při výrobě domácí granoly. Ve všech těchto případech používáme med. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného než ten klasický včelí, zkuste si připravit domácí sedmikráskový med. Zrovna teď je na něj ideální doba. Všude kolem totiž kvetou sedmikrásky.

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Jak působí sedmikrásky na zdraví?

Divoká sedmikráska neboli bellis perennis má výborné antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a používá se už od pradávna v lidovém léčitelství. Podle výsledku studie dokonce může najít své využití v ochranných přípravcích proti škodlivému UVA záření, které způsobuje předčasné stárnutí pleti. Dokáže totiž podpořit životaschopnost buněk a může ovlivnit imunitu kůže.

Možná vás to překvapí, ale sedmikrásky obsahují 34 mg vitamínu C na 100 g. Ten je známý svými antioxidačními vlastnostmi a podporuje imunitní systém. A to by byla škoda nevyužít, ne?

Sedmikrásky v bílé misce Anna Kolásková

Čím jsou sedmikrásky speciální?

  1. Květy sedmikrásek jsou jedlé. Proto si z nich můžete připravit různé recepty. Mezi ty osvědčené patří právě sedmikráskový med, sedmikráskový sirup nebo třeba sedmikráskový čaj.
  2. Léčivé účinky sedmikrásek si můžete uchovat celoročně tak, že z nich vyrobíte tinkturu. Stačí je naložit do vysokoprocentního alkoholu a nechat macerovat.
  3. Sedmikrásky patří mezi rostliny kvetoucí víceméně celoročně, jejich květy tedy lze sbírat zhruba od března do října. Na čaj se dají použít i jejich listy.

Sedmikráskový med – recept

Co budete potřebovat (na 2 skleničky medu):

  • 500 květů sedmikrásek
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citron
  • menší panák rumu

Postup:

  1. Květy sedmikrásek po utržení umyjeme a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme 0,5 litrem horké vody a přidáme pokrájený bio citron.
  2. Zaklopíme a necháme 24 hodin macerovat.
  3. Druhý den šťávu slijeme, sedmikrásky vylisujeme a tekutinu nalijeme do hrnce.
  4. Přisypeme 500 g cukru krystal, rozmícháme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme na středním plameni zhruba 1 hodinu. Cílem je, aby se z tekutiny odpařila zhruba polovina vody a vznikl tak akorát hustý med.
  6. Nakonec do hotového medu přidáme malý panák rumu. Med vystačí na 2 menší skleničky.
  7. Plníme do čistých, sterilizovaných sklenic.
Sedmikrásky v misce, vedle nakrájený citron Anna Kolásková

Dávejte si pozor, abyste z medu nenechali odpařit příliš mnoho tekutiny, byl by moc hustý a mohl by vám ve skleničkách zatuhnout v tvrdý karamel. V tom případě ho stačí rozehřát 20 vteřin v mikrovlnce. Této situaci však předejdete tím, že med necháte při vaření v tekutější konzistenci.

  • Tip: Do receptu patří 1 bio citron. Dobrým způsobem, jak mít doma vždy zásobu citronů i bez čerstvých plodů, je pak citronová šťáva. Sáhněte nejlépe po té v bio kvalitě. Za 750 ml zaplatíte kolem 100 Kč a můžete ji používat do čajů, při pečení apod.

Zdroj: Anna Kolásková, Science Direct, National Library of Medicine