Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.
Pár tipů na pečení i na nákup:
- Aby se rohlíky povedly, musí být všechny ingredience v pokojové teplotě. Droždí nemá rádo chlad, mohlo by se tedy studeného oleje či vody „leknout“ a nemuselo by kynout.
- Pro rychlé kynutí je klíčový lepek, kterého je v klasické hladké mouce nejvíc. Pokud chcete použít špaldovou či jinou celozrnnou mouku, musíte upravit postup i kynutí.
- Pokud vlastníte elektrický robot, těsto můžete nechat uhníst v něm. Použijte hnětací hák.
- Vynikající pro přípravu originálně tvarovaných domácích housek a kaiserek jsou tvořítka. Pomocí tvořítka vytlačte v bocháncích těsta hluboký dekor a těsto pak jen upečte (cena od 109 Kč).
Kynuté těsto
Kynuté těsto je u nás velmi populární, vyrábějí se z něj především buchty a koláče s ovocem i další pečivo k snídani nebo na svačinu. Důležitá je příprava kvalitního kvásku, který zaručí správné vykynutí těsta.
Kynuté těsto
Recept na domácí rohlíky
Ingredience (na 10 rohlíků):
- 400 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 50 ml slunečnicového/řepkového oleje
- 30 g droždí v kostce
- 2 malé lžičky cukru krystal
- 1,5 lžičky soli
- semínka na posypání (mák, len, sezam)
Anna Kolásková
Jak upéct domácí rohlíky?
Příprava těsta: Postup
- Odvažte si 400 g hladké mouky a prosejte ji do velké mísy, ve které budete hníst těsto. Stejně tak si připravte 30 g droždí, 50 ml oleje a 250 ml vlažné vody v pokojové teplotě (na prstu vás nesmí ani pálit, ani studit).
- Nyní si zadělejte kvásek. Do malé misky dejte dvě lžičky cukru krystal, přidejte čtyři lžíce vody (z celkového množství 250 ml) a také jednu lžičku mouky z mísy. Dobře promíchejte a dovnitř rozdrobte droždí. Už nemíchejte, jen zakryjte utěrkou a nechte pět minut pracovat.
- Po pěti minutách by mělo být vidět, že se tvoří kvásek, možná uvidíte malé bublinky. Nyní je čas vypracovat těsto.
- Do velké mísy s prosetou moukou udělejte uprostřed důlek a do něj nalijte kvásek, přilijte zbylou vodu v pokojové teplotě (zkontrolujte, že má stále správnou teplotu). Poté přidejte olej a sůl.
- Vše dobře promíchejte a těsto zpracujte vařečkou s dírkou, aby se krásně spojilo. Těsto opakovaně nabírejte zespodu mísy, aby se do něj dostal vzduch. Hotové těsto poznáte tak, že bude vláčné, kompaktní, a když do něj prstem uděláte důlek, bude se pomalu vracet.
Anna Kolásková
Příprava rohlíků: Postup
- Nyní si připravte velký plech s pečicím papírem a pomoučený vál. Troubu předehřejte na 230 °C, na spodní i horní ohřev.
- Těsto vyválejte do tvaru kolečka (asi jako velký talíř) a rozkrájejte jej na 10 stejných dílů – stejně jako byste krájeli pizzu. Těsto by mělo být vysoké zhruba 0,5 cm, ale protože pracuje, bude se vám zvedat.
- Každý z 10 dílů srolujte do rohlíku od nejširší části „pizza dílku“ až po nejtenčí část. Poslední pramínek zahněte pod rohlík. Rohlíky lze zatočit nebo nechat rovné.
- Takto naskládejte všech 10 rohlíků na plech, zakryjte je utěrkou a nechte ještě pět až 10 minut kynout podle potřeby.
- Poté je potřete vodou (nebo vodou se solí) a posypejte mákem, sezamem či lnem.
- Vložte do trouby a pečte na 230 °C zhruba 15 minut. Průběžně je kontrolujte – pokud mají různou velikost, ty menší budou hotové dřív. Upečené rohlíky poznáte podle zlatavé barvy navrchu i zespodu.
- Po upečení je můžete opět pokropit troškou vody.
A je hotovo. Rohlíky jsou nejlepší ještě čerstvé a teplé. Další den už nemusí být tak vláčné.
Zdroj: Kupi.cz, autorský recept Anny Koláskové