Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to.
Čerstvé kvasnice doma příliš nevydrží, protože mají krátkou trvanlivost, a tak zbývá možnost nakoupit do zásoby droždí sušené. Existuje však ještě jedno řešení, jak pomoci těstu kynout – kvas, který si doma připravíte úplně jednoduše jen za pomoci mouky a vody.
Domácí kváskový chléb je mnohem lepší než ten, který koupíte v obchodě. Chutný a vláčný vydrží při správném skladování i několik dnů. S pečením domácího chleba pak můžete experimentovat a přidat například kefír, podmáslí, jogurt, zakysanou smetanu, pivo a mnoho dalšího.
Vychutnejte si do křupava upečený kváskový chléb. Po kupovaném ze supermarketu už pak těžko sáhnete. Chce to trochu práce, ale stojí to za to! Výhodou doma pečeného chleba je fakt, že vydrží chutný výrazně déle. Budete-li jej správně skladovat, vydrží vám doma i týden. Pojďme si tedy upéct domácí kváskový chleba.
Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.
Takový kvas (mezi lidmi se mu říká zdrobněle kvásek) vám vydrží klidně celý život, budete-li jej pravidelně krmit. Existuje mnoho druhů kvasů a lze je vyrobit z jakékoli mouky. Pojďme si ale povědět, jak udělat ten základní žitný, ze kterého můžete upéct ten nejúžasnější chléb na světě.
Mimochodem, ze žitného kvasu si připravíte také kvas pšeničný (či jakýkoli jiný), který se hodí na sladké pečení (například na koláče či vánočky).
Pro začátek budete potřebovat:
Ale asi tou nejdůležitější ingrediencí je čas.
Do sklenice nasypte dvě lžíce žitné mouky a k ní přidejte čtyři lžíce vody. Všechno promíchejte a přikryjte například mikrotenovým sáčkem anebo potravinářskou fólií. Tuto kašičku nechte odpočívat na kuchyňské lince do druhého dne.
Ke směsi, kterou jste si udělali první den, přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody. Promíchejte, přikryjte a nechte odpočívat.
Opět přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody, přikryjte a nechte odpočívat.
Kvásek už pravděpodobně začíná bublat a vypadá, že je připraven. Je však zapotřebí, aby byl dostatečně silný, proto je nutné jej posílit. Ideálně si tedy vezměte novou sklenici a odeberte do ní dvě lžíce kvasu, zbytek vyhoďte. Do sklenice k těmto dvěma lžícím přidejte jednu lžíci žitné chlebové mouky (nikoli té celozrnné) a dvě lžíce vody. Poté nechte na kuchyňské lince odpočívat.
Opakujte stejný postup jako předešlý den. Ani teď však není kvásek připraven. Je potřeba jej pravidelně krmit, ideálně po dobu jednoho týdne či klidně i déle.
Kvásek krmte dvakrát denně – ideálně ráno a večer. Jde pořád o tutéž rutinu:
Potom bude už kvásek dostatečně silný a připraven dělat to nejlepší pečivo na světě.
Zdroj: Pekárnománie, Kupi.cz