Nové koření nebo také jamajský či hřebíčkový pepř, případně anglické koření, to je jen několik z mnoha označení zázračných kuliček plných chuti, kterým my Češi říkáme nové koření a Angličané allspice, tedy všehochuť. Zatímco námi užívaný název moc o vlastnostech tohoto druhu koření neřekne, anglický je vystihuje naprosto přesně.
Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica), až 20 metrů vysokého stromu z čeledi myrtovitých, rostoucího v oblasti Střední Ameriky a v Karibiku.
Tento druh koření je speciální především tím, že se v něm mísí hned několik vůní a chutí. Ucítíte v něm skořici, hřebíček, jalovec i muškátový oříšek. A možná vás překvapí, že po rozdrcení bobulí někteří lidé cítí dokonce i vůni jahod.
Jeho použití je velmi široké. Nejde jen o typická slaná jídla, jako jsou paštiky, teriny či marinády, ale příjemně provoní také nejrůznější dezerty, koláče, či dokonce narozeninové dorty.
Hlavní složkou chuti nového koření je eugenol, který je dřevitý, léčivý, hřejivý a ucítíte v něm stopy hřebíčku. A tak nikdy neuděláte chybu, když k novému koření přidáte další druhy koření, které eugenol také obsahují, například muškátový oříšek či skořici. Díky nim v pokrmu vyniknou příjemně hřejivé tóny.
Jestliže přidáte nové koření k lékořici, zdůrazníte tím její nasládlou chuť a pokrm se bude zdát sladší. Nemusíte tedy například rajskou omáčku zbytečně přislazovat, a zvyšovat tak její kalorickou hodnotu. Lékořice v kombinaci s novým kořením je zajímavým zpestřením tohoto velmi oblíbeného jídla u dětí i dospělých.
Mimochodem, nové koření zvýrazňuje přirozenou sladkost zeleniny, proto se přidává nejen do rajské omáčky či polévky, ale také do boršče či bramborového pyré.
Přidáte-li do pokrmu bobkový list společně s novým kořením, jídlo bude vonět svěže a po květinách.
Další složkou v novém koření je cineol, který je taktéž léčivý a pronikavě voní po eukalyptu. Směle ho tedy můžete kombinovat s kořením, které cineol také obsahuje.
Pokud ho přidáte ke galgánu (kořen podobný zázvoru, je však narůžovělý a chuť říznější a pronikavější), jídlo bude chutnat po citrusech. V kombinaci s pravým kardamomem zvýrazníte hřejivé tóny, kouřově eukalyptové aroma vykouzlíte přimícháním k černému kardamomu.
Díky felandrenu, obsaženému v novém koření, ucítíte náznaky pepře a svěží, příjemně větrové, jemně citrusové aroma. Sladce pikantní chuti dosáhnete, když nové koření smícháte s badyánem, který kromě felandrenu obsahuje také cineol. A doplníte-li nové koření černým pepřem, ucítíte z pokrmu jemně pronikavé teplo.
Linalool je velice aromatický terpen vonící po květinách, například levanduli. Pokud nové koření spárujete s koriandrem, z jídla ucítíte pikantní citrusové tóny.