Recept na domácí pribináček, který připravíte za 5 minut a bude lepší i levnější než z obchodu

Domácí pribináček ve skleničkách, červený kostkovaný ubrus Anna Kolásková

Legendární pribináček se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás dnes naučíme, jak si takový dezert vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Přečtěte si také

Cascara dobývá české kavárny. Proč byste měli „třešňovou kávu“ rozhodně ochutnat?

Tip na nákup tvarohu

Základem pribináčku je tvaroh, proto čím kvalitnější koupíte, tím lépe. Příliš se na něj však nehodí měkké tvarohy z vaničky. Raději sáhněte po tom v kostce, ideálně přímo s označením farmářský. I v běžných supermarketech seženete tvarohy z farem, statků a minimlékáren.

Tip na nákup smetany

Stejně jako tvaroh i smetana musí být maximálně kvalitní. Opět pokud máte tu možnost, vybírejte smetanu z farmy, statku nebo minimlékárny. Pokud sáhnete po tučné smetaně ke šlehání (nad 30 %), bude chuť dezertu lahodnější a více vás zasytí. V případě použití nízkotučné smetany chuť pribináčku nebude tak plná, proto ji nedoporučujeme.

Domácí pribináček ve skleničce, v pozadí banán a červený kostkovaný ubrus Anna Kolásková

Domácí pribináček z tvarohu

Ingredience (na 4 skleničky):

  • 250 g farmářského tvarohu / tvarohu v kostce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50–100 ml mléka na případné naředění
  • 3–4 lžíce tekutého medu
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. V míse elektrickým šlehačem vyšlehejte smetanu do polotuha.
  2. Poté k ní postupně přidávejte tvaroh a šlehejte tak dlouho, aby v něm nebyly hrudky. Jak se budou obě ingredience spojovat, hmota bude houstnout.
  3. Přidejte tekutý med a semínka z vanilky, která získáte tak, že lusk podélně naříznete a semínka jednoduše vydlabete.
  4. Nakonec pribináček nařeďte mlékem podle toho, jak moc máte hmotu hustou. Každý tvaroh je jiný, proto se to nedá obecně odhadnout.
  5. Skladovat můžete ve skleničkách od marmelády, nicméně věříme, že pribináček u vás dlouho nevydrží.

Tip: Máte raději kakaovou příchuť pribináčku? Jednoduše do tvarohu nakonec přidejte lžičku holandského kakaa.

Domácí termix
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí termix

Překvapte své blízké a připravte jim domácí termix s vanilkovou a čokoládovou příchutí. Hotový bude během chvíle a zaručeně bude výborný.

Domácí termix
Domácí tavený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí tavený sýr

Tento domácí tavený sýr je na přípravu rychlý, zároveň levný a rozhodně lepší než z obchodu. Vytvoříme si tak kvalitní základ pro různé pomazánky nebo chutný dip či zdravou svačinu.

Domácí tavený sýr

Jak a čím pribináček zdobit?

Tuto tvarohovou dobrotu můžete ozdobit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Pribináček si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, malinami, meruňkami, broskvemi, borůvkami, kiwi a banánem.

Děti určitě ocení, pokud jim připravíte domácího piškotíka. Na dno sklenice dejte obyčejné piškoty, zalijte domácím pribináčkem a nechte jeden den odležet. Na piškoty lze ještě přidat lžíci marmelády nebo domácí nutelly. A senzační svačina je na světě.

Domácí pribináček i piškotík vyjdou levněji než z obchodu, a navíc jsou bez konzervantů a stabilizátorů.

Zdroj: Autorský recept a foto Anna Kolásková