Rychlá snídaně, svačina, chutný oběd, ale i večeře. Tím vším mohou být tousty. Jsou země, kde se bez nich neobejde jediná porada. U nás máme spíše v oblibě topinky nebo chlebíčky, ale vězte, že i klasický toust má co nabídnout. Je to takový jídelní chameleon. Prvním krokem pro jeho přípravu je pořízení toustovače neboli sendvičovače, na pánvi jej totiž nevytvoříte.
Pro běžného strávníka se to zdá jako slovíčkaření, ale vězte, že mezi těmito přístroji je velký rozdíl. Zatímco jeden zapéká vše v něm ukryté, druhý vytváří „topinku“ na sucho. Který je který? Nebudeme vás napínat. Ten s topinkami se jmenuje topinkovač. Toustovač nebo také sendvičovač je pak ten, který umí zapéct tousty, ale také vytvořit chutné vafle, rozpéct bagetky (panini) či vytvořit křupavé plněné tortilly. Pokud chcete své možnosti rozšířit, můžete pořídit oba přístroje. My doporučujeme začít toustovačem. Jak ho vybrat a co všechno s ním zvládnete?
Pokud přístroj budete pořizovat „jen“ jako zálohu, pak se stačí poohlédnout po klasickém toustovači, který kromě toustů nic jiného neumí. Výhodou jsou menší pořizovací náklady, kdy ho seženete už kolem pětistovky. Nevýhodou je horší manipulace a údržba. Pro ty, kteří plánují si s možnostmi toustovače trošku pohrát, se doporučuje multifunkční verze. Zpravidla mají výměnné plotýnky (čímž se výrazně usnadní údržba) a umožňují kromě klasických toustů zapojit fantazii a připravit i zmíněné tortilly či panini (plotýnka je delší). Jaké jsou další faktory?
Kupte se slevou Toustový chléb Sandwich Soft Ölz.
Tip: Do toustovače doporučujeme vkládat i pečicí papír jako jakýsi obal nepřilnavých destiček, díky němu se vám nebude přístroj zanášet zbytky sýra a mastnotou z uzenin.
Někdy se den vyvine úplně jinak, než jste plánovali, i proto je třeba mít v záloze něco, co je chutné, výživné a rychlé!
Na 1 porci potřebujete:
Rozehřejte toustovač (zpravidla to trvá tak 5 minut). Rozšlehejte vidličkou vajíčko a namočte do něj 2 plátky toustového chleba, které poté položte na rozpálenou plotýnku toustovače. Na každý dejte plátek šunky a sýra, potřete troškou kečupu nebo hořčice a poté přiklopte toustem namočeným ve zbytku vajíčka. Zavřete sendvičovač a nechte zapéct maximálně 3 minuty. Mezitím ozdobte talíř ledovým salátem, okurkou anebo rajčátky.
Výbornou a chutnou variantou je toust s lososem, případně uzenou makrelou. Budete potřebovat:
V případě lososa doporučujeme pořídit alespoň 100 g uzeného lososa a kostičku Lučiny. Pokud chcete zdravější verzi, kupte celozrnné tousty a do Lučiny zamíchejte bylinky (k lososu se skvěle hodí kopr, čerstvá pažitka anebo trocha česneku). Natřete 2 tousty vyšší vrstvou Lučiny a položte sem lososa. Přiklopte toustovým chlebem. Pečte v sendvičovači maximálně 3 minuty. Tyto tousty vyniknou spolu se směsí salátků (například s rukolou), posypaných opraženými slunečnicovými semínky.
Mnozí z nás mají sladkou verzi toustů spojenou spíše s topinkami a marmeládou, ale i zapečená varianta je možná. Dokonce i „bez toustů“ a v bezlepkové úpravě. Zkuste jahodové taštičky. Budete potřebovat:
Abyste akci urychlili, pořiďte balíček vyváleného listového těsta (je proložený pečicím papírem) a lze jej zakoupit i v bezlepkové verzi. Nakrájejte z něj čtverce na velikost formy toustovače (cca 15 x 15 cm). Potřete je máslem a vložte těsto na rozpálenou plotýnku. Do středu čtverců přidejte lžíci jahodové marmelády s vysokým obsahem ovoce, pak taštičku přikryjte druhým čtvercem. Pečte cca 3 minuty (do zlatova). Pro lepší chuť posypte po upečení vanilkovým cukrem.