Vajíčková pomazánka je nestárnoucí lahůdkou. Hodí se ke svačině plné bílkovin i coby lehká večeře. Vybrali jsme proto pro vás 5 úžasných receptů. Zkusíte osvědčenou klasiku, odlehčenou dietní variantu nebo zajímavé obměny?
Chcete využít vejce, která zbyla po Velikonocích? Proč si neudělat vajíčkovou pomazánku? Je to nestárnoucí klasika, bez níž se neobejde snad žádný večírek, hodí se ke svačině i jako zdravá večeře. Příprava je rychlá a snadná, takže kuchtění nenarušuje náš aktivní životní styl. Každý kreativec se v kuchyni vyřádí. Dobrou vajíčkovou pomazánku připravíme za hubičku, suroviny jsou snadno dostupné. Výsledkem je chutný pokrm obsahující dostatek bílkovin, vitamínů a stopových prvků. Tak pojďme na to!
Vejce podélně rozkrojte a oddělte bílek od žloutku. Bílky nastrouhejte najemno a žloutky utřete s pomazánkovým máslem, hořčicí a sýrem nebo majonézou, přidejte sůl a najemno nasekanou pažitku nebo jarní cibulku a vše společně promíchejte.
Tip: 1 lžíci pomazánkového másla můžete nahradit lžicí klasického másla.
Avokádo v české kuchyni ještě tak úplně nezdomácnělo. Jedná se však o nutričně velice atraktivní potravinu, která splňuje kritéria zdravého životního stylu. Pojďme tedy vyzkoušet chutnou vajíčkovou pomazánku s avokádem!
Avokádo spolu se smetanou a hořčicí rozmačkejte nebo rozmixujte do hladké konzistence. Podle chuti můžete vajíčka také rozmačkat nebo je ponechat nakrájená na kousky. Vše společně s jarní cibulkou, solí a pepřem promíchejte. Na závěr lze pro zvýraznění chuti zakápnout citronovou šťávou.
Velice chutná je také pomazánka se sýrem cottage. Vyzkoušejte ji a nebudete litovat! Takže pojďme na věc. Co budete potřebovat?
Vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte cottage, tavený sýr a vše důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte trochu mleté papriky pro hezčí barvu.
Zelené natě pažitky se s příchodem jara derou ze záhonku nebo rostou v květináči na parapetu. Jejich jasně zelená barva slibuje jarní energii a zdraví. Navíc je pažitka i nesmírně chutná. Zkuste ji přidat do pomazánky. A když navíc tučnou majonézu nahradíte lučinou či jiným čerstvým sýrem, vaše tělo vám za tuto odlehčenou pomazánku jen poděkuje.
Vajíčka nakrájejte na malé kousky. Lučinu smíchejte s hořčicí a zakysanou smetanou nebo jogurtem, přidejte sůl, pepř a pažitku a vše promíchejte s vejci. Doporučujeme podávat na tmavém žitném chlebu.
Mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou a máslem. Vajíčka nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na drobné kostičky a úplně vše společně promíchejte. Přidejte sůl, pepř a bazalku a nechte chvíli odležet při pokojové teplotě.
Tip: Pro odlehčení můžete místo majonézy použít například tvaroh, čerstvý sýr nebo zakysanou smetanu. Dosolte a dokořeňte podle chuti.
Recepty můžete dotvořit podle vlastní chuti a dostupných surovin. Pomazánky, jejichž základem jsou vařená vejce, umožňují kuchařům experimentovat a plně uplatnit vlastní kreativitu. Pověřit přípravou vajíčkové pomazánky můžete i děti. Nemají na tom co zkazit a rády se vám pochlubí s výsledkem. Tímto nenápadným způsobem jim otevřete cestu k vaření a přípravě pokrmů.
Zdroje: Spektrum zdraví, Fresh, Albert, Kupi