Mají krémovou, máslovou chuť, vysoký podíl tuků a pouhých pár kousků vás dokonale zasytí. Řeč je o makadamiových ořeších, které ve světě platí za nejdražší druh ořechů vůbec. Proč je jejich cena tak vysoká, jaké mají nutriční hodnoty a kde je můžete koupit?
Makadamiové ořechy jsou plodem makadamií, což jsou stálezelené stromy, které najdete v Austrálii, na Novém Zélandu a v Africe.
Tyto stromy jsou velmi náročné na pěstování. Nejenže obvykle začínají plodit až po sedmi letech růstu, ale dají se sklízet jen několikrát ročně. Když si k tomu přičtete omezený počet oblastí na světě, kde se makadamie pěstují, vysoká cena dává smysl.
Kvůli vysoké ceně se makadamiové ořechy nejčastěji prodávají balené po 100 gramech. I tak za malý sáček těchto oříšků zaplatíte až 100 Kč, podle aktuální nabídky. Jeden jejich kilogram tedy může stát až 1 000 Kč, což už je pořádná cena, když si uvědomíte, že jeden kilogram mandlí stojí maximálně 300 Kč.
Tento druh ořechů koupíte i u nás. Dovážejí se nejčastěji z Austrálie, Nového Zélandu nebo z africké Keni. Dají se koupit loupané, neloupané či pražené. Neloupané makadamiové ořechy prodává Lidl pod názvem Makadamiové ořechy Deluxe. Loupané ořechy seženete například v síti prodejen Albert pod označením Makadamiové ořechy Albert.
A pochutnat si můžete nejen na čistých makadamiových ořeších, ale také na makadamiovém másle. Dávejte si však pozor na jeho složení, mělo by obsahovat ideálně jen 100 % ořechů a nic jiného.
Podívejte se na video, které vám objasní, jak zvýraznit chuť nejen makadamiových ořechů a také to, jak ořechy oloupat.
Dobrého pomálu. Už pár makadamiových oříšků vás dokonale zasytí. A není se co divit – ve 100 gramech je totiž až 75 gramů tuků a zhruba 720 kalorií. Jen pro srovnání: ve stejném množství mandlí se ukrývá jen 52 gramů tuků a zhruba 600 kalorií. Všechny ořechy jsou zkrátka tučné. Ale nebojte, obsahují ten zdravý tuk. Kromě toho makadamiové ořechy ukrývají velké množství selenu, hořčíku, fosforu a železa.
Kvůli vysoké ceně určitě nejsou vhodné na každodenní pojídání. Alespoň jednou je nicméně vyzkoušejte, jejich jemná delikátní chuť za to stojí.