Většina z nás má naučeno skladovat vajíčka ve dveřích lednice – nabádají nás k tomu i sami jejich výrobci, kteří tam pro ně vytvořili speciální prostor. Jedná se však opravdu o nejvhodnější místo pro jejich skladování? A musí být nutně všechna vajíčka v lednici?
Kvůli špatnému skladování v lednici mohou některé potraviny vydržet čerstvé mnohem kratší dobu. Ačkoli by se zdálo logické dávat vajíčka do dveří lednice, kde najdeme přímo pro ně určenou přihrádku, případně je tam vkládat v jejich původním obalu, právě takové uskladnění jim škodí a způsobuje jejich rychlé kažení.
Řiďte se raději našimi tipy pro jejich správné skladování.
Vajíčka špatně snáší změny teplot. Pokud je koupíte v obchodě, kde ležela v chladicím boxu, je vhodné uchovávat je doma v lednici. Dbejte také na to, aby se vejce při cestě domů z obchodu příliš nezahřála – mohla by se orosit a začít plesnivět.
Pokud si ale pořídíte vajíčka, která ještě nebyla chlazena (např. na farmářských trzích, případně domácí), do lednice je dávat nemusíte. Mnohem lépe jim bude v chladnější místnosti (sklep či spíž), ideální teplota pro jejich uchování je v rozmezí 5–15 °C.
Ke změnám teplot nedochází pouze během cesty z obchodu domů. Dveře ledničky otevíráme několikrát za den, a tak se v tomto místě často míchá chladný vzduch s teplým. Potraviny blízko dveří těmito změnami trpí nejvíce – a patří mezi ně i vajíčka, na která výrobci lednic dělají speciální přihrádky.
Vajíčka vydrží déle, pokud je dáte co nejvíce dozadu lednice, kam se nedostane teplý vzduch při jejím otevření a teplota je relativně stabilní. Zároveň je dobré nedávat je blízko aromatických potravin, protože jejich pórovitá skořápka pachy snadno absorbuje.
Kupte se slevou Vejce M Dobrý Výběr.
Myslíte si, že vajíčkům bude nejlépe v kartonovém obalu, ve kterém je koupíte? Opak je pravdou – tyto prodejní obaly bývají často velmi znečištěné a plné nezdravých mikroorganismů. Proto je při příchodu domů raději co nejdříve zlikvidujte a vajíčka uložte do speciálních boxů.
Pro skladování ve sklípku nebo jiné chladné místnosti skvěle poslouží i drátěný nebo ratanový košík na vejce.
Dělat si zásoby vajíček se příliš nevyplácí. Jejich trvanlivost totiž činí cca 28 dní po snesení, přičemž za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší více než 9 dní po snášce. Vajíčka starší 9 dnů je lepší nekonzumovat syrová a používat je pouze k vaření a pečení.
Jestliže kupujete vajíčka na farmářských trzích či přímo od majitele slepic, vždy si vyžádejte datum jejich snášky a spotřebujte je do 9 dnů od něj.
Pokud máte podezření, že vajíčko není čerstvé, ponořte ho do sklenice s vodou. Zůstane-li na dně, je ještě v pořádku, bude-li plavat, může být zkažené. Můžete jej také vyklepnout do skleničky a přičichnout si – zápach je spolehlivým identifikátorem zkaženosti.