Cholesterol – co o něm víme? Víme, že ve vyšší míře ucpává cévy a zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Víme, že existuje nějaký „hodný“ a „zlý“ cholesterol a také asi víme, že za zvýšenou hladinou toho „zlého“ může nesprávná životospráva. Co ale narušuje jeho hladinu nejvíc? Opravdu je třeba mít z cholesterolu strach a bát se tučných potravin, anebo právě onen strach způsobuje jeho zvýšení?
Lidský organismus je přírodou propracovaný stroj, který, je-li zdravý, neplýtvá energií pro zbytečné procesy. Naopak, vyrábí si látky a zajišťuje pouze procesy nezbytné pro bezproblémovou funkčnost. A to i v případě, že mu občas některými „zásahy“ neprospíváme.
Vznik cholesterolu proto není výjimkou a je zcela přirozenou látkou v našem těle. Ve větší míře však může ohrozit zdraví, což zpravidla bývá vlastní vinou.
Cholesterol buňky potřebují pro svou ochranu. Je také nepostradatelnou součástí mozku a nadledvinek, vznikají díky němu některé hormony a reguluje pohlavní funkce i metabolismus minerálů a vody. Taktéž je nutný k tvorbě žlučových kyselin, které pomáhají metabolismu tuků, a vyžadují ho i nervová vlákna.
Cholesterol zkrátka tělo potřebuje a ne nadarmo ho denně v játrech vyprodukuje asi 500 mg. Udává se, že 75 % se ho vytvoří v těle a zbylých 25 % je přijato stravou.
Cholesterol je látka, která se řadí mezi lipidy. Po těle putuje krví, kde se váže na tzv. nosiče bílkovinné povahy, s nimiž tvoří lipoprotein. Podle velikosti nosiče se dělí na HDL (high density lipoprotein čili lipoprotein s vysokou hustotou) a LDL (low density lipoprotein neboli lipoprotein s nízkou hustotou).
Kupte se slevou Olivový olej extra panenský Exclusive Franz Josef Kaiser.
Tak, jako známe hodný a zlý cholesterol, existují i dobré a špatné zdroje tuků. Jestliže ve stravě přijímáme převážné množství nasycených tuků, podporujeme i zvýšení LDL – špatného – cholesterolu. Naopak kvalitní zdroje, zejména panenské rostlinné tuky z olejnin, podporují vznik HDL – dobrého – cholesterolu, který dokáže ten špatný potlačovat.
Běžný strávník dodržující základy zdravého životního stylu se nebude se zvýšením cholesterolu potýkat, maximálně bude-li trpět poruchou metabolismu tuků. Potíže se nicméně vždy spojovaly s nezdravou stravou plnou tuků – a právě ta je nepochybně významným činitelem růstu cholesterolu i dalších obtíží. Nicméně vzhledem k tomu, že stravou ovlivníme asi jen 25 %, je třeba hledat příčinu jeho zvýšení i někde jinde.
Řada medicínských odvětví se věnuje souvislosti psychologie s příčinami vzniku různých nemocí. Horkým tématem je například propojení psychiky a střevní mikroflóry, především pak v návaznosti na stres. O vlivu stresu na vznik žaludečních vředů se diskutuje už dlouho – a obdobně se začíná živě diskutovat o jeho vlivu na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
Tak, jako psychika, lépe řečeno stres, ovlivňuje růst špatného cholesterolu, má naopak vliv i strava na naší psychiku. Zjednodušeně řečeno, dostaneme-li do pohody střevní mikrobiom, pomůžeme i naší psychické pohodě, a tím se ochráníme od rizika rostoucího cholesterolu a potíží s ním spojených.
Kupte se slevou Makrela uzená.
Je pravdou, že i předkům se cholesterol v krvi mohl zvyšovat, avšak ne dlouhodobě. Produkce cholesterolu narůstá vlivem stresu. Naši předci stres pociťovali nejvíce ve chvílích ohrožení – tedy při lovu nebo napadením predátorem. Co v tu chvíli udělali? Mohli utéct či bojovat – zkrátka vykonali fyzickou aktivitu, která pomohla hladinu LDL cholesterolu opět snižovat.
Dnes zažíváme stresu víc než dost, ale pohybu máme málo. Krom toho bojuje řada lidí obecně s nezdravou životosprávou. Čím více tělo těžkne, tím spíš inklinuje k lenosti a množství pohybu se snižuje. Spirála se roztáčí a riziko kardiovaskulárních onemocnění narůstá.
Kupte se slevou Šumivé tablety Rapid Glenmark.
Normální hladina cholesterolu v krvi se pro děti udává do 4,4 mmol/l. U dospělých je to do 5,0 mmol/l.
Cholesterol, jak už víte, souvisí nejen se stravou a pohybem, ale i s celkovou pohodou. Střevní mikrobiom ovlivňuje v určité míře psychické rozpoložení, a proto se v rámci udržení optimální hladiny cholesterolu snažte dodržovat tato doporučení: