Patříte mezi milovníky rajčat v kuchyni? Pak se u vás doma dnešní rajčatový článek s recepty na lahodné polévky určitě neztratí. Vyzkoušejte je – jsou totiž jednoduché, vynikající a mají šmrnc. Zaujme vás více chutná řecká polévka, nebo tradiční španělské gazpacho? Anebo snad upřednostníte exotickou alternativu s kokosovým mlékem podle indického receptu?
Lahodná studená polévka vás zaručeně dostane svou svěží chutí rajčat a olivového oleje. Navíc ji nemusíte vařit – stačí mít po ruce mixér a za chvíli máte hotovo. Je tak vhodná i pro lenochy nebo pro ty, kdo nemají čas.
Zeleninu pokrájejte na menší kousky a ty spolu s ledem, kořením a olivovým olejem vložte do výkonného mixéru. K rozmixování poté postačí jen pár krátkých impulsů a gazpacho je hotové. Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou nakrájenou zeleninou a kvalitním olivovým olejem.
Není rajčatová polévka jako rajčatová polévka. Pokud vám kyselejší chuť rajčat nevyhovuje, možná vás mile překvapí tato jemnější, indická verze. Snoubí v sobě chuť rajčátek a poctivého vývaru, kterou však zjemní kokosové mléko. Tato varianta je jednoduchá, a navíc naprosto výborná, obzvláště pak s krutony nebo žitným chlebem.
V hrnci rozehřejte olej a osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte chilli a koření a nechte je pár minut rozvonět. Nakonec přidejte rajčata, směs podlijte vývarem a zjemněte kokosovým mlékem. Polévku vařte 15 minut a poté ji rozmixujte. Podávejte s pečivem nebo s nastrouhaným indickým sýrem paneer.
Poslední polévka z této naší trojice je nejen nesmírně chutná, ale navíc i velmi vydatná. Najdete v ní spoustu zeleniny a zaujme vás i příjemnou chutí, kterou jí dodává nastrouhaný sýr feta.
V hrnci s trochou oleje osmahněte nakrájenou cibuli, cuketu a řapíkatý celer. Přidejte voňavé bylinky a po krátké chvíli také rajčata. Směs podlijte vývarem, osolte a nechte povařit, při úplném závěru pak přidejte ještě olivy. Polévka je za 15 minut hotová a můžete ji servírovat – ideálně s nastrouhaným sýrem feta, navíc zakápnutým kvalitním olivovým olejem.
Tip: Ozvláštněte lahodné krémové a hutné polévky semínky, díky kterým dodáte svému tělu potřebnou energii i prospěšné tuky.
Zdroj: Kupi