Luxusní rajčatové polévky na 3 způsoby: Jednoduché, vynikající a mají šmrnc

Miska s rajčatovou polévkou na stole, opečené bagetky, rajčata, lžíce, koření Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Patříte mezi milovníky rajčat v kuchyni? Pak se u vás doma dnešní rajčatový článek s recepty na lahodné polévky určitě neztratí. Vyzkoušejte je – jsou totiž jednoduché, vynikající a mají šmrnc. Zaujme vás více chutná řecká polévka, nebo tradiční španělské gazpacho? Anebo snad upřednostníte exotickou alternativu s kokosovým mlékem podle indického receptu?

Přečtěte si také

Máslo, sádlo vs. Hera: Který tuk je nejlepší na cukroví, aby bylo krásně křehké a vláčné?

Osvěžující polévka gazpacho– recept

Lahodná studená polévka vás zaručeně dostane svou svěží chutí rajčat a olivového oleje. Navíc ji nemusíte vařit – stačí mít po ruce mixér a za chvíli máte hotovo. Je tak vhodná i pro lenochy nebo pro ty, kdo nemají čas.

Potřebujete:

  • 500 g rajčat
  • 1 papriku
  • ½ okurky
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 ml olivového oleje
  • sůl
  • led

Postup:

Zeleninu pokrájejte na menší kousky a ty spolu s ledem, kořením a olivovým olejem vložte do výkonného mixéru. K rozmixování poté postačí jen pár krátkých impulsů a gazpacho je hotové. Polévku podávejte vychlazenou, ozdobenou nakrájenou zeleninou a kvalitním olivovým olejem.

Miska s rajčatovou polévkou gazpacho, česnek, lžíce, bageta Pixel-Shot / Shutterstock.com

Indická rajčatová polévka – recept

Není rajčatová polévka jako rajčatová polévka. Pokud vám kyselejší chuť rajčat nevyhovuje, možná vás mile překvapí tato jemnější, indická verze. Snoubí v sobě chuť rajčátek a poctivého vývaru, kterou však zjemní kokosové mléko. Tato varianta je jednoduchá, a navíc naprosto výborná, obzvláště pak s krutony nebo žitným chlebem.

Potřebujete:

  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 cibuli
  • ½ l zeleninového vývaru
  • čerstvý zázvor
  • 1 stroužek česneku
  • chilli
  • bobkový list
  • špetku římského kmínu
  • špetku koriandru
  • špetku koření garam masala
  • kvalitní rostlinný olej

Postup:

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor. Přidejte chilli a koření a nechte je pár minut rozvonět. Nakonec přidejte rajčata, směs podlijte vývarem a zjemněte kokosovým mlékem. Polévku vařte 15 minut a poté ji rozmixujte. Podávejte s pečivem nebo s nastrouhaným indickým sýrem paneer.

Indická rajčatová polévka v měděném kastrolku AALA IMAGES / Shutterstock.com

Rajčatová polévka s olivami a fetou – recept

Poslední polévka z této naší trojice je nejen nesmírně chutná, ale navíc i velmi vydatná. Najdete v ní spoustu zeleniny a zaujme vás i příjemnou chutí, kterou jí dodává nastrouhaný sýr feta.

Potřebujete:

  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • řapíkatý celer
  • černé olivy
  • 1 cibuli
  • 1 střední cuketu
  • ½ l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • bylinky dle chuti (koriandr, skořice, bazalka)
  • 1 balení sýru feta
  • kvalitní olivový olej

Postup:

V hrnci s trochou oleje osmahněte nakrájenou cibuli, cuketu a řapíkatý celer. Přidejte voňavé bylinky a po krátké chvíli také rajčata. Směs podlijte vývarem, osolte a nechte povařit, při úplném závěru pak přidejte ještě olivy. Polévka je za 15 minut hotová a můžete ji servírovat – ideálně s nastrouhaným sýrem feta, navíc zakápnutým kvalitním olivovým olejem.

Tip: Ozvláštněte lahodné krémové a hutné polévky semínky, díky kterým dodáte svému tělu potřebnou energii i prospěšné tuky.

Zdroj: Kupi