Pečujte o orchidej správně a poděkuje vám nádhernými květy. Tohle byste o ní měli vědět

Žena drží v ruce bílou orchidej v květináči, na okně vedle ní je spousta dalších kvetoucích orchidejí Mariia Boiko / Shutterstock.com

Orchideje jsou nádherné a elegantní rostliny, které dokážou rozzářit každý interiér. Aby vám však dělaly radost co nejdéle, potřebují správnou péči. Poradíme vám, jak vybrat zdravou orchidej, jak ji zalévat, hnojit a jaké podmínky jí vytvořit, aby se cítila jako v ráji.

Přečtěte si také

Sušené maso není jen pro sportovce. Svačinu plnou bílkovin usušíte i doma a oceníte na výletě i v práci

Druhy orchideje

V současné době je známo přibližně 28 tisíc druhů orchidejí. Některé se vyskytují v korunách stromů, jiné jsou přikovány k zemi. Jejich původní domovinou jsou Asie, Střední a Jižní Amerika, Austrálie a Nový Zéland. Zástupce orchidejí najdeme ale i v České republice, a to hned 70 druhů.

V nabídkách obchodů se však vyskytují zejména tropické druhy, které jsou vyšlechtěny tak, aby naše obydlí zdobily silnými, velkými listy a mohutnými květenstvími.

Kolik stojí orchidej?

Ceny orchidejí se různí, a to nejen podle druhu, nýbrž i dle velikosti rostliny. Běžné zástupce pořídíte od 150 do 1 000 Kč, středně velké rostliny zpravidla stojí okolo 300–500 Kč. Horní hranice vzácnějších druhů je ovšem samozřejmě výrazně výše.

  • Orchideje lze koupit nejen ve specializovaných obchodech, ale i v květinářstvích. A velký výběr naleznete i v hobby marketech.
  • Například Hornbach nabízí motýlí orchidej za 316 Kč, v OBI zase pořídíte orchidej se 2 výhonky za 179 Kč.
  • K dostání jsou pak i v běžných supermarketech – právě teď je koupíte například v akci v Kauflandu za 199 Kč
Drobná růžová orchidej v květináči Marinodenisenko / Shutterstock.com

Jak vybrat orchidej v obchodě

Samostatnou kapitolou je výběr konkrétního druhu orchideje, zaměřme se tedy raději obecně na správný výběr jedince. Aby vám doma dělala radost, je třeba vybrat zdravou rostlinu. Jak ji poznat?

  • Listy musí být zelené a lesklé. Pokud jsou povadlé nebo poškozené (případně skvrnité), může být orchidej napadena nějakou chorobou. Na listech by také neměli být žádní viditelní škůdci.
  • Substrát by neměl být bahnitý a hlavně by neměl nést skvrny.
  • Zdravé kořeny poznáte podle stříbřitě šedé barvy a zelené špičky, kterou mají na konci.
  • Poupata by neměla být zahnědlá, květy by měly mít typickou barvu i velikost a být beze skvrn.

Orchideje jsou všeobecně citlivé na jakékoli stěhování, proto počítejte s tím, že nasazená poupata mohou během krátké doby opadat.

Tip: Každé nové orchideji doma naordinujte alespoň 14denní karanténu, než ji spřátelíte s ostatními rostlinami. Důvodem je riziko skrytých škůdců, kteří se po této době obvykle stačí projevit, a vy tak máte šanci jednat.

Čtveřice orchidejí v květináčích na okně Summer 1810 / Shutterstock.com

Jak se starat o orchidej a co potřebuje?

  • Dostatek světla. Orchideje mají světlo opravdu rády, nicméně je třeba je uchránit před přímými slunečními paprsky a dopřát jim místo s rozptýleným světlem. Ideálním je východní či západní okno, slabé ranní či večerní slunce jim totiž neublíží. Je třeba však dát pozor u jižních oken, kde se zvyšuje riziko spálení listů na přímém slunci, obzvlášť v tropicky letních dnech. U oken vystavených slunci je vhodné použít zastínění žaluziemi.
  • Správná teplota a noční ochlazení. Ideální teplota pro orchideje je v zimních měsících okolo 20 ˚C, přičemž v noci by měla ještě klesnout. Teplota nižší než 15 ˚C je pro ně ale ohrožující. V letních měsících potřebují orchideje zejména noční ochlazení a čerstvý přísun vzduchu, poté mohou dobře snášet i vysoké denní teploty. Vždy je však dobré si konkrétní tepelné požadavky ověřit u daného druhu orchideje, u některých se totiž mohou mírně lišit.
  • Kvalitní výživa. Tou není nic jiného než správná zálivka, a zejména dostatečná vzdušná vlhkost. Vysoce nepříjemným místem je pro orchideje pobyt u topení. Sucho všeobecně snášejí relativně dobře, avšak vyplatí se je občas rosit (jen voda nesmí na listech setrvat příliš dlouho), případně zvlhčovat vzduch v jejich okolí.
  • Čím zalévat? Abychom si užili květů opravdu dlouho, vyplatí se věnovat náležitou péči správné zálivce. Je totiž potřeba z vody z kohoutku odstranit chlór, soli a další látky, které orchideji škodí – usazují se mimo jiné na kořenech. Variantou pro zalévání tedy může být klasická dešťovka, kojenecká, převařená nebo delší dobu odstátá voda.
  • Jak často ji zalévat? Pozor na přelití. Orchidej se obvykle zalévá 1× týdně – správný čas poznáte tak, že je substrát téměř vyschlý. Pokud je venku velké vedro, pak lze zalévat i každé ráno, jen je třeba zkontrolovat, že zemina stačila od posledního zalití proschnout. A dejte si pozor, ať nezalijete listy. Variantou závlahy může také být několikaminutové ponoření květináče do nádoby s vodou, orchidej tak pojme tolik vláhy, kolik sama potřebuje, aniž by byla vystavena přelití – jen ji po vytažení nezapoměňte nechat okapat.
  • Vhodný substrát. Nároky orchideje na zeminu jsou poměrně velké, proto se doporučuje pořídit speciální substrát pro orchideje. Důležité je, aby byl hrubý (rostlina potřebuje dýchat) a měl mírně kyselé pH.
  • Speciální „průhledný“ domov. Orchidej stačí dát do průhledných květináčků, které mají na dně otvory. Máte tak pod kontrolou velikost kořenového systému i množství vody. Existují však i specializované ozdobné nádoby na orchideje, které mají jakýsi vyvýšený střed (aby květináček s rostlinou nemohl dosednout na dno).

Tip: Jak přesadit orchidej? Pokud ji budete přesazovat, nerozebírejte kořenový bal, protože hrozí jeho vyschnutí. Celou rostlinu přemístěte do větší nádoby.

Žena přesazuje orchidej v květináči Mariia Boiko / Shutterstock.com

Jak hnojit orchidej?

Pokud má rostlina správný substrát, vody tak akorát a dostatek světla, bude se jí u vás líbit. Život jí však můžete zpestřit i hnojením – odmění se vám za to pravidelným a dlouhodobým kvetením. S hnojivem na vaši konkrétní orchidej si nechte poradit v obchodě – protože se přeci jen jedná o „dámu“, každá vyžaduje něco trošku jiného.

Všeobecně platí, že se hnojivo zpravidla ředí víc než u běžných pokojových rostlin. Buď jej lze přidat 1× za 14 dní do nádoby, když budete orchidej namáčet, anebo existují dlouhodobá hnojiva, která v tyčinkách zapíchnete k rostlině. Hnojení se týká zejména období od jara do podzimu.

Zdroje: Kupi, iReceptář.cz