Oslavujete masopust? Pojďte si s námi připomenout tuto pradávnou tradici, její symboliku, zvyky i jídlo, které k ní patří. Využijte tohoto období a dopřejte si něco dobrého, co k jeho oslavám patří. Inspirujte se s námi zabijačkovými hody i smaženými dezerty.
Věřili byste, že masopustní tradice se u nás drží už od třináctého století? Pravdou je, že samotný název masopust trochu klame, protože při jeho oslavách se masa a dalších dobrot rozhodně nemusíte vzdát.
Bujaré období začíná již 6. ledna na Tři krále a trvá až do začátku postní doby, tedy do Popeleční středy, která letos připadá na 14. února. Masopustní veselí tradičně vrcholí maškarním průvodem, ve kterém se lze setkat s maskami všech barev.
Na tzv. Tučný čtvrtek bylo tradicí uspořádat zabijačku, u které se scházela celá rodina, přátelé i sousedé. I dnes si v této době můžeme dopřát zabijačkové speciality, jako jsou prejt, škvarky, tlačenka, zabijačková polévka nebo guláš.
Domácí jitrnice neboli jaternice jsou velmi populárním, tradičním pokrmem, se kterým se setkáváme při domácích zabijačkách nebo si jej můžeme zakoupit v masně. Připravit se dá ale i doma a to přesně tak, jak kdo má rád, není to vůbec nic složitého.
Tip: Nemáte rodinu na venkově, ale chtěli byste vepřové pochoutky ochutnat? Pohlídejte si speciální zabijačkové akce, které nabízí mnoho obchodních řetězců. Stejně jako naši předkové si tak na Tučný čtvrtek budete moct dopřát třeba pečené vepřové se zelím nebo hezky tučný bůček.
Na masopustním stole ovšem nebylo jen vepřové maso, uzeniny a domácí pálenky – sladké pečivo a koláčky všeho druhu jsou v této době tradiční napříč celou Evropou. V Itálii si pochutnáte na křupavých chiacchiere, v Německu na koblížkách krapfen a ve Francii na plněných beignets. Všechny tyto sladkosti mají jedno společné – jsou smažené.
Masopustní koblihy patří mezi tradiční české dobroty spojené s tímto zimním veselím. Jejich příprava je sice trošku náročnější, výsledná chuť je však s těmi kupovanými naprosto nesrovnatelná. Vyzkoušejte si je doma připravit podle našeho receptu a budete se oblizovat až za ušima.
I u nás byly vždy oblíbené smažené, sladké pochoutky. Tzv. boží milosti, křupavé pečivo sypané cukrem, se servírovaly spolu s masopustními koblihami plněnými marmeládou, povidly nebo mákem, které prý našim předkům v pošmourném únoru připomínaly letní slunce. Zkuste si je letos koupit, případně připravit doma, a uvidíte, že vám rozzáří úsměv na tváři!
Po tučných a mastných oslavách masopustu přichází doba očisty – a to jak fyzické, tak i duševní. V postním období, které začíná Popeleční středou a trvá 40 dní, bychom si podle tradice měli odepřít maso, uzeniny, alkohol nebo sladké pečivo. Zjednodušeně řečeno, měli bychom si osvojit zásady zdravé výživy a tělo v předjaří trochu zbavit toxinů.
Protože v postní době jsou alkohol i sladké nápoje tabu, do svého jídelníčku zkuste zařadit například čaj. Abyste očistu ještě podpořili, vybavte se kvalitními bylinkovými čaji, které vám s detoxem pomohou.
Zdroj: ceskatelevize.cz, kudyznudy.cz, receptyschuti.cz