Máte-li rádi maso, pak by na vašem stole nemělo chybět to krůtí. Proč? Protože ve srovnání s jinými druhy masa, a to včetně kuřecího, obsahuje velké množství bílkovin a má nejnižší obsah tuku ve svalovině. Krůtí maso je tak vhodné i v případě, že držíte redukční dietu. Víte, jak jej připravit?
Co jíst z krůtího masa?
- Krůtí prsa – jedná se o světlejší maso, které mnohým připomíná telecí. Vhodné je k pečení, grilování i smažení, případně do zeleninových směsí. Můžete z nich připravit i chutné špízy – zkuste třeba jejich odlehčenou verzi: Krůta, paprika, cibule a cuketa.
- Stehna – tmavší a pevnější maso, které lehce chutná po zvěřině. Spodní stehno se hodí i na uzení, horní naopak oceníte na řízky či jako steak nebo pečeni. Udrží v sobě totiž nejvíc šťávy. Horní část se hodí také na „ptáčky“ a rolády. A pokud jej namelete, můžete z něj stvořit zdravější verzi kebabu či hamburgerů. Místo housky pak můžete krůtí burgery zabalit do plátků ledového salátu.
Krůtí vývar
Kvalitní a silný krůtí vývar vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Jeho příprava je snadná a připravit jej zvládne i začátečník. Výrazné chuti pak docílíte, pokud jej necháte dlouze táhnout na mírném stupni několik hodin.
Krůtí vývar
Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty
Příprava rolády je trochu pracnější, ale pokud tento recept zkusíte připravit doma, zaručeně se po roládě zapráší. Můžete ji servírovat jako slavnostní jídlo nebo chutný nedělní oběd. Navíc s náplní můžete experimentovat, ke krůtímu masu se totiž hodí spousta surovin, takže může být vaše roláda pokaždé jiná.
Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty
- Maso z křídel – nejvíce připomíná kuřecí maso. Hodí se na party připravené ve směsi zázvoru, cibule a česneku, případně s dipem ze zakysané smetany.
- Letky – nejlepší jsou grilované. Dejte si ale pozor na jejich velký podíl kůže, která také obsahuje tuk.
- Maso z krku – pokud chcete podpořit svou imunitu, sáhněte po tomto mase a uvařte silný vývar – přidejte do něj třeba celou cibuli, nové koření, pepř a sůl, případně špetku muškátového oříšku.
- Maso z boku – i zde najdeme relativně dost tuku, nejvhodnější použití je do polévek.
Africa Studio / Shutterstock.com
- Malý bederní sval – krůtí pochoutka, ze které vytvoříte výborné minutky.
- Biskup – připravuje se uzený nebo pečený – opět si ale dejte pozor na tuk.
- Vnitřnosti (játra a žaludek) – skvělé jsou játrové knedlíčky do polévek, případně restovaná játra (jsou hodně výrazná, přičemž chuť můžete zjemnit podlitím červeným vínem). Žaludek se hodí do polévek, ale i ke zpestření omáček či rizota.
Tip od Kupi: Protože většina tuku se ukládá těsně pod kůží, je vhodné pro dietní účely kůži odstranit. Tím získáte ideální poměr tuků a bílkovin.
Krůtí maso vs. kuřecí maso
Mnoho z nás si krůtí maso nechává spíše na sváteční chvíle, zatímco to kuřecí se v našem jídelníčku běžně vyskytuje. A možná je to škoda – výživové i chuťové hodnoty se totiž kloní spíše ve prospěch masa krůtího.
A i z hlediska kalorií je na tom lépe maso krůtí. Při porovnání obsahu bílkovin ve 100 gramech masa je například v tmavé části krůty až o 5 g bílkovin více.
- Tip od Kupi: Krůtí maso se také skvěle hodí pro nakládání.
Brent Hofacker / Shutterstock.com
Pár zajímavostí o krůtím mase
- 150 g krůtího masa dodá našemu organismu denní dávku zinku (podporuje imunitu, regeneraci tkání a má příznivý vliv také na potenci).
- Obsahuje látku tryptofan, který stimuluje tvorbu serotoninu v mozku, jenž přispívá k dobré náladě a snižuje dopady stresu.
- Krůtí maso obsahuje železo, které je zodpovědné za okysličování našeho organismu (je součástí krevního barviva hemoglobinu) a chrání nás také před anémií (chudokrevností).
- Vysoký obsah vápníku v krůtím mase má příznivý dopad na naše kosti.
- Krůtí prsa tvoří až 1/3 váhy zvířete.
- Fitness příznivci ocení vyšší obsah aminokyseliny leucinu, která působí na nárůst a udržení si svalové hmoty.
Tip od Kupi: Aby se nezměnil blahodárný poměr draslíku a sodíku, doporučuje se krůtí maso solit jen obezřetně. Právě přítomností soli se totiž tento poměr mění.
Krůtí prsa na šalvěji – recept
Na jednu porci potřebujete:
- cca 150 g krůtích prsou
- polévkovou lžíci másla
- čerstvou šalvěj (3 střední lístky)
- sůl
Postup:
- Rozpusťte máslo na pánvi, natrhejte do něj čerstvou šalvěj a nechte zpěnit.
- Osolte prsa a přidejte je na pánev. Zprudka osmahněte ze všech stran, aby neunikla šťáva.
- Poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C a nechte péct cca 15–20 minut (není třeba otáčet).
- Podávejte třeba s opečenými brambory či pro milovníky diet na směsi zelených salátů a cherry rajčátek.
Zdroj: Kupi, Healthline, Science Direct