Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem! Nasládlá rajčatová omáčka má své kouzlo pro děti i dospělé. Nejčastěji ji podáváme s knedlíkem, ale také s těstovinami a někteří nedají dopustit na vařenou rýži. A právě tuto dobrůtku pro vás pan Cuketka připravil v rámci Skromné kuchyně.
Určitě se nijak zásadně neliší od tradičního receptu, na který jste zvyklí. Vychytávkou a určitým usnadněním práce je pečení plněných paprik v rajské omáčce, což ale jistě mnozí z vás dělají. Jde o skvělý způsob přípravy, který stojí za vyzkoušení.
Masová směs i papriky samotné pustí do omáčky trochu šťávy a výsledné jídlo bude společně krásně ladit. V omáčce tak ucítíte jemné, ale pronikavé tóny papriky s úžasným masovým zakulacením.
A následné úpravy? Ty už nejsou právě díky tomuto způsobu přípravy příliš zapotřebí – jen dochutíte podle vlastních preferencí, naředíte, pokud bude omáčka příliš hustá, anebo zjemníte máslem.
Ze všeho nejdříve si připravte suroviny na čtyři porce pokrmu, ať se můžete rychle pustit do vaření.
Celková cena za pokrm: 194,48 Kč
Cena za porci: 48,62 Kč
Počítáme s cenami potravin v březnu 2024.
Tip: Aby se vám papriky lépe plnily, můžete jejich špičku propíchnout.
Jak již bylo naznačeno v úvodu, nejtypičtější je knedlík. Chybu rozhodně neuděláte ani s bramborovým knedlíkem, těstovinami omaštěnými máslem či rýží.
Můžete koupit buď mleté maso, a to čistě vepřové anebo směs hovězího a vepřového. Maso si samozřejmě můžete umlet sami doma z vybraných kousků v řeznictví, ale to už cenově budete někde jinde.
Masem plněné papriky samozřejmě v omáčce péct nemusíte (případně papriky naplňte nějakou vegetariánskou či veganskou směsí). Také můžete rajskou omáčku připravit stejným postupem, ale zvlášť si udělat například vařené vajíčko, sekanou anebo papriky plněné mletým masem v samostatném pekáčku (někomu totiž může aroma papriky v rajské omáčce vadit).
Tento náš milovaný pokrm se velice nápadně podobá způsobu přípravy mletého jehněčího a hovězího masa v arabských zemích? Zde však typickým obalem pomletého masa nebývá paprika, ale spíše vinné a zelné listy.
Pravlastí plněných paprik jsou s největší pravděpodobností Turecko, Libanon anebo Řecko. A rajská omáčka? Ta nejspíše pochází z Itálie. Nicméně plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou a knedlíkem jsou zase specialitou velice oblíbenou v naší zemi.
Zdroj: Kupi